Ak máte chuť na palacinky a chcete vyskúšať niečo nové a stokrát lepšie, tak zabudnite na tie klasické! Tento RECEPT na kysnuté tekvicové palacinky je hotová báseň. Sú neskutočne nadýchané, mäkučké ako obláčik a vďaka tekvici majú krásnu farbu a jemne sladkastú chuť. Vďaka droždiu sú hrubšie a vláčnejšie ako bežné palacinky a priam sa rozplývajú na jazyku. Sú skvelé na sladké raňajky alebo ako dezert, ktorý zaručene prekvapí a poteší celú rodinu. Určite ich vyskúšajte!
Nebojte sa kysnutého cesta, pri týchto palacinkách je to naozaj jednoduché. Stačí len správne aktivovať droždie a nechať cesto chvíľku odpočívať. Potom už len smažíte ako klasické palacinky. Ukážeme si, ako na to, aby bol výsledok vždy dokonalý. Je to skvelý spôsob, ako využiť jesennú úrodu tekvíc a pripraviť si výnimočnú maškrtu.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút (plus čas na prípravu pyré)
- Čas kysnutia: cca 45 minút
- Čas smaženia: cca 25-30 minút
- Počet porcií: cca 16 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 300 g uvareného a vychladnutého tekvicového pyré (z hokkaido alebo maslovej tekvice)
- 300 ml vlažného mlieka
- 300 ml vlažnej vody
- 400 g hladkej múky
- 3 vajcia
- 50 g kryštálového cukru
- 50 ml rastlinného oleja
- 1-2 ČL sušeného droždia (cca 7 g)
- 1 štipka soli
- olej na smaženie
Postup prípravy
Príprava cesta krok za krokom:
- Najprv si pripravíme tekvicové pyré (ak nemáme hotové): Očistenú tekvicu nakrájame na kocky, podlejeme trochou vody a uvaríme domäkka (cca 15-20 minút). Vodu zlejeme a tekvicu rozmixujeme dohladka. Necháme úplne vychladnúť.
- Pripravíme si kvások: V miske zmiešame droždie s lyžičkou cukru a zalejeme asi 100 ml vlažného (nie horúceho!) mlieka. Premiešame a necháme na teplom mieste asi 10-15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
- Vo veľkej mise zmiešame vychladnuté tekvicové pyré, zvyšok mlieka, vodu, vajcia a olej.
- V druhej miske zmiešame preosiatu hladkú múku so zvyškom cukru a štipkou soli.
- Do tekvicovej zmesi prilejeme vykysnutý kvások. Následne postupne vmiešame sypkú zmes a metličkou vymiešame hladké, polotekuté cesto bez hrudiek.
- Misu s cestom prikryjeme utierkou alebo potravinárskou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť približne 40-45 minút. Cesto by malo zväčšiť objem a na povrchu by sa mali tvoriť bublinky.
Smaženie palaciniek:
- Na panvici rozohrejeme trochu oleja.
- Vykysnuté cesto zľahka premiešame a naberačkou lejeme na horúcu panvicu, kde tvarujeme o niečo hrubšie palacinky.
- Smažíme na strednom ohni z každej strany dozlatista (cca 2-3 minúty z každej strany).
- Hotové palacinky ukladáme na tanier a podávame ešte teplé s obľúbenou plnkou.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte lepšiu a sladšiu chuť tekvicu namiesto varenia upečiem v rúre. Nakrájam ju na mesiačiky, pokvapkám olejom a pečiem pri 200°C domäkka. Potom ju rozmixujem.
- Do cesta rada pridávam aj trochu korenia na dochutenie. Skvelá je štipka mletej škorice, muškátového orieška alebo perníkového korenia.
- Tieto palacinky sú fantastické s tvarohom, javorovým sirupom a nasekanými orechmi. Výborne sa k nim hodí aj kyslá smotana alebo len tak posypané škoricovým cukrom.
- Ak chcem mať palacinky naozaj extra nadýchané, oddelím žĺtky od bielkov. Žĺtky dám do cesta a z bielkov vyšľahám tuhý sneh, ktorý do vykysnutého cesta zľahka vmiešam až úplne na záver.
Verím, že vás táto netradičná verzia palaciniek milo prekvapí a že si ich obľúbite. Je to skvelý spôsob, ako si spestriť jedálniček a využiť sezónnu tekvicu na sladko. Prajem vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od SUPER KELINCHAK, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.