Zákusok Opitý Izidor je klasický slovenský dezert, ktorý poteší celú rodinu. Pripravte si ho podľa nášho jednoduchého receptu a vychutnajte si lahodnú kombináciu chutí!
Opitý Izidor – lahodný orechovo-rumový dezert, ktorý si zamilujete hneď na prvýkrát. Vyskúšajte náš recept a presvedčte sa sami!
Zákusok Opitý Izidor
Ingrediencie:
Cesto:
- 150 g masla (⅔ šálky)
- 150 g práškového cukru (1 ¼ šálky)
- 4 vajcia
- 100 g mletých lieskových orechov (1 šálka)
- 90 g polohrubej múky (¾ šálky)
- 2 lyžice kakaového prášku
- 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
Krém:
- 400 ml mlieka (1 ⅔ šálky)
- 37 g kakaového pudingového prášku alebo kukuričného škrobu (⅓ šálky)
- 2 lyžice kakaa
- 2 žĺtky
- 4 lyžice cukru
- 250 g masla (1 šálka + 2 polievkové lyžice)
Orechová náplň:
- 250 g nasekaných lieskových orechov (2 ½ šálky)
- 100 g práškového cukru (⅞ šálky)
- 8 g vanilkového cukru (2 čajové lyžičky)
- 150 ml rumu alebo 150 ml mlieka + 2 ml rumovej príchute (½ čajovej lyžičky)
Čokoládová poleva:
- 200 g čokolády (1 ¼ šálky)
- 100 g masla (⅔ šálky)
Doplnky:
- Ovocný džem (ríbezľový, marhuľový)
- Lieskové orechy na ozdobu
Postup prípravy:
- Do hrnca dajte 300 ml mlieka a 4 lyžice cukru, nechajte variť.
- V 100 ml mlieka vymiešajte 37 g pudingového prášku a 2 lyžice kakaa. Pridajte 2 žĺtky a premiešajte.
- Zmes vlejte do zohriateho mlieka a miešajte, kým nezhustne. Potom preložte do misky a prikryte potravinárskou fóliou.
- Namleté lieskové orechy zmiešajte s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a rumom. Všetko dobre premiešajte na miernom ohni, kým sa zmes nezohreje a nezhustne.
- Maslo vyšľahajte mixérom na stredne vysokej rýchlosti, kým nezíska svetlejšiu farbu a krémovú konzistenciu. Postupne pridajte práškový cukru, vajcia, mleté lieskové orechy, múku, kakao a sódu bikarbónu. Vypracujte cesto a vylejte na plech o rozmeroch 33 cm x 29 cm. Pečte v rúre predhriatej na 160 °C asi 20 minút. Po upečení nechajte základ vychladnúť.
- Vyslahané maslo postupne zľahka zašľahajte do čokoládového krému.
- Na vychladnutý koláč najprv natrieme ovocný džem, potom navrstvíme orechovú zmes a krém. Koláč uložte do chladničky, aby poriadne vychladol.
- Čokoládu a maslo si rozpustite vo vodnom kúpeli a rozlejte na vychladnutý koláč. Nechajte stuhnúť.
- Ozdobte koláč lieskovými orechmi.
Tipy:
- Namiesto rumu môžete v orechovej náplni použiť aj mlieko s rumovou príchuťou.
- Zákusok môžete ozdobiť aj čerstvým ovocím, napríklad jahodami alebo malinami.
Zákusok Opitý Izidor – Video recept:
Zákusok Opitý Izidor je jednoduchý na prípravu a zaručene poteší chuťové poháriky celej rodiny. Vyskúšajte ho a presvedčte sa sami!
Súvisiace články:
Veľkonočný kokosovo-čokoládový zákusok SIEDME NEBO: Jednoduchý a vynikajúci!
Veľkonočný nepečený zákusok OBLÍŽ PRST: Jednoduchý a rýchlo pripravený!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte