Máte chuť na lahodné a šťavnaté dusené mäso, ktoré sa rozplýva na jazyku? Tento recept vás prevedie krok za krokom prípravou dokonalého duseného mäsa s lahodnou omáčkou a domácimi plackami.
Tajomstvo tohto receptu spočíva v pomalom dusení mäsa, vďaka ktorému bude neuveriteľne krehké a plné chuti. Pridaním čerstvej zeleniny a aromatických korenín vytvoríte bohatú omáčku, ktorá dokonale doplní mäso a domáce placky.
Ingrediencie:
- olej na smaženie
- 500 g mäsa (nakrájaného na väčšie kocky)
- 2 cibule (nakrájané)
- soľ podľa chuti
- 2 papriky (nakrájané na väčšie kusy)
- 1 baklažán (nakrájaný na väčšie kusy)
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 1 liter horúcej vody
- nové korenie
- bobkový list
- 2 cibule (nakrájané nadrobno)
- 10 mini paradajok
- petržlenová vňať (nasekaná)
- 1 pálivá paprička (voliteľne)
Ingrediencie na placky
- 300 g hladkej múky
- 1 ČL soli
- 150 ml vriacej vody
Postup prípravy:
- Na panvici rozohrejte olej. Mäso nakrájajte na väčšie kocky a dajte ho smažiť na panvicu.
- Cibule nakrájajte a pridajte k mäsu. Pridajte soľ podľa chuti a smažte, kým sa mäso nezatiahne.
- Papriky a baklažán nakrájajte na väčšie kusy a pridajte ich do panvice. Premiešajte a pridajte paradajkový pretlak.
- Pridajte horúcu vodu, nové korenie, bobkový list, a cibule nakrájané nadrobno. Varte 40-60 minút na miernom ohni pod pokrievkou.
- Do panvice pridajte nasekanú petržlenovú vňať, mini paradajky a pálivú papričku, ak ju používate. Varte na nízkej teplote ďalších 40 minút.
- Na placky vložte hladkú múku do misky, pridajte soľ a vriacu vodu. Vypracujte hladké cesto, zakryte a nechajte 15 minút odpočívať.
- Cesto rozdeľte na 50-gramové guľky. Každú guľku rozvaľkajte na pomúčenej doske na placku.
- Placky opečte na suchej panvici z oboch strán do zlatista.
- Hotové dusené mäso podávajte s plackami.
Tipy:
- Pre intenzívnejšiu chuť môžete pridať lyžicu červeného vína.
- Ak nemáte radi baklažán, môžete ho nahradiť cuketou alebo šampiňónmi.
- Placky môžete podávať aj s inými pomazánkami alebo ich použiť ako prílohu k polievkam.
- Dusené mäso môžete podávať aj s ryžou, zemiakmi alebo knedľou.
Video recept:
Veríme, že si tento recept na dusené mäso s plackami zamilujete. Je to ideálne jedlo pre rodinný obed alebo večeru, ktoré určite poteší všetkých. Nezabudnite sa s nami podeliť o vaše skúsenosti v komentároch!
Súvisiace články:
Recept na dokonalé švédske mäsové guľky z Ikea
Ako pripraviť hovädzie mäso také mäkké ako maslo? Nebudete potrebovať ani nôž!
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála ČAJOVŇA Uzbecká