Pripravte sa na tie najlepšie bolonské špagety, aké ste kedy jedli! S týmto fantastickým RECEPTOM sa vám podarí uvariť takú bohatú, hustú a poctivú mäsovú omáčku, že si všetci budú pýtať dupľu. Zabudnite na rýchle verzie z pretlaku, my si ukážeme, ako pomalým varením dostať z mäsa a zeleniny maximum chuti. Je to dokonalé jedlo pre celú rodinu, ktoré zasýti, poteší a prevonia celý váš domov tou pravou vôňou Talianska. Toto je recept, ktorý sa oplatí mať vždy poruke.
Kúzlo pravej bolonskej omáčky nespočíva v zložitosti, ale v trpezlivosti. Základom je pomaly orestovaná zelenina a poriadne opečené mäso. A potom už len čas – dlhé, pomalé bublanie, počas ktorého sa všetky chute dokonale spoja do jedného harmonického celku. Uvidíte, že tá hodinka čakania navyše stojí za to a výsledok je neporovnateľný.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas varenia: 1 hodina až 1.5 hodiny
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 450 g mletého hovädzieho mäsa (alebo mix bravčového a hovädzieho)
- 1 veľká cibuľa
- 2 stonky stopkového zeleru
- 1 veľká mrkva
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 plechovka krájaných lúpaných paradajok (400 g)
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 100 ml červeného suchého vína (voliteľné, ale odporúčané)
- 150 ml mäsového vývaru alebo vody
- 2 PL olivového oleja
- 1 ČL sušených talianskych byliniek (alebo oregano a bazalka)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Na podávanie:
- 400 g cestovín (ideálne špagety alebo tagliatelle)
- čerstvo strúhaný parmezán
- čerstvá bazalka
Postup prípravy
Príprava zeleninového základu (Soffritto):
- Cibuľu, mrkvu a stopkový zeler očistíme a nakrájame na úplne malé, jemné kocky. Cesnak nasekáme nadrobno.
- Vo väčšom, hlbokom hrnci alebo panvici rozohrejeme olivový olej. Pridáme nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler a na stredne miernom ohni restujeme za občasného miešania asi 10 minút, kým zelenina nezmäkne, nezosklovatie a nerozvonia sa.
- Pridáme nasekaný cesnak a restujeme ešte asi minútu.
Varenie omáčky (krok za krokom):
- Zvýšime plameň, k zelenine pridáme mleté mäso a pomocou varešky ho rozbíjame na menšie kúsky. Opekáme, kým mäso nezhnedne a neodparí sa všetka tekutina, ktorú pustilo. Toto je kľúčový krok pre chuť!
- Pridáme paradajkový pretlak a restujeme ho asi minútu, aby skaramelizoval.
- Ak používame víno, teraz je ten správny čas ho priliať. Necháme ho za stáleho miešania úplne odpariť.
- Do hrnca pridáme konzervované paradajky, vývar (alebo vodu), sušené bylinky, soľ a čierne korenie. Všetko dobre premiešame.
- Omáčku privedieme k varu, potom stiahneme plameň na minimum, hrniec čiastočne prikryjeme pokrievkou a necháme pomaly bublať (dusiť) aspoň 1 hodinu, ideálne 1,5 hodiny. Čím dlhšie, tým lepšia bude chuť. Občas premiešame.
Dokončenie a podávanie:
- Kým sa omáčka varí, v osolenej vode uvaríme cestoviny “al dente” podľa návodu na obale. Z vody, v ktorej sa varili, si odložíme asi jednu naberačku.
- Hotovú omáčku ochutnáme a finálne dochutíme soľou a korením.
- Uvarené cestoviny scedíme a vmiešame priamo do omáčky. Pridáme trochu odloženej vody z cestovín, ktorá pomôže omáčku krásne spojiť s cestovinami. Všetko spolu prehrejeme.
- Podávame ihneď, štedro posypané čerstvo nastrúhaným parmezánom a ozdobené lístkami čerstvej bazalky.
Videorecept
Tipy
- Pre extra jemnú a krémovú chuť, presne ako v Taliansku, niekedy po opečení mäsa a pred pridaním vína vlejem do hrnca asi 100 ml plnotučného mlieka a nechám ho úplne vsiaknuť do mäsa.
- Niekedy pre zmenu pridám do zeleninového základu aj najemno nasekané šampiňóny alebo kúsok údenej slaninky, ktorú opečiem na začiatku.
- Táto omáčka je ako guláš – na druhý deň chutí ešte lepšie! Často si ju uvarím večer vopred a na druhý deň už len uvarím čerstvé cestoviny.
- Vždy uvarím dvojitú dávku omáčky. Polovicu, ktorá ostane, nechám vychladnúť a zamrazím. Je to skvelá záchrana na dni, keď sa mi nechce variť.
Verím, že s týmto poctivým receptom si pripravíte tie najlepšie bolonské špagety a už nikdy nebudete kupovať hotové omáčky v pohári. Je to jedlo plné lásky a trpezlivosti, ktoré sa oplatí variť. Dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Výdatné a chutné, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.