Ak existuje jedlo, ktoré je synonymom rodinného obeda, sú to práve lasagne. Zbožňujem tento recept, pretože je to presne tá poctivá verzia ako z talianskej trattorie. Vrstvy cestovín sa striedajú so šťavnatým mäsovým ragú a zamatovým bešamelom. Je to sýta dobrota, po ktorej sa u nás doma vždy len zapráši.
Príprava je jednoduchšia, ako sa zdá. Ukážem vám dva kľúčové triky, vďaka ktorým bude váš bešamel vždy dokonale hladký a cestoviny sa nikdy neprilepia o dno pekáča.
Ako pripraviť najlepšie lasagne?
Kľúčom je poctivé mäsové ragú a hladký bešamel. Pekáč začnite vrstvou bešamelu, striedajte pláty lasagní, ragú, bešamel a syr. Vrchnú vrstvu zakončite bešamelom a syrom a pečte dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 min
- Čas varenia/pečenia: 65 min
- Počet porcií: 6-8
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 750 kcal/porcia
- Trend: Víkendový obed
Potrebujeme
pre zapekaciu misu s rozmermi cca 25×35 cm
Mäsové ragú (Bolognese):
- 600 g mletého mäsa (mix hovädzieho a bravčového)
- 1 ks veľkej cibule
- 100 g mrkvy
- 70 g stopkového zeleru
- 2 strúčiky cesnaku
- 400 g krájaných lúpaných paradajok v konzerve
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 400 ml vývaru (alebo vody)
- 2 ks bobkového listu
- 1 ČL sušeného oregana
- 1 ČL sušenej bazalky
- 2 ČL trstinového cukru
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- olivový olej
Bešamelová omáčka:
- 60 g masla
- 60 g hladkej múky
- 600 ml mlieka
- štipka muškátového orieška
- soľ
Na dokončenie:
- 300 g plátov na lasagne (ktoré sa nepredvárajú)
- 200 g syra mozzarella (strúhanej)
- 50 g parmezánu (strúhaného)
Postup prípravy
Príprava mäsového ragú:
- Na olivovom oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita. Pridajte na malé kocky nakrájanú mrkvu a zeler a restujte ďalších 5 minút.
- Zvýšte teplotu, pridajte mleté mäso a opekajte ho, kým sa nezatiahne a nezhnedne. Pridajte prelisovaný cesnak.
- Vmiešajte paradajkový pretlak, kečup, lúpané paradajky, cukor a bylinky. Osoľte, okoreňte a pridajte bobkový list.
- Všetko zalejte vývarom, prikryte a na miernom ohni duste aspoň 25–30 minút, kým omáčka nezhustne.
Príprava bešamelu a vrstvenie:
- Kým sa varí ragú, pripravte bešamel. V hrnci rozpustite maslo, pridajte múku a vytvorte svetlú zápražku.
- Teraz kľúčový krok: Postupne, za stáleho miešania metličkou, prilievajte studené mlieko. Vždy počkajte, kým sa tekutina vstrebe, a až potom prilejte ďalšiu. Vznikne hladká omáčka.
- Ochuťte soľou, muškátovým orieškom a krátko povarte do zhustnutia (3-4 minúty).
- Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si zapekaciu misu. Druhý kľúčový krok: Na dno misy ako prvú vrstvu rozotrite tenkú vrstvu bešamelu.
- Na bešamel poukladajte pláty lasagní. Na ne navrstvite časť mäsového ragú, polejte časťou bešamelu a posypte trochou mozzarelly a parmezánu.
- Postup opakujte: lasagne, ragú, bešamel, syr. Poslednú vrstvu cestovín polejte zvyšným bešamelom a husto posypte oboma druhmi syra.
- Pečte v predhriatej rúre približne 40 minút, kým nie je povrch krásne zlatistý a bublajúci.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Omáčka zaručene bez hrudiek: Tajomstvo hladkého bešamelu je jednoduché: do horúcej zápražky vždy prilievajte studené mlieko, a to postupne. Nikdy nelejte všetko naraz a neprestávajte miešať metličkou.
- Nechajte ich odpočinúť: Čerstvo upečené lasagne sú veľmi horúce a tekuté. Pre dokonalé rezy, ktoré držia tvar, ich nechajte po vybratí z rúry odpočívať aspoň 15-20 minút.
Jednoduché variácie
- S červeným vínom: Pre ešte bohatšiu chuť podlejte orestované mäso 100 ml suchého červeného vína. Nechajte ho úplne odpariť a až potom pridajte paradajky a vývar.
- Vegetariánska verzia: Mleté mäso nahraďte červenou šošovicou alebo zmesou najemno nasekanej hlivy a šampiňónov. Postup zostáva rovnaký.
Hotové lasagne podávajte so sviežim zeleným šalátom. Sú fantastické aj na druhý deň.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na youtube Vaříme s Mozkem, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
