Skvelá čalamáda na zimu bez sterilizovania: Takto ju pripravovala moja babka

Skvelá čalamáda na zimu bez sterilizovania: Takto ju pripravovala moja babka

Túžite po tradičnej chuti zimy? Táto skvelá čalamáda na zimu podľa receptu mojej babky je presne pre vás. Bez sterilizácie a s jednoduchým postupom si vychutnáte túto lahodnú pochúťku po celý rok.

Čalamáda je dokonalým spôsobom, ako uchovať sviežosť letnej zeleniny a priniesť si ju na stôl aj v chladných mesiacoch. Tento recept je jednoduchý, nevyžaduje sterilizáciu a zaručí vám výbornú chuť, ktorú si zamilujete.

Čalamáda na zimu

Ingrediencie:

  • 1,5 kg kapusty
  • 1,5 kg papriky (najlepšie farebnej: červená, žltá)
  • 1 kg uhoriek (nemusia sa šúpať)
  • 0,5 kg cibule
  • 2 dl octu (10 %)
  • 70 g soli
  • 400 g cukru
  • 1 lyžička kyseliny citrónovej
  • 3 ks bobkových listov
  • 1 polievková lyžica celého čierneho korenia

Postup prípravy:

  1. Príprava zeleniny: Očistenú zeleninu nakrájajte na tenké plátky. Uhorky nemusíte šúpať, stačí ich nakrájať pomocou krájača na uhorky. Na dosiahnutie peknej farebnej kombinácie použite rôzne farebné papriky.
  2. Miešanie: Vložte nasekanú zeleninu do veľkej misy. Pridajte soľ, cukor, ocot, kyselinu citrónovú, bobkové listy a celé čierne korenie. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa korenie rovnomerne rozložilo po celej zmesi.
  3. Nechajte postáť: Zmes nechajte odpočívať 4-6 hodín. Počas tejto doby zelenina pustí šťavu, ktorá bude základom pre naloženie do pohárov.
  4. Plnenie pohárov: Po odležaní naplňte pripravené poháre zmesou zeleniny a šťavou, ktorú pustila. Poháre plňte čo najviac, aby sa chute lepšie prepojili.
  5. Uzavretie: Naplnené poháre dôkladne uzavrite viečkami.
  6. Uskladnenie: Poháre uložte na chladné a tmavé miesto.

Tipy:

  • Experimentujte s príchuťami: Pridajte do čalamády štipku chilli pre pikantnejšiu chuť alebo trochu medu pre jemnú sladkosť.
  • Použite sezónnu zeleninu: Využite zeleninu, ktorá je práve v sezóne.
  • Skladujte na chladnom mieste: Čalamádu uchovávajte v chladničke alebo v pivnici, aby si zachovala svoju sviežosť čo najdlhšie.
  • Podávajte k rôznym jedlám: Čalamáda sa výborne hodí k pečenému mäsu, grilovaným jedlám, ale aj ako príloha k chlebu s maslom.

Čalamáda na zimu – Video recept:

Táto čalamáda je nielen chutná, ale aj plná vitamínov a minerálov. Je to skvelý spôsob, ako si vychutnať letnú zeleninu aj v zime. Vyskúšajte tento jednoduchý recept a potešte svoje chuťové poháriky.

Súvisiace články:

Ak raz vyskúšate túto čalamádu, už nikdy nebudete robiť inú. Čo ju robí jedinečnou? Na rozdiel od klasických sa pripravuje za studena!

Zaváraná cuketa s kôprom a cesnakom: Môj manžel už zjedol polovicu zásob a hovorí, že takú dobrú cuketu už dávno nejedol

Recept na dokonalé zavárané broskyne: Inak ich už zavárať nebudete!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Nosalty


Súvisiace príspevky

Šampiňóny v smotanovej omáčke s paradajkami: Najjednoduchší a najchutnejší recept, ktorý si každý zamiluje!

Šampiňóny v smotanovej omáčke s paradajkami: Najjednoduchší a najchutnejší recept, ktorý si každý zamiluje!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Šampiňóny v smotanovej omáčke s paradajkami sú jednoduché na prípravu, no chuťovo prekvapia každého. Tento lahodný bezmäsitý recept je ideálny na obed či večeru a osloví všetkých, ktorí milujú spojenie húb, smotany a paradajok. Rýchly a chutný recept, ktorý si môžete prispôsobiť […]

Najlepšia kuracia polievka na svete: Slepačí vývar, ktorý vracia život

Najlepšia kuracia polievka na svete: Slepačí vývar, ktorý vracia život

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Najlepšia kuracia polievka na svete, ktorá vás zahreje a dodá energiu! Tento tradičný slepačí vývar so zeleninou a domácimi haluškami je ideálny na studené dni alebo keď potrebujete posilniť telo aj dušu. Chutná a výživná kuracia polievka je jedlo, ktoré nikdy nesklame. […]

Úžasné cuketové rizoto: Recept, ktorý musíte skúsiť

Úžasné cuketové rizoto: Recept, ktorý musíte skúsiť

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Cuketové rizoto je ľahké a chutné jedlo, ideálne pre tých, ktorí hľadajú vyváženú a rýchlu večeru. Táto verzia s čerstvými bylinkami a jemným parmezánom dodá vášmu jedálničku svieži nádych stredomorskej kuchyne. Vyskúšajte tento recept, ktorý je plný chuťových kontrastov a je jednoduchý […]

Chrumkavé koláčiky s orechmi a lekvárom: Dokonalosť ku káve, ktorá zmizne za pár minút

Chrumkavé koláčiky s orechmi a lekvárom: Dokonalosť ku káve, ktorá zmizne za pár minút

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Chrumkavé koláčiky s orechmi a lekvárom sú dokonalým doplnkom ku káve alebo čaju. Jemné, sladké a neuveriteľne lahodné, tieto koláčiky si vás získajú svojou jednoduchosťou a tradičnou chuťou. Vyskúšajte ich ešte dnes a uvidíte, ako rýchlo zmiznú zo stola! Ak hľadáte rýchly […]

Pečené kuracie stehná s ryžou a zeleninou podľa manželovho receptu: Jednoduchý a mimoriadne chutný obed!

Pečené kuracie stehná s ryžou a zeleninou podľa manželovho receptu: Jednoduchý a mimoriadne chutný obed!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Pečené kuracie stehná s ryžou a zeleninou sú ideálnym jedlom na rýchly a chutný obed. Tento recept, inšpirovaný manželovou kuchyňou, kombinuje lahodné chute jemného kuracieho mäsa, aromatickej zeleniny a šťavnatej ryže. Je to jednoduché a výživné jedlo, ktoré poteší každého. Hľadáte rýchly […]

Kurací Stroganov: Skvelý recept od mojej mamy

Kurací Stroganov: Skvelý recept od mojej mamy

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Kurací Stroganov je lahodné jedlo, ktoré sa u nás doma stalo obľúbeným vďaka mame. Jeho jemná a krémová chuť v kombinácii s kuracími prsiami, hubami a kyslou smotanou je dokonalým nápadom na rýchly a chutný obed či večeru. Tento recept na Kurací […]


Google Správy: Daj nám ⭐