Search

Ako pripraviť dokonalé lasagne Bolognese: Sýty obed, po ktorom sa doma len zapráši

Lasagne Bolognese
Lasagne Bolognese

Obsah receptu

Publikované: 15. októbra 2025, 07:00

Ak existuje jedlo, ktoré je synonymom rodinného obeda, sú to práve lasagne. Zbožňujem tento recept, pretože je to presne tá poctivá verzia ako z talianskej trattorie. Vrstvy cestovín sa striedajú so šťavnatým mäsovým ragú a zamatovým bešamelom. Je to sýta dobrota, po ktorej sa u nás doma vždy len zapráši.

Príprava je jednoduchšia, ako sa zdá. Ukážem vám dva kľúčové triky, vďaka ktorým bude váš bešamel vždy dokonale hladký a cestoviny sa nikdy neprilepia o dno pekáča.

Ako pripraviť najlepšie lasagne?

Kľúčom je poctivé mäsové ragú a hladký bešamel. Pekáč začnite vrstvou bešamelu, striedajte pláty lasagní, ragú, bešamel a syr. Vrchnú vrstvu zakončite bešamelom a syrom a pečte dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 30 min
  • Čas varenia/pečenia: 65 min
  • Počet porcií: 6-8
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 750 kcal/porcia
  • Trend: Víkendový obed

Potrebujeme

pre zapekaciu misu s rozmermi cca 25×35 cm

Mäsové ragú (Bolognese):

  • 600 g mletého mäsa (mix hovädzieho a bravčového)
  • 1 ks veľkej cibule
  • 100 g mrkvy
  • 70 g stopkového zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 g krájaných lúpaných paradajok v konzerve
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 400 ml vývaru (alebo vody)
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 1 ČL sušenej bazalky
  • 2 ČL trstinového cukru
  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie
  • olivový olej

Bešamelová omáčka:

  • 60 g masla
  • 60 g hladkej múky
  • 600 ml mlieka
  • štipka muškátového orieška
  • soľ

Na dokončenie:

  • 300 g plátov na lasagne (ktoré sa nepredvárajú)
  • 200 g syra mozzarella (strúhanej)
  • 50 g parmezánu (strúhaného)

Postup prípravy

Príprava mäsového ragú:

  1. Na olivovom oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita. Pridajte na malé kocky nakrájanú mrkvu a zeler a restujte ďalších 5 minút.
  2. Zvýšte teplotu, pridajte mleté mäso a opekajte ho, kým sa nezatiahne a nezhnedne. Pridajte prelisovaný cesnak.
  3. Vmiešajte paradajkový pretlak, kečup, lúpané paradajky, cukor a bylinky. Osoľte, okoreňte a pridajte bobkový list.
  4. Všetko zalejte vývarom, prikryte a na miernom ohni duste aspoň 25–30 minút, kým omáčka nezhustne.

Príprava bešamelu a vrstvenie:

  1. Kým sa varí ragú, pripravte bešamel. V hrnci rozpustite maslo, pridajte múku a vytvorte svetlú zápražku.
  2. Teraz kľúčový krok: Postupne, za stáleho miešania metličkou, prilievajte studené mlieko. Vždy počkajte, kým sa tekutina vstrebe, a až potom prilejte ďalšiu. Vznikne hladká omáčka.
  3. Ochuťte soľou, muškátovým orieškom a krátko povarte do zhustnutia (3-4 minúty).
  4. Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si zapekaciu misu. Druhý kľúčový krok: Na dno misy ako prvú vrstvu rozotrite tenkú vrstvu bešamelu.
  5. Na bešamel poukladajte pláty lasagní. Na ne navrstvite časť mäsového ragú, polejte časťou bešamelu a posypte trochou mozzarelly a parmezánu.
  6. Postup opakujte: lasagne, ragú, bešamel, syr. Poslednú vrstvu cestovín polejte zvyšným bešamelom a husto posypte oboma druhmi syra.
  7. Pečte v predhriatej rúre približne 40 minút, kým nie je povrch krásne zlatistý a bublajúci.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Omáčka zaručene bez hrudiek: Tajomstvo hladkého bešamelu je jednoduché: do horúcej zápražky vždy prilievajte studené mlieko, a to postupne. Nikdy nelejte všetko naraz a neprestávajte miešať metličkou.
  2. Nechajte ich odpočinúť: Čerstvo upečené lasagne sú veľmi horúce a tekuté. Pre dokonalé rezy, ktoré držia tvar, ich nechajte po vybratí z rúry odpočívať aspoň 15-20 minút.

Jednoduché variácie

  • S červeným vínom: Pre ešte bohatšiu chuť podlejte orestované mäso 100 ml suchého červeného vína. Nechajte ho úplne odpariť a až potom pridajte paradajky a vývar.
  • Vegetariánska verzia: Mleté mäso nahraďte červenou šošovicou alebo zmesou najemno nasekanej hlivy a šampiňónov. Postup zostáva rovnaký.

Hotové lasagne podávajte so sviežim zeleným šalátom. Sú fantastické aj na druhý deň.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na youtube Vaříme s Mozkem, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty