Search

Najlepšie špagety, aké ste kedy jedli: Fantastická bolonská omáčka pre celú rodinu

bolonská omáčka
bolonská omáčka

Obsah receptu

Pripravte sa na tie najlepšie bolonské špagety, aké ste kedy jedli! S týmto fantastickým RECEPTOM sa vám podarí uvariť takú bohatú, hustú a poctivú mäsovú omáčku, že si všetci budú pýtať dupľu. Zabudnite na rýchle verzie z pretlaku, my si ukážeme, ako pomalým varením dostať z mäsa a zeleniny maximum chuti. Je to dokonalé jedlo pre celú rodinu, ktoré zasýti, poteší a prevonia celý váš domov tou pravou vôňou Talianska. Toto je recept, ktorý sa oplatí mať vždy poruke.

Kúzlo pravej bolonskej omáčky nespočíva v zložitosti, ale v trpezlivosti. Základom je pomaly orestovaná zelenina a poriadne opečené mäso. A potom už len čas – dlhé, pomalé bublanie, počas ktorého sa všetky chute dokonale spoja do jedného harmonického celku. Uvidíte, že tá hodinka čakania navyše stojí za to a výsledok je neporovnateľný.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Čas varenia: 1 hodina až 1.5 hodiny
  • Počet porcií: 4 porcie
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 450 g mletého hovädzieho mäsa (alebo mix bravčového a hovädzieho)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 stonky stopkového zeleru
  • 1 veľká mrkva
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 plechovka krájaných lúpaných paradajok (400 g)
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 100 ml červeného suchého vína (voliteľné, ale odporúčané)
  • 150 ml mäsového vývaru alebo vody
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL sušených talianskych byliniek (alebo oregano a bazalka)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Na podávanie:

  • 400 g cestovín (ideálne špagety alebo tagliatelle)
  • čerstvo strúhaný parmezán
  • čerstvá bazalka

Postup prípravy

Príprava zeleninového základu (Soffritto):

  1. Cibuľu, mrkvu a stopkový zeler očistíme a nakrájame na úplne malé, jemné kocky. Cesnak nasekáme nadrobno.
  2. Vo väčšom, hlbokom hrnci alebo panvici rozohrejeme olivový olej. Pridáme nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler a na stredne miernom ohni restujeme za občasného miešania asi 10 minút, kým zelenina nezmäkne, nezosklovatie a nerozvonia sa.
  3. Pridáme nasekaný cesnak a restujeme ešte asi minútu.

Varenie omáčky (krok za krokom):

  1. Zvýšime plameň, k zelenine pridáme mleté mäso a pomocou varešky ho rozbíjame na menšie kúsky. Opekáme, kým mäso nezhnedne a neodparí sa všetka tekutina, ktorú pustilo. Toto je kľúčový krok pre chuť!
  2. Pridáme paradajkový pretlak a restujeme ho asi minútu, aby skaramelizoval.
  3. Ak používame víno, teraz je ten správny čas ho priliať. Necháme ho za stáleho miešania úplne odpariť.
  4. Do hrnca pridáme konzervované paradajky, vývar (alebo vodu), sušené bylinky, soľ a čierne korenie. Všetko dobre premiešame.
  5. Omáčku privedieme k varu, potom stiahneme plameň na minimum, hrniec čiastočne prikryjeme pokrievkou a necháme pomaly bublať (dusiť) aspoň 1 hodinu, ideálne 1,5 hodiny. Čím dlhšie, tým lepšia bude chuť. Občas premiešame.

Dokončenie a podávanie:

  1. Kým sa omáčka varí, v osolenej vode uvaríme cestoviny “al dente” podľa návodu na obale. Z vody, v ktorej sa varili, si odložíme asi jednu naberačku.
  2. Hotovú omáčku ochutnáme a finálne dochutíme soľou a korením.
  3. Uvarené cestoviny scedíme a vmiešame priamo do omáčky. Pridáme trochu odloženej vody z cestovín, ktorá pomôže omáčku krásne spojiť s cestovinami. Všetko spolu prehrejeme.
  4. Podávame ihneď, štedro posypané čerstvo nastrúhaným parmezánom a ozdobené lístkami čerstvej bazalky.

Videorecept

Tipy

  1. Pre extra jemnú a krémovú chuť, presne ako v Taliansku, niekedy po opečení mäsa a pred pridaním vína vlejem do hrnca asi 100 ml plnotučného mlieka a nechám ho úplne vsiaknuť do mäsa.
  2. Niekedy pre zmenu pridám do zeleninového základu aj najemno nasekané šampiňóny alebo kúsok údenej slaninky, ktorú opečiem na začiatku.
  3. Táto omáčka je ako guláš – na druhý deň chutí ešte lepšie! Často si ju uvarím večer vopred a na druhý deň už len uvarím čerstvé cestoviny.
  4. Vždy uvarím dvojitú dávku omáčky. Polovicu, ktorá ostane, nechám vychladnúť a zamrazím. Je to skvelá záchrana na dni, keď sa mi nechce variť.

Verím, že s týmto poctivým receptom si pripravíte tie najlepšie bolonské špagety a už nikdy nebudete kupovať hotové omáčky v pohári. Je to jedlo plné lásky a trpezlivosti, ktoré sa oplatí variť. Dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od Výdatné a chutné, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty