Táto krémová polievka s červenou šošovicou je dokonalým spojením výživných ingrediencií a bohatých chutí. S jemným pikantným nádychom a krémovou textúrou sa stane obľúbeným pokrmom na chladnejšie večery.
Objavte čaro domácej krémovej šošovicovej polievky. Táto polievka je plná bielkovín, zeleniny a exotických korenín, ktoré spolu dokonale ladia!
Krémová polievka s červenou šošovicou
Ingrediencie:
- 1 žltá cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 jalapeno
- 1 červená paprika
- 2 plechovky pasírovaných paradajok
- 135 g červenej šošovice
- 1 plechovka čiernych fazúľ
- 154 g kukurice
- 79,33 g kešu krému
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1,65 kg zeleninového vývaru
- 2 čajové lyžičky čili prášku
- 2 a ½ čajové lyžičky rasce
- 1 lyžica hnedého cukru
- ½-1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička oregana
- 1 lyžica šťavy z limetky
Na podávanie:
- 28 g tortilly, nakrájanej na pásiky
- 1 avokádo
- Šťava z 1 limetky
- 8 g nasekanej koriandrovej vňate
Postup prípravy:
- Do veľkého hrnca pridajte jemne nasekanú cibuľu a olivový olej. Smažte cibuľu cca 5 minút.
- K cibuli pridajte nasekaný cesnak, červenú papriku a nasekané jalapeno. Pre menej pálivú chuť polievky, odstráňte semená z jalapena.
- Smažte cibuľovú zmes cca 3 minúty, potom pridajte kukuricu a smažte ďalšie 2 minúty.
- Pridajte všetky zostávajúce ingrediencie okre šťavy z limetky.
- Množstvo zeleninového vývaru si môžete prispôsobiť podľa toho, akú hustú polievku chcete mať.
- Všetko dobre premiešajte a priveďte k varu. Znížte teplotu, prikryte a nechajte variť cca 20-25 minút za občasného premiešania.
- Po približne 20 minútach skontrolujte, či je šošovica úplne uvarená, ak je stále tvrdá, tak varte polievku ešte aspoň 5-10 minút.
- Po uvarení šošovice odoberte 2 šálky polievky do mixéra a zmixujte do hladka. Pridajte rozmixovanú zmes naspäť do hrnca a poriadne premiešajte. Na záver pridajte šťavu z limetky, ochutnajte a podľa potreby dochuťte.
- Polievku podávajte s upečenými tortilla pásikmi, nasekanou koriandrovou vňaťou, šťavou z limetky, avokádom a kyslou smotanou.
Tipy:
- Na prípravu domácich tortilla pásikov nakrájajte tortilly na tenké pásiky, rozložte ich na plech a pečte v predhriatej rúre na 200°C, kým nie sú chrumkavé.
- Pre menej palivu verziu odstráňte všetky semená z jalapena alebo použite len polovicu.
- Kešu krém môžete nahradiť kokosovým mliekom.
- Polievku môžete pripraviť vopred a skladovať v chladničke až 3 dni. Pri servírovaní ju len zohrejte.
- Ak nemáte mixér, môžete použiť tyčový mixér priamo v hrnci pre dosiahnutie krémovej konzistencie.
Krémová polievka s červenou šošovicou – Video recept:
Krémová polievka s červenou šošovicou je nielen chutná, ale aj výživná a jednoduchá na prípravu. Je to ideálny pokrm nie len pre studené dni, ktorý zahreje telo i dušu.
Súvisiace články:
Krémová mandľová polievka so šafranom a cesnakovými krutónmi: Tradičný španielsky recept!
Kuracia polievka s koreňovou zeleninou: Klasický recept mojej babičky!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Eat With Clarity