Hľadáte recept na nadýchané rožky, ktoré sa rozplývajú v ústach? Nehľadajte ďalej! Tento jednoduchý recept zvládne každý a rožky sú hotové za chvíľu.
Zabudnite na rožky z obchodu! Tieto domáce rožky sú oveľa chutnejšie a zdravšie. Navyše, ich príprava je jednoduchá a zábavná.
Domáce rožky
Ingrediencie:
- 2 poháre mlieka (400 ml)
- 1 balenie suchého droždia (10 g)
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 vajce
- 1 bielok
- 4,5 šálky hladkej múky (900 g)
- 1 ČL soli
- 3 PL masla (90 g)
- Na potretie:
- 1 žĺtok
Postup prípravy:
- Do veľkej misky nasypeme droždie, pridáme cukor a vlažné mlieko. Vymiešame metličkou, kým sa droždie a cukor nerozpustia.
- Pridáme vajcia a jemne ich zapracujeme do zmesi.
- Postupne nasypeme múku a pridáme soľ. Vymiesime cesto, kým sa stane mäkké a pružné.
- Pridáme zmäknuté maslo a miesime cesto ešte 2-3 minúty, kým je hladké a lesklé.
- Prekryjeme misku utierkou a necháme cesto kysnúť na teplom mieste 40 minút.
- Po nakysnutí cesto preložíme na stôl, jemne vytlačíme vzduch a rozdelíme na 12 rovnakých častí. Každý kúsok cesta tvarujeme tak, že končekmi prstov preložíme cesto dovnútra, čím vytvoríme rolku.
- Rolky rozmiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Prekryjeme ich fóliou a necháme 15 minút odpočívať.
- Pred pečením roločky potrieme vajčným žĺtkom a pomocou žiletky či ostrého noža urobíme zárezy na vrchu.
- Pečieme v predhriatej rúre na 180°C 25-30 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
Domáce rožky – Video recept
Vyskúšajte tento recept a sami sa presvedčíte, aké chutné a nadýchané rožky môžete ľahko upiecť doma.
Súvisiace články
Krehučké rožky plnené jablkovou plnkou: Ak máte doma jablká, určite si ich pripravte!
Mliečne rožky ako z bavlnky: Krehučké a veľmi ľahké ako vatička!
Domáce hrnčekové rožky hotové raz-dva: Rozvoňajú celý dom a sú čerstvé aj na druhý deň!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri