Žiadne mäso, naozaj len starší chlieb, vajcia a pár dochucovadiel! Táto fantastická falošná klobása z chleba podávaná s jednoduchou a chutnou karí omáčkou je prekvapivo lahodná a sýta. Vyskúšajte tento zaujímavý, lacný a jednoduchý recept, ktorý možno ešte nepoznáte.
Ak si myslíte, že klobása musí byť iba z mäsa, tento recept vás presvedčí o opak. Pochutnajte si na falošnej chlebovej klobáse. Príprava je veľmi jednoduchá a výsledok vás milo prekvapí, najmä v kombinácii s farebnou a voňavou karí omáčkou so zeleninou.
- Čas prípravy: cca 40 minút (+ odpočívanie hmoty a varenie)
- Čas varenia: cca 45-60 minút (klobása) + cca 15 minút (omáčka)
- Počet porcií: 3 klobásy (cca 6-9 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
- Bez mäsa: Áno
- Vegetariánske: Áno
Potrebujeme:
Chlebová ‘klobása’:
- 350 g staršieho bieleho chleba (alebo veky), nakrájaného na malé kocky
- 350 ml mlieka
- 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná najemno
- 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej najemno
- 3 vajcia
- cca 1 čajová lyžička soli (alebo podľa chuti)
- cca 1/2 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia (alebo podľa chuti)
Karí zeleninová omáčka:
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 žltá paprika (spolu cca 3 ks farebných paprík)
- 5 strúčikov cesnaku
- 4 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 1 polievková lyžica hladkej múky
- 400 ml mlieka
- 2 čajové lyžičky kryštálového cukru
- 1 čajová lyžička soli (alebo podľa chuti)
- ½ čajovej lyžičky kari korenia (alebo podľa chuti)
- ½ čajovej lyžičky mletej sladkej papriky
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Potrebujeme tiež:
- Potravinová fólia
- Alobal
- Veľký hrniec s vodou
Postup prípravy
Príprava chlebovej hmoty:
- Do veľkej misy dajte na malé kocky nakrájaný starší chlieb alebo veku. Zalejte ho mliekom (350 ml) a nechajte chvíľu postáť, aby chlieb nasiakol.
- Pridajte najemno nakrájanú cibuľu, nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a 3 celé vajcia.
- Ochuťte soľou (cca 1 ČL) a čerstvo mletým čiernym korením (cca 1/2 ČL).
- Všetko spolu dôkladne premiešajte rukami alebo vareškou, aby vznikla homogénna, hustejšia kašovitá hmota.
- Misu prikryte potravinovou fóliou a nechajte hmotu odpočívať pri izbovej teplote približne 20 minút.
Tvarovanie a varenie ‘klobásy’:
- Pripravte si tri dostatočne veľké kusy alobalu a na každý položte rovnako veľký kus potravinovej fólie.
- Odpočinutú chlebovú hmotu rozdeľte na tri rovnaké časti.
- Jednu časť hmoty rovnomerne rozprestrite na pripravenú potravinovú fóliu (na alobale) do tvaru obdĺžnika.
- Pomocou fólie začnite hmotu pevne rolovať do tvaru valčeka – klobásy. Keď máte hmotu zrolovanú vo fólii, konce fólie dobre zatočte.
- Následne celý valček zabalený vo fólii pevne zabaľte ešte do pripraveného alobalu. Konce alobalu tiež dobre zatočte a uzavrite, aby sa dovnútra nedostala voda.
- Tento postup opakujte aj so zvyšnými dvoma časťami chlebovej hmoty.
- Vo veľkom hrnci priveďte do varu dostatočné množstvo vody. Opatrne do nej vložte zabalené chlebové klobásy. Mali by byť ponorené.
- Varte na miernom ohni pod pokrievkou približne 45 až 60 minút.
Príprava karí omáčky (počas varenia klobásy):
- Kým sa klobásy varia, pripravte si omáčku. Papriky (červenú, zelenú, žltú) umyte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na tenké prúžky. Cesnak ošúpte a nasekajte najemno alebo prelisujte.
- Na panvici rozohrejte 2 polievkové lyžice rastlinného oleja. Pridajte nakrájané papriky a restujte ich za občasného miešania asi 4-5 minút, kým mierne nezmäknú, ale stále zostanú trochu chrumkavé. Orestované papriky vyberte z panvice a odložte bokom.
- Do tej istej panvice pridajte zvyšné 2 lyžice oleja a krátko na ňom (asi 30 sekúnd) orestujte nasekaný alebo prelisovaný cesnak, len aby sa rozvoňal (nesmie zhnednúť).
- Cesnak zaprášte lyžicou hladkej múky a vytvorte svetlú zápražku (restujte asi 1 minútu).
- Postupne za stáleho miešania metličkou prilievajte studené mlieko (400 ml), aby ste nemali hrudky. Priveďte do varu.
- Pridajte cukor, soľ (cca 1 ČL), kari korenie, mletú sladkú papriku a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti. Dobre premiešajte a na miernom ohni krátko povarte (asi 2-3 minúty), kým omáčka mierne nezhustne.
- Nakoniec do hotovej omáčky vráťte orestované paprikové prúžky a už len krátko spolu prehrejte.
Dokončenie a servírovanie:
- Uvarené chlebové klobásy opatrne vyberte z horúcej vody. Nechajte ich pár minút mierne vychladnúť.
- Opatrne ich odbaľte z alobalu a potom aj z potravinovej fólie (pozor na horúcu paru, ktorá môže uniknúť!).
- Teplú chlebovú klobásu nakrájajte ostrým nožom na kolieska hrubé asi 1,5 – 2 cm.
- Podávajte ihneď, preliate pripravenou teplou karí omáčkou s paprikou.
Videorecept
Tipy
- Na túto falošnú klobásu je ideálny starší biely chlieb alebo veka, ktorá dobre nasiakne mlieko. Kocky chleba zmiešam s mliekom, vajíčkami, najemno nakrájanou cibuľou a petržlenovou vňaťou, osolím, okorením a nechám asi 20 minút postáť.
- Hmotu potom rozdelím a tvarujem na fólii do tvaru valčeka. Dôležité je zabaliť ju najprv pevne do potravinovej fólie a potom ešte do alobalu, aby sa počas varenia nerozpadla a nedostala sa do nej voda. Varím ju ponorenú vo vode asi 45-60 minút.
- Karí omáčku robím jednoducho: Orestujem papriku na prúžky a vyberiem ju. Na výpeku krátko orestujem cesnak, zaprášim múkou, zalejem mliekom a uvarím hladkú omáčku. Dochutím soľou, cukrom, karí korením, sladkou paprikou a čiernym korením. Nakoniec vrátim papriku.
- Uvarenú a odbalenú chlebovú klobásu (opatrne, je horúca a krehká) krájam na kolieska a podávam preliatu karí omáčkou. Je to prekvapivo chutné a sýte bezmäsité jedlo.
Žiadne mäso, naozaj len chlieb a vajcia (a pár ďalších drobností) stačia na túto fantastickú falošnú klobásu z chleba s karí omáčkou. Recept, ktorý vás prekvapí svojou chuťou a jednoduchosťou.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od GÜLSÜMÜN SARAYI TV