Search

Najúžasnejší vianočný koláč ŠTEDRÁK: Najvianočnejší koláčik zo všetkých!

štedrák
štedrák

Obsah receptu

Hľadáte recept na dokonalý vianočný koláč? Koláč ŠTEDRÁK je to pravé vianočné umenie, ktoré oslavuje tradičné chute a poteší každého milovníka sladkostí.

Predstavujeme vám recept od pani Vierky z youtube LiViera Desserts na koláč ŠTEDRÁK, klenot slovenských Vianoc. Tento koláč nie je len obyčajným koláčom; je to spojenie kulinárnej majstrovskosti s rodinnou tradíciou, ktorá obohacuje každý sviatočný stôl.

Vianočný koláč ŠTEDRÁK

Hlavné Ingrediencie

  • Kysnuté cesto:
    • 300 g polohrubej múky
    • 300 g hrubej múky
    • 90 g práškového cukru
    • 80 g masla
    • 25 g čerstvého droždia
    • 250 ml teplého mlieka
    • 2 vaječné žĺtky
    • 1 lyžička soli
  • 1 celé vajce na potretie koláča

Plnky

  1. Orechová plnka:
    • 180 g zomletých orechov
    • 105 g práškového cukru
    • Pomarančová kôra (voliteľné)
    • 1 vrecko škoricového cukru
    • Horúca voda podľa potreby
  2. Maková plnka:
    • 180 g zomletého maku
    • 105 g práškového cukru
    • 1 vrecko vanilkového cukru
    • Citrónová kôra (voliteľné)
    • Horúca voda podľa potreby
  3. Lekvárová plnka:
    • 200 g slivkového lekváru
    • 2 lyžice cukru
    • 1 lyžica rumu
  4. Tvarohová plnka:
    • 300 g tvarohu
    • 2 lyžice práškového cukru
    • 1 vajce
    • 1 lyžica krupicovej múky
    • 1 vrecko vanilkového cukru

Postup prípravy

  1. Príprava kysnutého cesta:
    • V teplom mlieku rozmiešame droždie a lyžičku cukru, necháme v teple nakvasiť.
    • V mise zmiešame obe múky so soľou, pridáme nakvasený kvások, práškový cukor, žĺtky a maslo.
    • Miesime cesto, prilievame mlieko podľa potreby až kým nie je hladké a nelepí sa. Miesime asi 10 minút.
    • Cesto necháme na teplom mieste kysnúť približne 45 minút.
  2. Príprava plniek:
    • Orechovú, makovú, lekvárovú a tvarohovú plnku pripravíme zmiešaním uvedených ingrediencií.
  3. Skladanie koláča:
    • Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 častí, vyvaľkáme na veľkosť pekáča 42 x 48 x 4 cm a vrstvíme s plnkami.
    • Po vrstvení všetkých plniek necháme koláč ešte 10 minút kysnúť.
  4. Pečenie:
    • Pred pečením potrieme koláč vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C približne 40 minút.

Video recept

Koláč ŠTEDRÁK, so svojimi bohatými vrstvami a rôznorodými plnkami, je nielen chuťovým potešením, ale aj svedectvom rodinných tradícií a vianočnej atmosféry. Jeho príprava môže byť vzrušujúcim rodinným projektom, ktorý prinesie nielen výnimočný vianočný zážitok, ale aj nezabudnuteľné spomienky.

Súvisiace články

Najobľúbenejší dezert na sviatky! Šťavnatý bobuľový koláč, ktorý sa topí v ústach!

Vianočný kávový koláč: Jednoduchý a veľmi chutný koláčik z piškótového cesta!

Vianočné ORECHOVÉ ROLKY z kyslej smotany: Rýchle a krehučké koláčiky na sviatočný stôl


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty