Máte chuť na lahodné a šťavnaté hovädzie mäso s omáčkou? Tento recept vás prevedie krok za krokom, ako si pripraviť jedlo, ktoré sa vám bude rozplývať na jazyku.
Hovädzie mäso s omáčkou je klasika, ktorá nikdy nesklame. Vyskúšajte tento overený recept a presvedčte sa sami, aké jednoduché je pripraviť si doma dokonalé hovädzie. Tajomstvo spočíva v pomalom dusení a kvalitných surovinách. Výsledkom bude krehké mäso s bohatou chuťou, ktoré si zamiluje celá rodina.
Ingrediencie:
- 1500 g vykosteného hovädzieho mäsa (okrúhle hovädzie, zo zadného stehna)
- 2 čajové lyžičky soli
- 1 čajová lyžička čierneho korenia
- 450 g cibule
- 5 až 6 lyžíc oleja na vyprážanie
- 800 ml hovädzieho vývaru
- 20 g kukuričného škrobu
- 250 ml vody
- 30 g masla
- 2 až 3 čajové lyžičky citrónovej šťavy
Postup prípravy:
- Hovädzie mäso rozrežte na tri rovnaké časti a osušte kuchynskou utierkou. Osoľte 2 čajovými lyžičkami soli a okoreňte 1 čajovou lyžičkou čierneho korenia.
- Cibuľu nakrájajte nadrobno.
- V hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejte olej na vysokej teplote, potom znížte na stredný stupeň a pridajte mäso. Opekajte zo všetkých strán približne 15 až 20 minút, kým nezíska zlatistú farbu.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a duste 12 až 15 minút, občas premiešajte a otáčajte mäso.
- Pridajte 200 ml hovädzieho vývaru, znížte teplotu na stredne nízku, prikryte a varte 1 hodinu a 50 minút. Počas varenia občas obráťte mäso a premiešajte, podľa potreby pridávajte vývar. Celkovo použite 800 ml vývaru.
- Po uvarení mäso vyberte a omáčku precedte cez jemné sitko, získate približne 550 ml omáčky.
- Precedenú omáčku vráťte do hrnca a nechajte ju variť na miernom ohni. Zmiešajte 20 g kukuričného škrobu s 250 ml vody a postupne prilievajte do omáčky. Varíme 2 až 3 minúty, kým omáčka nezhustne.
- Pridajte 30 g masla a 2 až 3 čajové lyžičky citrónovej šťavy. Varte ešte 1 až 2 minúty.
- Mäso nakrájajte na plátky, prelejte omáčkou a podávajte.
Tipy:
- Pre dosiahnutie čo najkrémovejšej konzistencie omáčky, môžete časť vývaru nahradiť smotanou na varenie.
- Ak nemáte radi citrónovú šťavu, môžete ju v recepte vynechať, prípadne nahradiť trochou bieleho vína.
- Hovädzie mäso s omáčkou môžete podávať s rôznymi prílohami. Výborne sa k nemu hodí ryža, zemiaková kaša, knedľa alebo cestoviny.
- Pre ešte intenzívnejšiu chuť môžete do omáčky pridať trochu worcesterskej omáčky.
- Ak chcete ušetriť čas, môžete hovädzie mäso s omáčkou pripraviť aj v tlakovom hrnci.
Video recept:
Veríme, že si tento recept na hovädzie mäso s omáčkou zamilujete a stane sa vašim obľúbeným. Prajeme vám dobrú chuť!
Súvisiace články:
Perfektný guláš z hovädzieho pliecka: Mäsko je neskutočne mäkké a rozpadá sa na jazyku
Ako pripraviť najlepšie hovädzie mäso na prírodno so šťavou
Hovädzie mäso s cesnakom a zeleninou z rúry: Recept na šťavnatý nedeľný obed
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa