V tomto článku sa podelíme o osvedčený recept na domáci zemiakový chlieb. Tento chlieb je nielen chutný a voňavý, ale aj vďaka zemiakom a rasce získava jedinečnú chuť a textúru. Pridajte sa k nám a zažite radosť z domáceho pečenia!
Objavte potešenie z pečenia vlastného domáceho zemiakového chleba. S jednoduchým receptom od pani Vierky z youtube LiViera Desserts si môžete pripraviť chlieb, ktorý oslní svojou chrumkavou kôrkou a neodolateľnou vláčnou striedkou.
Domáci zemiakový chlieb
Ingrediencie:
- 100 g ražnej celozrnnej hladkej múky
- 400 g pšeničnej hladkej múky
- 300 g teplej vody
- 100 g v šupke uvarených zemiakov
- 10 g sušeného droždia
- 1 lyžička cukru
- 2 lyžičky soli
- 2 lyžičky rasce
Postup prípravy:
- Do misky nalejeme 150 ml teplej vody, pridáme sušené droždie a cukor. Necháme asi 10 minút nakvasiť.
- K nakvasenému kvásku pridáme nastrúhané uvarené zemiaky, obidva druhy múky, soľ a rascu. Pridáme zvyšok vody.
- Cesto miesime 7 – 8 minút, kým sa nestane hladké a nelepí sa.
- Cesto posypeme múkou a necháme ho na teplom mieste 30 – 40 minút kysnúť.
- Cesto premiesime na pomúčenej doske a vytvarujeme bochník.
- Bochník položíme do pomúčenej ošatky a necháme 30 – 45 minút kysnúť.
- Plech predhrejeme v rúre. Bochník navlhčíme vodou a pečieme 15 minút pri 220°C a potom 30 minút pri 190°C. Ak kôrka tmavne, prikryjeme ju alobalom.
- Hotový chlieb navlhčíme vodou a necháme vychladiť. Dutý zvuk pri poklepaní naznačuje, že je chlieb dobre upečený.
Video recept
Domáci zemiakový chlieb je nielen voňavý a chutný, ale aj jednoduchý na prípravu. Jeho chrumkavá kôrka a vláčna striedka vás presvedčia, že domáce pečenie stojí za to. Vychutnajte si pravú chuť a vôňu domáceho chlebíka, ktorý obohatí každé vaše jedlo.
Súvisiace články
Nadýchaný domáci točený chlieb s výnimočnou syrovo-petržlenovou náplňou
Domáce hrnčekové rožky hotové raz-dva: Rozvoňajú celý dom a sú čerstvé aj na druhý deň!
Mliečne rožky ako z bavlnky: Krehučké a veľmi ľahké ako vatička!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts