Pečená paprika s cesnakom na zimu je tradičný chorvátsky recept, ktorý vám umožní vychutnať si chuť leta aj počas chladných mesiacov. Táto jednoduchá a chutná príprava je ideálna pre všetkých milovníkov papriky.
V tomto článku nájdete podrobný návod, ako si pripraviť túto lahôdku. Dozviete sa, ako správne opekať papriky, ako ich ľahko olúpať a ako ich marinovať s cesnakom a petržlenovou vňaťou. S naším receptom si môžete byť istí, že vaša pečená paprika s cesnakom bude mať dokonalú chuť a konzistenciu.
Pečená paprika s cesnakom na zimu
Ingrediencie:
- 2 kg papriky
- 100 ml oleja
- 100 ml octu
- 1 lyžička soli
- 1 strúčik cesnaku
- 1 zväzok petržlenovej vňate
Postup prípravy:
Príprava papriky:
- Papriky si najprv opečte. Môžete to urobiť v rúre – položte papriky na plech a pečte ich pri vysokej teplote, kým sa na povrchu nezačnú tvoriť čierne škvrny. Po upečení ich preložte do hrnca, prikryte a nechajte vychladnúť. Týmto spôsobom sa budú ľahšie lúpať.
Príprava cesnaku a prvosienky:
- Kým sa papriky chladia, nakrájajte cesnak na tenké plátky. Petržlenovú vňať nakrájajte tiež.
Lúpanie papriky:
- Po vychladnutí papriku olúpte a očistite od jadierok. Potom papriku nakrájajte na menšie kúsky.
Marinovanie papriky:
- Do veľkej misy vložte nakrájanú papriku. Pridajte cesnak, 100 ml octu, 100 ml oleja, petržlenovú vňať a lyžičku soli. Všetko dobre premiešajte a nechajte 30 minút odstáť. Po tomto čase skontrolujte chuť a podľa potreby pridajte viac soli alebo octu.
Plnenie do pohárov:
- Pripravenú papriku s marinádou naplňte do sterilizovaných zaváracích pohárov. Dobre ich uzavrite.
Pasterizácia:
- Na dno veľkého hrnca položte handričku, aby nádoby nenarážali o dno. Nádoby poukladajte na handričku a zalejte ich vodou až po vrch.
- Hrniec dajte na sporák, nechajte vodu zovrieť, potom znížte teplotu a varte ešte 20 minút.
- Po pasterizácii nechajte nádoby vo vode postupne vychladnúť. Potom ich vyberte z vody, zabaľte do prikrývok a nechajte ich úplne vychladnúť.
Tipy:
- Experimentujte s príchuťami: Ak máte radi pikantnejšie jedlá, pridajte do marinády trochu chilli papričky. Môžete tiež vyskúšať pridať iné bylinky, ako napríklad bazalku alebo oregano.
- Skladujte na chladnom a tmavom mieste: Po pasterizácii skladujte poháre s pečenou paprikou na chladnom a tmavom mieste. Takto vám vydržia niekoľko mesiacov.
- Využite papriku rôzne: Pečenú papriku s cesnakom môžete podávať ako prílohu k mäsu, pridať ju do šalátov, alebo ju použiť ako nátierku na chlieb.
Pečená paprika s cesnakom na zimu – Video recept:
Pečená paprika s cesnakom na zimu je skvelý spôsob, ako si zachovať chuť leta po celý rok. S naším podrobným receptom a užitočnými tipmi si môžete byť istí, že vaša domáca pečená paprika bude chutná a vydrží vám dlho.
Súvisiace články:
Fantastický letný obed – Plnená paprika s mletým mäsom podľa mojej mamy
Výborný bravčový paprikáš podľa babky Stanky: Neodolateľná klasika
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Moja kuchyňa Tanja