Search

Božie milosti alebo fánky podľa pani Vierky – jemnučké ako páperie

Božie milosti
Božie milosti

Obsah receptu

Božie milosti, známe aj ako fánky, sú tradičným fašiangovým pečivom, ktoré je jemné ako páperie a lahodne chrumkavé. Vďaka jednoduchým ingredienciám a postupu podľa pani Vierky si ich môžete ľahko pripraviť aj doma. Tento recept vám ukáže, ako dosiahnuť ideálnu kombináciu jemného cesta a krehkého povrchu.

Túžite po sladkom dezertíku, ktorý pripomína detstvo a fašiangové sviatky? Božie milosti, jemné a nadýchané fánky, sú tou správnou voľbou. Ich lahodná chuť a ľahká príprava vás dostanú a stanú sa obľúbenou pochúťkou vašej rodiny.

Božie milosti alebo fánky podľa pani Vierky

Ingrediencie:

Smotanové cesto:

  • 13 kopcovitých lyžíc polohrubej múky
  • 1/3 lyžičky soli
  • 250 ml 33% smotany na šľahanie
  • 3 žĺtky (veľkosť L)

Na vyprážanie:

  • 1 liter oleja (napríklad slnečnicového)

Na posypanie:

  • 2 vrecká vanilkového cukru (alebo vanilínového cukru)

Postup prípravy:

Príprava cesta:

  • V mise zmiešajte 13 kopcovitých lyžíc polohrubej múky s 1/3 lyžičky soli.
  • Pridajte 250 ml smotany na šľahanie a 3 žĺtky.
  • Vypracujte hladké cesto, ktoré sa nelepí.

Miesenie a vaľkanie cesta:

  • Cesto premieste na pomúčenej doske.
  • Vyformujte bochník a hneď ho vyvaľkajte na tenký plát.
  • Vyvaľkané cesto preložte podobne ako lístkové cesto (na tretiny alebo štvrtiny).
  • Preložené cesto znovu vyvaľkajte.
  • Postup prekladania a vaľkania zopakujte ešte dvakrát. Tento proces zabezpečí, že fánky budú počas smaženia krásne nafúknuté a vrstvené.

Tvarovanie fánok:

  • Cesto nakrájajte na štvorce alebo obdĺžniky podľa želanej veľkosti.
  • Ak chcete mäkké a nafúknuté fánky: nechajte ich v tomto tvare.
  • Ak chcete krehké a chrumkavé fánky: urobte v strede každého kúsku malý rez alebo ich prekrojte.

Príprava na vyprážanie:

  • Do hlbšieho hrnca alebo kastróla nalejte olej tak, aby v ňom fánky mohli voľne plávať (približne 1 liter).
  • Olej zohrejte na stredne vysokú teplotu. Môžete otestovať teplotu oleja malým kúskom cesta – ak sa okolo neho tvoria bublinky a vypláva na povrch, olej je pripravený.

Vyprážanie fánok:

  • Fánky opatrne vkladajte do horúceho oleja.
  • Smažte ich dozlatista z oboch strán, pričom ich opatrne obracajte, aby nepopraskali.
  • Dbajte na to, aby sa fánky nepreplnili v oleji, smažte ich postupne.

Odkvapkanie oleja:

  • Vysmažené fánky vyberte a položte na papierové utierky alebo obrúsky, aby ste odstránili prebytočný olej.

Obaľovanie v cukre:

  • Kým sú fánky ešte teplé, obaľte ich vo vanilkovom alebo vanilínovom cukre.

Podávanie:

  • Fánky podávajte čerstvé. Sú ideálne ako sladký dezert alebo pohostenie počas fašiangového obdobia.

Tipy:

  • Pre lepšie nafúknutie: Dodržte postup prekladania cesta, podobne ako pri lístkovom ceste. Vytvoria sa tak vrstvy, ktoré pri smažení spôsobia nafúknutie fánok.
  • Variácie: Fánky môžete posypať aj práškovým cukrom zmiešaným so škoricou pre iný chuťový zážitok.

Dobrú chuť!

Božie milosti alebo fánky – Video recept:

Božie milosti alebo fánky sú skvelým dezertom, ktorý poteší malých aj veľkých. Či už ich pripravujete na fašiangy alebo len ako sladké prekvapenie, ich ľahká príprava a jemná chuť určite zaujme každého. Nech sa vám podaria a dobrú chuť!

Súvisiace články:

Dokonale vyšľahaná živočíšna šľahačka bez stužovadiel podľa pani Vierky za 5 minút

Slivkový koláč z treného cesta podľa pani Vierky: príprava je veľmi jednoduchá a expresne rýchla

Obrátený slivkovo-makový koláč pani Vierky: Pripravuje sa veľmi jednoducho a chutí výborne


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty