Search

Fantastické bravčové rezančeky na čiernom pive: Jednoduchý obed plný chuti!

bravčové rezančeky na pive
Bravčové rezančeky na pive

Obsah receptu

Hľadáte inšpiráciu na výdatný a chutný obed, ktorý nie je príliš zložitý na prípravu? Tieto fantastické bravčové rezančeky na čiernom pive sú presne to, čo potrebujete! Jemné kúsky bravčového mäsa sa pomaly dusia v bohatej a aromatickej omáčke s cibuľou, cesnakom, paprikou a zmesou korenín, ktorej základ tvorí tmavé pivo. Výsledkom je neuveriteľne šťavnaté mäsko a hustá omáčka s hlbokou, mierne sladkastou a korenistou chuťou, ktorá vás zaručene nadchne.

Príprava je pomerne jednoduchá – mäso sa najprv opečie, aby si zachovalo šťavnatosť, potom sa pripraví zeleninový základ, ktorý sa zapráši múkou a zaleje pivom a vývarom. Následné pomalé dusenie zabezpečí, že mäso bude dokonale mäkké a všetky chute sa krásne prepoja. Ako príloha sa k týmto rezančekom skvele hodia domáce pečené hranolky, ale výborné sú aj s dusenou ryžou alebo zemiakovými plackami. Je to jednoduchý obed plný chuti, ideálny na víkendové varenie.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Čas dusenia: cca 60-90 minút
  • Počet porcií: 3-4
  • Náročnosť: Jednoduchá až stredná

Potrebujeme

Mäsová zmes:

  • 600 g bravčového stehna (orech, šál) alebo pliecka
  • Soľ (podľa chuti)
  • Čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • cca 2-3 polievkové lyžice rastlinného oleja (napr. repkový)
  • 1 ks stredne veľkej cibule
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1-2 ks jarnej cibuľky
  • 1 ks červenej kápie
  • 1 menšia chilli paprička (alebo podľa chuti)
  • 1 vrchovatá polievková lyžica hladkej múky
  • 500 ml tmavého piva (napr. ležiak, porter)
  • 1/2 čajovej lyžičky drvenej rasce
  • 1 polievková lyžica plnotučnej horčice
  • 1 polievková lyžica Worcesterskej omáčky
  • 2-3 polievkové lyžice kvalitnej sójovej omáčky
  • 1 konzerva (cca 150-200 g) krájaných lúpaných paradajok (aj so šťavou)
  • cca 300-500 ml horúceho mäsového alebo zeleninového vývaru (alebo vody, podľa potreby)

Príloha (pečené hranolky):

  • cca 600-800 g zemiakov vhodných na pečenie (typ B/C)
  • 2-3 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • Soľ (podľa chuti)
  • (Voliteľné) Korenie na americké zemiaky alebo iné obľúbené bylinky

Na ozdobu (voliteľné):

  • Čerstvá petržlenová vňať alebo zelená časť jarnej cibuľky

Postup prípravy

Príprava surovín a mäsa:

  1. Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Cesnak ošúpte a nasekajte najemno alebo prelisujte. Jarnú cibuľku očistite a nakrájajte na kolieska – bielu a svetlozelenú časť oddeľte od tmavozelenej vňate (tú si odložte na záver). Červenú kápiu umyte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na tenké prúžky alebo menšie kocky. Chilli papričku (ak používate) zbavte semienok (pre menšiu pálivosť) a nakrájajte najemno.
  2. Bravčové mäso (stehno alebo pliecko) umyte, osušte papierovými utierkami a nakrájajte na tenké rezančeky (proti vláknu).
  3. Vo väčšej hlbokej panvici alebo hrnci so širším dnom rozohrejte približne polovicu oleja (cca 1-2 PL) na silnejšom ohni.
  4. Pridajte nakrájané mäsové rezančeky (ideálne v menších dávkach, aby sa panvica nepreplnila) a sprudka ich opekajte zo všetkých strán dozlatista, aby sa mäso zatiahlo (cca 3-4 minúty). Opečené mäso vyberte z panvice dierovanou lyžicou a odložte bokom na tanier.

Zapečené zemiaky Deluxe
TIP na dnes
Zapečené zemiaky Deluxe: Tak dobré, že ich budete robiť stále

Príprava omáčky a dusenie:

  1. Do výpeku v panvici pridajte zvyšný olej (ak je potrebné). Vsypte nadrobno nakrájanú cibuľu a na strednom ohni ju restujte dosklovita (cca 5 minút).
  2. Pridajte nakrájanú kápiu, bielu a svetlozelenú časť jarnej cibuľky a nasekanú chilli papričku. Restujte spolu ďalšie približne 3-5 minút, kým zelenina mierne nezmäkne.
  3. Nakoniec pridajte pripravený cesnak a restujte ešte asi 30 sekúnd, kým sa nerozvonia. Dávajte pozor, aby cesnak nezhorkol.
  4. Orestovanú zeleninu zaprášte 1 vrchovatou lyžicou hladkej múky a za stáleho miešania krátko (cca 1 minútu) orestujte.
  5. Znížte teplotu. Do panvice postupne, za stáleho miešania metličkou alebo vareškou, vlejte tmavé pivo. Dôkladne rozmiešajte, aby sa rozpustila múka a nevznikli hrudky.
  6. Pridajte drvenú rascu, lyžicu horčice, Worcesterskú omáčku, sójovú omáčku a konzervované krájané paradajky aj so šťavou. Všetko dobre premiešajte.
  7. Do pripravenej omáčky vráťte opečené mäsové rezančeky aj so šťavou, ktorú prípadne pustili na tanieri.
  8. Zalejte horúcim vývarom (alebo vodou) tak, aby bolo mäso takmer ponorené. Priveďte do varu.
  9. Potom znížte teplotu na minimum, aby obsah panvice len veľmi jemne bublal. Prikryte pokrievkou.
  10. Pomaly duste, kým nie je mäso úplne mäkké a krehké. Čas dusenia závisí od typu a kvality mäsa, počítajte s približne 60 až 90 minútami. Počas dusenia občas premiešajte a skontrolujte množstvo tekutiny. Ak sa príliš odparuje a mäso ešte nie je mäkké, podlejte trochou horúceho vývaru alebo vody.
  11. Keď je mäso mäkké, odstráňte pokrievku. Ochutnajte omáčku a finálne ju dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Ak je omáčka príliš riedka, môžete ju na silnejšom ohni bez pokrievky krátko povariť (zredukovať) do požadovanej hustoty.
  12. Úplne na záver vmiešajte do hotového jedla odloženú nasekanú zelenú časť jarnej cibuľky.

Príprava pečených hranoliek (môžete robiť počas dusenia mäsa):

  1. Rúru predhrejte na 200 °C (teplovzdušnú na 180°C). Plech vysteľte papierom na pečenie.
  2. Zemiaky dôkladne umyte (môžete ich nechať aj so šupkou, ak je pekná, alebo ošúpať) a nakrájajte na hranolčeky alebo mesiačiky.
  3. Nakrájané zemiaky dobre prepláchnite v studenej vode (aby ste odstránili prebytočný škrob) a potom ich veľmi dôkladne osušte čistou utierkou alebo papierovými utierkami.
  4. V mise zmiešajte osušené zemiaky s 2-3 lyžicami oleja a soľou podľa chuti. Ak chcete, pridajte aj korenie na americké zemiaky alebo iné obľúbené bylinky. Dobre premiešajte, aby boli všetky kúsky rovnomerne obalené.
  5. Ochutené zemiaky rozložte v jednej vrstve na pripravený plech.
  6. Pečte v predhriatej rúre približne 30-40 minút, alebo kým nie sú zemiaky mäkké, zlatisté a na okrajoch chrumkavé. V polovici pečenia ich môžete vareškou alebo obracačkou premiešať.

Servírovanie:

  1. Hotové bravčové rezančeky na čiernom pive podávajte horúce, preliate lahodnou omáčkou, spolu s čerstvo upečenými hranolkami.
  2. Na tanieri môžete jedlo posypať nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Videorecept

Tipy

  1. Namiesto šampiňónov (ktoré v tomto upravenom recepte nie sú, ale boli v pôvodnom surovom texte) môžete pridať aj inú obľúbenú zeleninu, napríklad na prúžky nakrájanú zelenú alebo žltú papriku, alebo na kolieska nakrájanú cuketu (tú pridajte až ku koncu restovania zeleniny).
  2. Ak máte radi hustejšie omáčky, môžete na začiatku zaprášiť zeleninu o niečo väčším množstvom múky, alebo na konci zahustiť omáčku malým množstvom kukuričného škrobu rozmiešaného v troche studenej vody.
  3. Pre ešte intenzívnejšiu chuť môžete na začiatku spolu s cibuľou orestovať aj na malé kocky nakrájanú údenú slaninku.
  4. Namiesto čierneho piva môžete experimentovať aj s inými druhmi piva, napríklad polotmavým, alebo použiť červené víno pre odlišný chuťový profil.

Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Tieto fantastické bravčové rezančeky na čiernom pive sú jednoduchým obedom plným výraznej chuti, ktorý určite poteší každého milovníka mäsových špecialít.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty