Search

Zabudnite na varený karfiol! Pečený v rúre je stokrát lepší. Vyskúšajte!

pečený karfiol
pečený karfiol

Obsah receptu

Ak si pri slove karfiol predstavíte len rozvarenú zeleninu bez chuti, tak na to rýchlo zabudnite! S týmto RECEPTOM zistíte, že pečený karfiol je úplne iná liga a je naozaj stokrát lepší. Pečením sa z neho stane fantastická delikatesa – na povrchu je krásne chrumkavý, jemne karamelový a vnútri ostáva príjemne mäkký. V kombinácii s údenou paprikou a parmezánom je to proste neskutočná dobrota. Vyskúšajte a uvidíte, že karfiol sa stane vašou novou obľúbenou zeleninou!

Príprava je taká jednoduchá, že ju zvládne naozaj každý. Stačí len karfiol rozobrať na ružičky, zmiešať s voňavou marinádou a o všetko ostatné sa už postará rúra. Ukážeme si, ako na to, aby bol výsledok vždy dokonalý a syr na povrchu sa nespálil. Je to skvelý ľahký obed, večera alebo fantastická príloha.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 10 minút
  • Čas pečenia: 25-30 minút
  • Počet porcií: 4 porcie (ako príloha)
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 1 stredne veľký karfiol (cca 1 kg)
  • 3-4 PL olivového oleja
  • 1-2 ČL sladkej údenej papriky
  • 50 g najemno strúhaného parmezánu
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • čerstvá petržlenová vňať na posypanie

Postup prípravy

Postup krok za krokom:

  1. Rúru si predhrejeme na 200 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
  2. Karfiol dôkladne umyjeme, osušíme a rozoberieme na ružičky podobnej veľkosti.
  3. Vo veľkej mise si pripravíme marinádu: Zmiešame olivový olej, údenú papriku, soľ a čerstvo mleté čierne korenie.
  4. Do misy s marinádou pridáme pripravené ružičky karfiolu a rukami alebo lyžicou všetko dôkladne premiešame, aby sa každá ružička pekne obalila.
  5. Ochutený karfiol rovnomerne rozprestrieme na pripravený plech v jednej vrstve.
  6. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 20 minút.
  7. Dôležitý krok: Po 20 minútach plech vyberieme, karfiol posypeme nastrúhaným parmezánom a vrátime do rúry na posledných 5 až 10 minút.
  8. Pečieme, kým nie je karfiol mäkký (skúsime pichnúť vidličkou) a syr na povrchu zlatistý a chrumkavý.
  9. Hotový pečený karfiol pred podávaním posypeme nadrobno nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
  10. Podávame ešte teplý.

Videorecept

Tipy

  1. Okrem údenej papriky niekedy do marinády pridám aj pol lyžičky sušeného cesnaku alebo drvenej rasce. Karfiol je potom ešte voňavejší.
  2. Tento karfiol je fantastický len tak, s jogurtovým alebo cesnakovým dipom. Často ho podávam aj ako prílohu k pečenému kurčaťu alebo rybe.
  3. Dávam si pozor, aby som karfiol na plechu príliš nepreplnil. Ak sú ružičky v hrubej vrstve, budú sa skôr dusiť ako piecť. Radšej použijem dva plechy.
  4. Rovnakým spôsobom sa dá pripraviť aj brokolica alebo ružičkový kel. Je to skvelý spôsob, ako si užiť pečenú zeleninu.

Verím, že po vyskúšaní tohto receptu už nikdy nebudete chcieť karfiol len variť. Je to naozaj jednoduchá, rýchla a nesmierne chutná úprava, ktorá si získa každého. Prajem vám dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od KAZAN, no mierne sme ho upravili.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty