Search

Zákusok Opitý Izidor: Najlepší orechovo-rumový dezert, ktorý nesmie chýbať počas žiadnych sviatkov

Zákusok Opitý Izidor
Zákusok Opitý Izidor

Obsah receptu

Zákusok Opitý Izidor je klasický slovenský dezert, ktorý poteší celú rodinu. Pripravte si ho podľa nášho jednoduchého receptu a vychutnajte si lahodnú kombináciu chutí!

Opitý Izidor – lahodný orechovo-rumový dezert, ktorý si zamilujete hneď na prvýkrát. Vyskúšajte náš recept a presvedčte sa sami!

Zákusok Opitý Izidor

Ingrediencie:

Cesto:

  • 150 g masla (⅔ šálky)
  • 150 g práškového cukru (1 ¼ šálky)
  • 4 vajcia
  • 100 g mletých lieskových orechov (1 šálka)
  • 90 g polohrubej múky (¾ šálky)
  • 2 lyžice kakaového prášku
  • 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny

Krém:

  • 400 ml mlieka (1 ⅔ šálky)
  • 37 g kakaového pudingového prášku alebo kukuričného škrobu (⅓ šálky)
  • 2 lyžice kakaa
  • 2 žĺtky
  • 4 lyžice cukru
  • 250 g masla (1 šálka + 2 polievkové lyžice)

Orechová náplň:

  • 250 g nasekaných lieskových orechov (2 ½ šálky)
  • 100 g práškového cukru (⅞ šálky)
  • 8 g vanilkového cukru (2 čajové lyžičky)
  • 150 ml rumu alebo 150 ml mlieka + 2 ml rumovej príchute (½ čajovej lyžičky)

Čokoládová poleva:

  • 200 g čokolády (1 ¼ šálky)
  • 100 g masla (⅔ šálky)

Doplnky:

  • Ovocný džem (ríbezľový, marhuľový)
  • Lieskové orechy na ozdobu

Postup prípravy:

  1. Do hrnca dajte 300 ml mlieka a 4 lyžice cukru, nechajte variť.
  2. V 100 ml mlieka vymiešajte 37 g pudingového prášku a 2 lyžice kakaa. Pridajte 2 žĺtky a premiešajte.
  3. Zmes vlejte do zohriateho mlieka a miešajte, kým nezhustne. Potom preložte do misky a prikryte potravinárskou fóliou.
  4. Namleté lieskové orechy zmiešajte s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a rumom. Všetko dobre premiešajte na miernom ohni, kým sa zmes nezohreje a nezhustne.
  5. Maslo vyšľahajte mixérom na stredne vysokej rýchlosti, kým nezíska svetlejšiu farbu a krémovú konzistenciu. Postupne pridajte práškový cukru, vajcia, mleté lieskové orechy, múku, kakao a sódu bikarbónu. Vypracujte cesto a vylejte na plech o rozmeroch 33 cm x 29 cm. Pečte v rúre predhriatej na 160 °C asi 20 minút. Po upečení nechajte základ vychladnúť.
  6. Vyslahané maslo postupne zľahka zašľahajte do čokoládového krému.
  7. Na vychladnutý koláč najprv natrieme ovocný džem, potom navrstvíme orechovú zmes a krém. Koláč uložte do chladničky, aby poriadne vychladol.
  8. Čokoládu a maslo si rozpustite vo vodnom kúpeli a rozlejte na vychladnutý koláč. Nechajte stuhnúť.
  9. Ozdobte koláč lieskovými orechmi.

Tipy:

  • Namiesto rumu môžete v orechovej náplni použiť aj mlieko s rumovou príchuťou.
  • Zákusok môžete ozdobiť aj čerstvým ovocím, napríklad jahodami alebo malinami.

Zákusok Opitý Izidor – Video recept:

Zákusok Opitý Izidor je jednoduchý na prípravu a zaručene poteší chuťové poháriky celej rodiny. Vyskúšajte ho a presvedčte sa sami!

Súvisiace články:

Výborný tvarohový zákusok so snehom: Výborný koláčik z krehkého cesta, ktorý zmizne rýchlosťou blesku!

Veľkonočný kokosovo-čokoládový zákusok SIEDME NEBO: Jednoduchý a vynikajúci!

Veľkonočný nepečený zákusok OBLÍŽ PRST: Jednoduchý a rýchlo pripravený!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty