Search

Zabudnite na klasické palacinky! Tieto kysnuté tekvicové sú ako obláčik

tekvicové palacinky
tekvicové palacinky

Obsah receptu

Ak máte chuť na palacinky a chcete vyskúšať niečo nové a stokrát lepšie, tak zabudnite na tie klasické! Tento RECEPT na kysnuté tekvicové palacinky je hotová báseň. Sú neskutočne nadýchané, mäkučké ako obláčik a vďaka tekvici majú krásnu farbu a jemne sladkastú chuť. Vďaka droždiu sú hrubšie a vláčnejšie ako bežné palacinky a priam sa rozplývajú na jazyku. Sú skvelé na sladké raňajky alebo ako dezert, ktorý zaručene prekvapí a poteší celú rodinu. Určite ich vyskúšajte!

Nebojte sa kysnutého cesta, pri týchto palacinkách je to naozaj jednoduché. Stačí len správne aktivovať droždie a nechať cesto chvíľku odpočívať. Potom už len smažíte ako klasické palacinky. Ukážeme si, ako na to, aby bol výsledok vždy dokonalý. Je to skvelý spôsob, ako využiť jesennú úrodu tekvíc a pripraviť si výnimočnú maškrtu.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút (plus čas na prípravu pyré)
  • Čas kysnutia: cca 45 minút
  • Čas smaženia: cca 25-30 minút
  • Počet porcií: cca 16 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 300 g uvareného a vychladnutého tekvicového pyré (z hokkaido alebo maslovej tekvice)
  • 300 ml vlažného mlieka
  • 300 ml vlažnej vody
  • 400 g hladkej múky
  • 3 vajcia
  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 ml rastlinného oleja
  • 1-2 ČL sušeného droždia (cca 7 g)
  • 1 štipka soli
  • olej na smaženie

Postup prípravy

Príprava cesta krok za krokom:

  1. Najprv si pripravíme tekvicové pyré (ak nemáme hotové): Očistenú tekvicu nakrájame na kocky, podlejeme trochou vody a uvaríme domäkka (cca 15-20 minút). Vodu zlejeme a tekvicu rozmixujeme dohladka. Necháme úplne vychladnúť.
  2. Pripravíme si kvások: V miske zmiešame droždie s lyžičkou cukru a zalejeme asi 100 ml vlažného (nie horúceho!) mlieka. Premiešame a necháme na teplom mieste asi 10-15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
  3. Vo veľkej mise zmiešame vychladnuté tekvicové pyré, zvyšok mlieka, vodu, vajcia a olej.
  4. V druhej miske zmiešame preosiatu hladkú múku so zvyškom cukru a štipkou soli.
  5. Do tekvicovej zmesi prilejeme vykysnutý kvások. Následne postupne vmiešame sypkú zmes a metličkou vymiešame hladké, polotekuté cesto bez hrudiek.
  6. Misu s cestom prikryjeme utierkou alebo potravinárskou fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť približne 40-45 minút. Cesto by malo zväčšiť objem a na povrchu by sa mali tvoriť bublinky.

Smaženie palaciniek:

  1. Na panvici rozohrejeme trochu oleja.
  2. Vykysnuté cesto zľahka premiešame a naberačkou lejeme na horúcu panvicu, kde tvarujeme o niečo hrubšie palacinky.
  3. Smažíme na strednom ohni z každej strany dozlatista (cca 2-3 minúty z každej strany).
  4. Hotové palacinky ukladáme na tanier a podávame ešte teplé s obľúbenou plnkou.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte lepšiu a sladšiu chuť tekvicu namiesto varenia upečiem v rúre. Nakrájam ju na mesiačiky, pokvapkám olejom a pečiem pri 200°C domäkka. Potom ju rozmixujem.
  2. Do cesta rada pridávam aj trochu korenia na dochutenie. Skvelá je štipka mletej škorice, muškátového orieška alebo perníkového korenia.
  3. Tieto palacinky sú fantastické s tvarohom, javorovým sirupom a nasekanými orechmi. Výborne sa k nim hodí aj kyslá smotana alebo len tak posypané škoricovým cukrom.
  4. Ak chcem mať palacinky naozaj extra nadýchané, oddelím žĺtky od bielkov. Žĺtky dám do cesta a z bielkov vyšľahám tuhý sneh, ktorý do vykysnutého cesta zľahka vmiešam až úplne na záver.

Verím, že vás táto netradičná verzia palaciniek milo prekvapí a že si ich obľúbite. Je to skvelý spôsob, ako si spestriť jedálniček a využiť sezónnu tekvicu na sladko. Prajem vám dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od SUPER KELINCHAK, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty