Zákusok Opitý Izidor: Najlepší orechovo-rumový dezert, ktorý nesmie chýbať počas žiadnych sviatkov

Zákusok Opitý Izidor: Najlepší orechovo-rumový dezert, ktorý nesmie chýbať počas žiadnych sviatkov

Zákusok Opitý Izidor je klasický slovenský dezert, ktorý poteší celú rodinu. Pripravte si ho podľa nášho jednoduchého receptu a vychutnajte si lahodnú kombináciu chutí!

Opitý Izidor – lahodný orechovo-rumový dezert, ktorý si zamilujete hneď na prvýkrát. Vyskúšajte náš recept a presvedčte sa sami!

Zákusok Opitý Izidor

Ingrediencie:

Cesto:

  • 150 g masla (⅔ šálky)
  • 150 g práškového cukru (1 ¼ šálky)
  • 4 vajcia
  • 100 g mletých lieskových orechov (1 šálka)
  • 90 g polohrubej múky (¾ šálky)
  • 2 lyžice kakaového prášku
  • 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny

Krém:

  • 400 ml mlieka (1 ⅔ šálky)
  • 37 g kakaového pudingového prášku alebo kukuričného škrobu (⅓ šálky)
  • 2 lyžice kakaa
  • 2 žĺtky
  • 4 lyžice cukru
  • 250 g masla (1 šálka + 2 polievkové lyžice)

Orechová náplň:

  • 250 g nasekaných lieskových orechov (2 ½ šálky)
  • 100 g práškového cukru (⅞ šálky)
  • 8 g vanilkového cukru (2 čajové lyžičky)
  • 150 ml rumu alebo 150 ml mlieka + 2 ml rumovej príchute (½ čajovej lyžičky)

Čokoládová poleva:

  • 200 g čokolády (1 ¼ šálky)
  • 100 g masla (⅔ šálky)

Doplnky:

  • Ovocný džem (ríbezľový, marhuľový)
  • Lieskové orechy na ozdobu

Postup prípravy:

  1. Do hrnca dajte 300 ml mlieka a 4 lyžice cukru, nechajte variť.
  2. V 100 ml mlieka vymiešajte 37 g pudingového prášku a 2 lyžice kakaa. Pridajte 2 žĺtky a premiešajte.
  3. Zmes vlejte do zohriateho mlieka a miešajte, kým nezhustne. Potom preložte do misky a prikryte potravinárskou fóliou.
  4. Namleté lieskové orechy zmiešajte s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a rumom. Všetko dobre premiešajte na miernom ohni, kým sa zmes nezohreje a nezhustne.
  5. Maslo vyšľahajte mixérom na stredne vysokej rýchlosti, kým nezíska svetlejšiu farbu a krémovú konzistenciu. Postupne pridajte práškový cukru, vajcia, mleté lieskové orechy, múku, kakao a sódu bikarbónu. Vypracujte cesto a vylejte na plech o rozmeroch 33 cm x 29 cm. Pečte v rúre predhriatej na 160 °C asi 20 minút. Po upečení nechajte základ vychladnúť.
  6. Vyslahané maslo postupne zľahka zašľahajte do čokoládového krému.
  7. Na vychladnutý koláč najprv natrieme ovocný džem, potom navrstvíme orechovú zmes a krém. Koláč uložte do chladničky, aby poriadne vychladol.
  8. Čokoládu a maslo si rozpustite vo vodnom kúpeli a rozlejte na vychladnutý koláč. Nechajte stuhnúť.
  9. Ozdobte koláč lieskovými orechmi.

Tipy:

  • Namiesto rumu môžete v orechovej náplni použiť aj mlieko s rumovou príchuťou.
  • Zákusok môžete ozdobiť aj čerstvým ovocím, napríklad jahodami alebo malinami.

Zákusok Opitý Izidor – Video recept:

Zákusok Opitý Izidor je jednoduchý na prípravu a zaručene poteší chuťové poháriky celej rodiny. Vyskúšajte ho a presvedčte sa sami!

Súvisiace články:

Výborný tvarohový zákusok so snehom: Výborný koláčik z krehkého cesta, ktorý zmizne rýchlosťou blesku!

Veľkonočný kokosovo-čokoládový zákusok SIEDME NEBO: Jednoduchý a vynikajúci!

Veľkonočný nepečený zákusok OBLÍŽ PRST: Jednoduchý a rýchlo pripravený!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte


Súvisiace príspevky

Pečené zeleninové plnené papriky: Babičkin tajný recept na lahodnú večeru!

Pečené zeleninové plnené papriky: Babičkin tajný recept na lahodnú večeru!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte chutné a zdravé vegetariánske jedlo? Vyskúšajte tieto pečené zeleninové plnené papriky! Sú plné chuti a živín a sú ideálne pre ľahký obed alebo večeru. Lahodné a jednoduché na prípravu – tieto plnené papriky sú perfektným jedlom pre rušný deň. Sú plné […]

Lahodná zemiaková roláda s mäsovou plnkou a mozzarellou

Lahodná zemiaková roláda s mäsovou plnkou a mozzarellou

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Zemiaková roláda s mäsovou plnkou a mozzarellou je skvelým spojením chutí, ktoré vás očarí na prvý pohľad aj na prvé sústo. Hľadáte inšpiráciu na výdatné a chutné jedlo? Vyskúšajte našu zemiakovú roládu s mäsovou plnkou a mozzarellou. Táto jedinečná kombinácia surovín vytvorí […]

Chrumkavé kefírové koláčiky so salámou a cibuľkou pre nečakanú návštevu

Chrumkavé kefírové koláčiky so salámou a cibuľkou pre nečakanú návštevu

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte rýchly a jednoduchý recept na slané pohostenie? Vyskúšajte tieto chrumkavé kefírové koláčiky so salámou a zelenou cibuľkou. Ideálne ako chuťovka pre nečakanú návštevu alebo rýchla večera. Tieto kefírové koláčiky sú nielen chutné, ale aj veľmi variabilné. Experimentujte s rôznymi druhmi salámy, […]

Lahodná tofu praženica s červenou paprikou a cibuľou: Zameniteľná s klasickou praženicou!

Lahodná tofu praženica s červenou paprikou a cibuľou: Zameniteľná s klasickou praženicou!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte rýchle a chutné vegánske raňajky? Vyskúšajte našu lahodnú tofu praženicu s červenou paprikou a cibuľou! Táto kombinácia proteínového tofu, chrumkavej zeleniny a lahodných korenín vás zaručene zasýti a dodá vám energiu na celý deň. Tofu praženica je ľahká na prípravu a […]

Chutné pečené hríbiky v placke: Aromatické pečené hríby s tahini omáčkou!

Chutné pečené hríbiky v placke: Aromatické pečené hríby s tahini omáčkou!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte originálny a chutný recept na obed alebo večeru? Vyskúšajte naše chutné pečené hríbiky v placke! Táto kombinácia aromatických hríbov, pikantnej marinády a lahodnej tahini omáčky vás zaručene očarí. Pečené hríby v placke sú ľahké na prípravu a zároveň veľmi chutné a […]

Chrumkavé pečené rožteky s mletým mäsom a zemiakmi

Chrumkavé pečené rožteky s mletým mäsom a zemiakmi

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte inšpiráciu na chutný obed či večeru? Vyskúšajte tieto chrumkavé pečené rožky plnené mletým mäsom a zemiakmi. Jednoduchá príprava, lahodná chuť a sýtosť zaručená! Premeňte obyčajné rožky na neodolateľnú pochúťku! S naším receptom na pečené rožky plnené mletým mäsom a zemiakmi ohúrite […]


Google Správy: Daj nám ⭐