Hľadáte dokonalý recept na bravčovú panenku, ktorá ohromí vašich hostí? Tento recept na bravčovú panenku s omáčkou je presne to, čo potrebujete. S jednoduchými ingredienciami a podrobným postupom zvládnete pripraviť šťavnaté a chutné mäso s lahodnou omáčkou.
Bravčová panenka je obľúbená pre svoju jemnosť a rýchlu prípravu. V tomto recepte ju dochutíme koreninami, opečieme dozlatista a dopečieme v rúre s cesnakom, citrónom a tymianom. Výsledkom je šťavnaté mäso s neodolateľnou arómou. Omáčka, pripravená zo šťavy z pečenia a hovädzieho vývaru, dodá jedlu dokonalú chuťovú harmóniu.
Bravčová panenka s omáčkou
Ingrediencie:
- 2 bravčová panenka (spolu 1200 gramov)
- 20 gramov hnedého cukru
- 1 čajová lyžička sladkej papriky (4 gramy)
- 2 čajové lyžičky cesnakového prášku (8 gramov)
- 1 čajová lyžička čierneho korenia (4 gramy)
- 15 gramov soli
- 2 až 3 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 4 strúčiky cesnaku
- 5 až 6 tenkých plátkov citróna
- 3 až 4 vetvičky tymiánu (alebo 1 čajová lyžička suchého tymiánu)
- 60 gramov masla
- Približne 400 až 500 mililitrov hovädzieho vývaru
- 20 gramov kukuričného škrobu
- Soľ a čierne korenie
Postup prípravy:
- Príprava mäsa:
- Osušte panenku papierovými utierkami a odstráňte prebytočný tuk a žily.
- Príprava koreniacej zmesi:
- V miske zmiešajte hnedý cukor, sladkú papriku, cesnakový prášok, čierne korenie a soľ. Touto zmesou dôkladne potrite bravčové filé.
- Opekanie mäsa:
- V panvici rozohrejte rastlinný olej na strednom ohni. Opečte mäso zo všetkých strán, približne 8 minút, kým nezíska zlatistú farbu.
- Pečenie:
- Opečené mäso preložte do zapekacej misy. Pridajte celé strúčiky cesnaku, tenké plátky citróna a vetvičky tymiánu. Mäso potrite maslom.
- Pečte v predhriatej rúre pri teplote 200 °C približne 20 až 25 minút.
- Odpočinok mäsa:
- Po upečení mäso prikryte alobalom a nechajte odpočívať 10 minút.
- Príprava omáčky:
- Preceďte šťavu z pečenia do hrnca. Pridajte 50 až 60 mililitrov hovädzieho vývaru alebo vody. Ak chcete menej kyslú omáčku, odstráňte plátky citróna.
- V miske zmiešajte kukuričný škrob s 300 až 400 mililitrami hovädzieho vývaru. Túto zmes pridajte do omáčky, dochuťte soľou a čiernym korením a varte 2 minúty, kým omáčka nezhustne.
Podávajte: Nakrájané bravčové filé s pripravenou omáčkou, ideálne s prílohou podľa vášho výberu.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Mäso pred pečením nechajte odležať: Po nakorenení nechajte mäso odležať v chladničke aspoň 30 minút, aby sa chute lepšie prepojili.
- Použite teplomer na mäso: Pre dokonalú prepečenosť použite teplomer na mäso. Bravčová panenka by mala mať vnútornú teplotu 63 °C.
- Experimentujte s bylinkami: Okrem tymiánu môžete použiť aj iné bylinky, ako napríklad rozmarín alebo šalviu.
- Podávajte s rôznymi prílohami: Bravčová panenka s omáčkou sa skvele hodí k zemiakovej kaši, ryži, dusenej zelenine alebo knedli.
Bravčová panenka s omáčkou – Video recept:
Tento recept na bravčovú panenku s omáčkou je zárukou úspechu. S jeho pomocou pripravíte lahodné jedlo, ktoré poteší celú rodinu a hostí. Nebojte sa experimentovať s bylinkami a prílohami a vytvorte si vlastnú variáciu tohto skvelého receptu.
Súvisiace články:
Bravčová panenka v lahodnej smotanovo hubovej omáčke. Jednoduché a chutné!
Opekaná bravčová panenka s medovo-cesnakovou omáčkou: Gurmánska večera za pár minút!
Plnená pečená bravčová panenka s cuketou a šampiňónmi: Nielen vyzerá, ale aj chutí fantasticky!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa