Ako ľahko a jednoducho upiecť domáci chlieb ako z pekárne

Ako ľahko a jednoducho upiecť domáci chlieb ako z pekárne

Túžite po vôni čerstvo upečeného chleba, ktorý chutí ako od pekára? S naším jednoduchým receptom si môžete vychutnať domáci chlieb s chrumkavou kôrkou a nadýchanou striedkou priamo z vlastnej rúry.

Zabudnite na kupovaný chlieb a pustite sa do pečenia! S naším podrobným návodom a užitočnými tipmi zvládne upiecť domáci chlieb ako z pekárne naozaj každý.

Domáci chlieb ako z pekárne

Ingrediencie:

  • 500 gramov hladkej múky
  • 4 gramy sušeného droždia
  • 1 lyžička cukru
  • 350 mililitrov vlažnej vody
  • 7 gramov soli

Postup prípravy:

  1. Príprava cesta:
    • Do veľkej misy preosejte 500 gramov múky.
    • Pridajte 4 gramy sušeného droždia a 1 lyžičku cukru.
    • Prilejte 350 mililitrov vlažnej vody a 7 gramov soli.
    • Cesto dôkladne premiešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
    • Prikryte misku utierkou a nechajte cesto kysnúť 30 minút.
  2. Kysnutie a odpočinok:
    • Po 30 minútach cesto opäť premiešajte, prikryte a nechajte kysnúť ďalších 30 minút.
    • Následne cesto opäť premiešajte, prikryte a nechajte odpočívať ďalších 20 minút.
  3. Tvarovanie a odpočinok:
    • Po odpočinku cesto jemne preložte a tvarujte do požadovaného tvaru chleba.
    • Zabaľte cesto do utierky a nechajte kysnúť ďalších 60 minút.
  4. Pečenie:
    • Predhrejte rúru na 230°C a vložte do nej plech na pečenie, aby sa zohrial.
    • Pripravte si plech na pečenie vystlaný papierom na pečenie.
    • Na predhriaty plech opatrne preneste vykysnuté cesto.
    • Na dno rúry umiestnite nádobu s vodou, aby sa vytvorila para, ktorá pomôže vytvoriť chrumkavú kôrku.
    • Pečte chlieb 30 až 35 minút pri 230°C.
    • Po tomto čase odstráňte nádobu s vodou a pečte ďalších 15 minút pri 200°C, aby chlieb získal zlatistú farbu a kôrku.
  5. Dokončenie:
    • Po upečení vyberte chlieb z rúry a nechajte ho vychladnúť na mriežke.
    • Pred podávaním odstráňte prebytočnú múku z povrchu chleba.

Dobrú chuť!

Tipy:

  • Múka: Experimentujte s rôznymi druhmi múky, ako je špaldová, ražná alebo celozrnná, pre dosiahnutie rozmanitej chuti a textúry.
  • Kysnutie: Doba kysnutia môže byť ovplyvnená teplotou okolia. Ak je v miestnosti chladnejšie, cesto môže kysnúť dlhšie.
  • Para: Vytváranie pary počas pečenia je kľúčové pre chrumkavú kôrku. Ak nemáte nádobu vhodnú do rúry, môžete na dno rúry vložiť plech s kockami ľadu.
  • Skladovanie: Uchovávajte upečený chlieb v chlebníku alebo zabalený v utierke, aby zostal dlhšie čerstvý.

Domáci chlieb ako z pekárne – Video recept:

Pečenie domáceho chleba je nielen skvelý spôsob, ako si vychutnať čerstvý a chutný chlieb, ale aj príjemná aktivita, ktorá naplní váš domov neodolateľnou vôňou. S trochou trpezlivosti a lásky si môžete upiecť chlieb, ktorý bude nielen chutný, ale aj zdravý a plný kvalitných surovín.

Súvisiace články:

Rýchly a jednoduchý domáci chlieb – hotový za 2 hodiny!

Máte doma starý chlieb? Vyskúšajte tento recept na zapekaný pizza chlieb: Skvelá voľba na jednoduchú večeru!

Perfektný cuketový chlieb so syrom: Recept na lahodnú domácu pochúťku!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa


Súvisiace príspevky

Šťavnatý slivkový koláč s láskou: Jednoduchý na prípravu, krásny a chutný!

Šťavnatý slivkový koláč s láskou: Jednoduchý na prípravu, krásny a chutný!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Šťavnatý slivkový koláč je ideálnou voľbou na každú príležitosť. Jednoduchý na prípravu, plný lahodných čerstvých sliviek a voňavý po vanilke. Tento koláč vás očarí nielen svojou chuťou, ale aj krásnym vzhľadom. Pripravte si ho ešte dnes s láskou! Tento šťavnatý slivkový koláč […]

Šampiňóny v smotanovej omáčke s paradajkami: Najjednoduchší a najchutnejší recept, ktorý si každý zamiluje!

Šampiňóny v smotanovej omáčke s paradajkami: Najjednoduchší a najchutnejší recept, ktorý si každý zamiluje!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Šampiňóny v smotanovej omáčke s paradajkami sú jednoduché na prípravu, no chuťovo prekvapia každého. Tento lahodný bezmäsitý recept je ideálny na obed či večeru a osloví všetkých, ktorí milujú spojenie húb, smotany a paradajok. Rýchly a chutný recept, ktorý si môžete prispôsobiť […]

Pečené kuracie stehná s ryžou a zeleninou podľa manželovho receptu: Jednoduchý a mimoriadne chutný obed!

Pečené kuracie stehná s ryžou a zeleninou podľa manželovho receptu: Jednoduchý a mimoriadne chutný obed!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Pečené kuracie stehná s ryžou a zeleninou sú ideálnym jedlom na rýchly a chutný obed. Tento recept, inšpirovaný manželovou kuchyňou, kombinuje lahodné chute jemného kuracieho mäsa, aromatickej zeleniny a šťavnatej ryže. Je to jednoduché a výživné jedlo, ktoré poteší každého. Hľadáte rýchly […]

Kurací Stroganov: Skvelý recept od mojej mamy

Kurací Stroganov: Skvelý recept od mojej mamy

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Kurací Stroganov je lahodné jedlo, ktoré sa u nás doma stalo obľúbeným vďaka mame. Jeho jemná a krémová chuť v kombinácii s kuracími prsiami, hubami a kyslou smotanou je dokonalým nápadom na rýchly a chutný obed či večeru. Tento recept na Kurací […]

Perfektný guláš z hovädzieho pliecka: Mäsko je neskutočne mäkké a rozpadá sa na jazyku

Perfektný guláš z hovädzieho pliecka: Mäsko je neskutočne mäkké a rozpadá sa na jazyku

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Guláš z hovädzieho pliecka je tradičné slovenské jedlo, ktoré poteší každého milovníka mäsa. S bohatou chuťou, jemným mäsom, a hustou omáčkou je tento guláš ideálnym jedlom na rodinný obed či večeru. Tento recept na hovädzí guláš vás naučí, ako pripraviť mäso, ktoré […]

Pivné bravčové rezne: 100-krát lepšie ako klasické, dokonale jemné a šťavnaté

Pivné bravčové rezne: 100-krát lepšie ako klasické, dokonale jemné a šťavnaté

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Pivné bravčové rezne sú výnimočne jemné a šťavnaté jedlo, ktoré vás prekvapí svojou bohatou chuťou. Pridané pivo dodáva mäsu osobitý nádych a jedlo je tak ešte delikátnejšie ako klasické rezne. Chcete pripraviť bravčové rezne trochu inak? Skúste tento pivný recept, ktorý zaručene […]


Google Správy: Daj nám ⭐