Search

Žiadne mäso, len chlieb a vajcia: Fantastická falošná klobása s karí omáčkou (Recept)

falošná klobása z chleba
Falošná klobása z chleba

Obsah receptu

Žiadne mäso, naozaj len starší chlieb, vajcia a pár dochucovadiel! Táto fantastická falošná klobása z chleba podávaná s jednoduchou a chutnou karí omáčkou je prekvapivo lahodná a sýta. Vyskúšajte tento zaujímavý, lacný a jednoduchý recept, ktorý možno ešte nepoznáte.

Ak si myslíte, že klobása musí byť iba z mäsa, tento recept vás presvedčí o opak. Pochutnajte si na falošnej chlebovej klobáse. Príprava je veľmi jednoduchá a výsledok vás milo prekvapí, najmä v kombinácii s farebnou a voňavou karí omáčkou so zeleninou.

  • Čas prípravy: cca 40 minút (+ odpočívanie hmoty a varenie)
  • Čas varenia: cca 45-60 minút (klobása) + cca 15 minút (omáčka)
  • Počet porcií: 3 klobásy (cca 6-9 porcií)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★
  • Bez mäsa: Áno
  • Vegetariánske: Áno

Potrebujeme:

Chlebová ‘klobása’:

  • 350 g staršieho bieleho chleba (alebo veky), nakrájaného na malé kocky
  • 350 ml mlieka
  • 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná najemno
  • 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej najemno
  • 3 vajcia
  • cca 1 čajová lyžička soli (alebo podľa chuti)
  • cca 1/2 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia (alebo podľa chuti)

Karí zeleninová omáčka:

  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 žltá paprika (spolu cca 3 ks farebných paprík)
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 4 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 1 polievková lyžica hladkej múky
  • 400 ml mlieka
  • 2 čajové lyžičky kryštálového cukru
  • 1 čajová lyžička soli (alebo podľa chuti)
  • ½ čajovej lyžičky kari korenia (alebo podľa chuti)
  • ½ čajovej lyžičky mletej sladkej papriky
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Potrebujeme tiež:

  • Potravinová fólia
  • Alobal
  • Veľký hrniec s vodou

Postup prípravy

Príprava chlebovej hmoty:

  1. Do veľkej misy dajte na malé kocky nakrájaný starší chlieb alebo veku. Zalejte ho mliekom (350 ml) a nechajte chvíľu postáť, aby chlieb nasiakol.
  2. Pridajte najemno nakrájanú cibuľu, nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a 3 celé vajcia.
  3. Ochuťte soľou (cca 1 ČL) a čerstvo mletým čiernym korením (cca 1/2 ČL).
  4. Všetko spolu dôkladne premiešajte rukami alebo vareškou, aby vznikla homogénna, hustejšia kašovitá hmota.
  5. Misu prikryte potravinovou fóliou a nechajte hmotu odpočívať pri izbovej teplote približne 20 minút.

Tvarovanie a varenie ‘klobásy’:

  1. Pripravte si tri dostatočne veľké kusy alobalu a na každý položte rovnako veľký kus potravinovej fólie.
  2. Odpočinutú chlebovú hmotu rozdeľte na tri rovnaké časti.
  3. Jednu časť hmoty rovnomerne rozprestrite na pripravenú potravinovú fóliu (na alobale) do tvaru obdĺžnika.
  4. Pomocou fólie začnite hmotu pevne rolovať do tvaru valčeka – klobásy. Keď máte hmotu zrolovanú vo fólii, konce fólie dobre zatočte.
  5. Následne celý valček zabalený vo fólii pevne zabaľte ešte do pripraveného alobalu. Konce alobalu tiež dobre zatočte a uzavrite, aby sa dovnútra nedostala voda.
  6. Tento postup opakujte aj so zvyšnými dvoma časťami chlebovej hmoty.
  7. Vo veľkom hrnci priveďte do varu dostatočné množstvo vody. Opatrne do nej vložte zabalené chlebové klobásy. Mali by byť ponorené.
  8. Varte na miernom ohni pod pokrievkou približne 45 až 60 minút.

Príprava karí omáčky (počas varenia klobásy):

  1. Kým sa klobásy varia, pripravte si omáčku. Papriky (červenú, zelenú, žltú) umyte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na tenké prúžky. Cesnak ošúpte a nasekajte najemno alebo prelisujte.
  2. Na panvici rozohrejte 2 polievkové lyžice rastlinného oleja. Pridajte nakrájané papriky a restujte ich za občasného miešania asi 4-5 minút, kým mierne nezmäknú, ale stále zostanú trochu chrumkavé. Orestované papriky vyberte z panvice a odložte bokom.
  3. Do tej istej panvice pridajte zvyšné 2 lyžice oleja a krátko na ňom (asi 30 sekúnd) orestujte nasekaný alebo prelisovaný cesnak, len aby sa rozvoňal (nesmie zhnednúť).
  4. Cesnak zaprášte lyžicou hladkej múky a vytvorte svetlú zápražku (restujte asi 1 minútu).
  5. Postupne za stáleho miešania metličkou prilievajte studené mlieko (400 ml), aby ste nemali hrudky. Priveďte do varu.
  6. Pridajte cukor, soľ (cca 1 ČL), kari korenie, mletú sladkú papriku a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti. Dobre premiešajte a na miernom ohni krátko povarte (asi 2-3 minúty), kým omáčka mierne nezhustne.
  7. Nakoniec do hotovej omáčky vráťte orestované paprikové prúžky a už len krátko spolu prehrejte.

Dokončenie a servírovanie:

  1. Uvarené chlebové klobásy opatrne vyberte z horúcej vody. Nechajte ich pár minút mierne vychladnúť.
  2. Opatrne ich odbaľte z alobalu a potom aj z potravinovej fólie (pozor na horúcu paru, ktorá môže uniknúť!).
  3. Teplú chlebovú klobásu nakrájajte ostrým nožom na kolieska hrubé asi 1,5 – 2 cm.
  4. Podávajte ihneď, preliate pripravenou teplou karí omáčkou s paprikou.

Videorecept

Tipy

  1. Na túto falošnú klobásu je ideálny starší biely chlieb alebo veka, ktorá dobre nasiakne mlieko. Kocky chleba zmiešam s mliekom, vajíčkami, najemno nakrájanou cibuľou a petržlenovou vňaťou, osolím, okorením a nechám asi 20 minút postáť.
  2. Hmotu potom rozdelím a tvarujem na fólii do tvaru valčeka. Dôležité je zabaliť ju najprv pevne do potravinovej fólie a potom ešte do alobalu, aby sa počas varenia nerozpadla a nedostala sa do nej voda. Varím ju ponorenú vo vode asi 45-60 minút.
  3. Karí omáčku robím jednoducho: Orestujem papriku na prúžky a vyberiem ju. Na výpeku krátko orestujem cesnak, zaprášim múkou, zalejem mliekom a uvarím hladkú omáčku. Dochutím soľou, cukrom, karí korením, sladkou paprikou a čiernym korením. Nakoniec vrátim papriku.
  4. Uvarenú a odbalenú chlebovú klobásu (opatrne, je horúca a krehká) krájam na kolieska a podávam preliatu karí omáčkou. Je to prekvapivo chutné a sýte bezmäsité jedlo.

Žiadne mäso, naozaj len chlieb a vajcia (a pár ďalších drobností) stačia na túto fantastickú falošnú klobásu z chleba s karí omáčkou. Recept, ktorý vás prekvapí svojou chuťou a jednoduchosťou.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od GÜLSÜMÜN SARAYI TV

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty