Search

Skvelá čalamáda na zimu bez sterilizovania: Takto ju pripravovala moja babka

Čalamáda na zimu
Čalamáda na zimu

Obsah receptu

Túžite po tradičnej chuti zimy? Táto skvelá čalamáda na zimu podľa receptu mojej babky je presne pre vás. Bez sterilizácie a s jednoduchým postupom si vychutnáte túto lahodnú pochúťku po celý rok.

Čalamáda je dokonalým spôsobom, ako uchovať sviežosť letnej zeleniny a priniesť si ju na stôl aj v chladných mesiacoch. Tento recept je jednoduchý, nevyžaduje sterilizáciu a zaručí vám výbornú chuť, ktorú si zamilujete.

Čalamáda na zimu

Ingrediencie:

  • 1,5 kg kapusty
  • 1,5 kg papriky (najlepšie farebnej: červená, žltá)
  • 1 kg uhoriek (nemusia sa šúpať)
  • 0,5 kg cibule
  • 2 dl octu (10 %)
  • 70 g soli
  • 400 g cukru
  • 1 lyžička kyseliny citrónovej
  • 3 ks bobkových listov
  • 1 polievková lyžica celého čierneho korenia

Postup prípravy:

  1. Príprava zeleniny: Očistenú zeleninu nakrájajte na tenké plátky. Uhorky nemusíte šúpať, stačí ich nakrájať pomocou krájača na uhorky. Na dosiahnutie peknej farebnej kombinácie použite rôzne farebné papriky.
  2. Miešanie: Vložte nasekanú zeleninu do veľkej misy. Pridajte soľ, cukor, ocot, kyselinu citrónovú, bobkové listy a celé čierne korenie. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa korenie rovnomerne rozložilo po celej zmesi.
  3. Nechajte postáť: Zmes nechajte odpočívať 4-6 hodín. Počas tejto doby zelenina pustí šťavu, ktorá bude základom pre naloženie do pohárov.
  4. Plnenie pohárov: Po odležaní naplňte pripravené poháre zmesou zeleniny a šťavou, ktorú pustila. Poháre plňte čo najviac, aby sa chute lepšie prepojili.
  5. Uzavretie: Naplnené poháre dôkladne uzavrite viečkami.
  6. Uskladnenie: Poháre uložte na chladné a tmavé miesto.

Tipy:

  • Experimentujte s príchuťami: Pridajte do čalamády štipku chilli pre pikantnejšiu chuť alebo trochu medu pre jemnú sladkosť.
  • Použite sezónnu zeleninu: Využite zeleninu, ktorá je práve v sezóne.
  • Skladujte na chladnom mieste: Čalamádu uchovávajte v chladničke alebo v pivnici, aby si zachovala svoju sviežosť čo najdlhšie.
  • Podávajte k rôznym jedlám: Čalamáda sa výborne hodí k pečenému mäsu, grilovaným jedlám, ale aj ako príloha k chlebu s maslom.

Čalamáda na zimu – Video recept:

Táto čalamáda je nielen chutná, ale aj plná vitamínov a minerálov. Je to skvelý spôsob, ako si vychutnať letnú zeleninu aj v zime. Vyskúšajte tento jednoduchý recept a potešte svoje chuťové poháriky.

Súvisiace články:

Ak raz vyskúšate túto čalamádu, už nikdy nebudete robiť inú. Čo ju robí jedinečnou? Na rozdiel od klasických sa pripravuje za studena!

Zaváraná cuketa s kôprom a cesnakom: Môj manžel už zjedol polovicu zásob a hovorí, že takú dobrú cuketu už dávno nejedol

Recept na dokonalé zavárané broskyne: Inak ich už zavárať nebudete!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Nosalty

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty