Search

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke podľa babky Stanky – Tip na nedeľný obed

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke
Mäsové guľky v paradajkovej omáčke

Obsah receptu

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke sú obľúbeným jedlom, ktoré poteší každého gurmána. Tento recept od babky Stanky vám ukáže, ako pripraviť chutné a šťavnaté guľky v lahodnej omáčke.

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke sú klasikou, ktorá nikdy neomrzí. Tento recept kombinuje jemné mäsové guľky s bohatou a aromatickou paradajkovou omáčkou. Priprava je jednoduchá a výsledok stojí za to. Guľky sú šťavnaté a plné chuti, omáčka je hustá a krémová. Podávajte ich s varenými zemiakmi, knedľou alebo chlebom a vychutnajte si túto skvelú kombináciu chutí. Mäsové guľky v paradajkovej omáčke sú ideálne pre rodinný obed alebo večeru.

Ingrediencie:

Na guľky:

  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 100 g ryže (predvarená podľa postupu nižšie)
  • 1 vajce
  • Soľ podľa chuti
  • Čierne korenie podľa chuti
  • ½ ČL kurkumy
  • 1 ČL domácej vegety
  • 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
  • 1 malá cibuľa (nadrobno nakrájaná a orestovaná)

Na paradajkovú omáčku:

  • 2 PL oleja alebo masti
  • 1 PL hladkej múky
  • ½ ČL mletej červenej papriky
  • 500 ml vody
  • 300 ml paradajkového pretlaku (najlepšie domáceho)
  • 1 cibuľa (celá, na ochutenie)
  • 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
  • 2 ks nové korenie
  • 1 bobkový list
  • Soľ podľa chuti
  • 1 ČL cukru (alebo podľa chuti)
  • Mleté čierne korenie podľa chuti

Postup prípravy:

1️⃣ Príprava ryže:

  • Ryžu premyjeme 2-3 krát v studenej vode
  • Na rozohriatom oleji krátko osmažíme ryžu, pridáme kurkumu, domácu vegetu a soľ, premiešame
  • Prilejeme vodu a dusíme pod pokrievkou približne 10 minút
  • Ryžu necháme vychladnúť

2️⃣ Príprava mäsových guliek:

  • Do mletého mäsa pridáme vychladenú ryžu, vajce, soľ, čierne korenie, kurkumu, domácu vegetu, pretlačený cesnak a orestovanú cibuľu
  • Premiešame a necháme 15 minút odležať
  • Rukami tvarujeme malé guľky a ukladáme ich na vymastený plech

3️⃣ Príprava paradajkovej omáčky:

  • Na oleji alebo masti opražíme múku do svetlozlatej farby
  • Pridáme červenú papriku, premiešame a ihneď zalejeme vodou
  • Pridáme paradajkový pretlak, celú cibuľu, cesnak, nové korenie, bobkový list, soľ, cukor a čierne korenie
  • Omáčku privedieme k varu a varíme 10 minút

4️⃣ Dokončenie guliek:

  • Guľky na plechu podlejeme trochou vody, pokvapkáme olejom a pečieme pri 180 °C asi 30 – 40 minút
  • Po upečení ich vložíme do paradajkovej omáčky a krátko spolu prevaríme
  • Ak je omáčka príliš hustá, môžeme pridať trochu vody
  • Vyberieme cibuľu, nové korenie a bobkový list

5️⃣ Podávanie:

  • Podávame s varenými zemiakmi, knedľou alebo chlebom
  • Môžeme posypať čerstvou petržlenovou vňaťou

Dobrú chuť! 🍽😊

Tipy:

  1. Pre šťavnaté guľky použite mleté mäso s vyšším obsahom tuku.
  2. Ryžu pred varením prepláchnite, aby ste odstránili prebytočný škrob.
  3. Paradajkový pretlak môžete nahradiť čerstvými paradajkami.
  4. Omáčku dochuťte podľa vlastnej chuti, napríklad pridaním korenia alebo byliniek.
  5. Guľky môžete piecť aj v rúre, alebo ich osmažiť na panvici.
  6. Podávajte s vašimi obľúbenými prílohami, ako sú zemiaky, knedľa alebo cestoviny.

Pečené guľky z mletého mäsa

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke sú vynikajúce jedlo, ktoré si môžete pripraviť doma. Tento recept vám zaručí, že vaše guľky budú vždy perfektné.

Vyskúšajte aj:

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty