Máte chuť na mleté mäso, no klasické fašírky vás už trochu nudia? Potom je tento recept na fantastické mäsové hniezda s lahodnou hubovou náplňou presne to, čo hľadáte! Sú nielen originálne na pohľad, ale aj úžasne šťavnaté a plné chuti. Vďaka kombinácii dobre ochuteného mletého mäsa, aromatických húb so smotanou a zapečeného syra na vrchu sa stanú hitom vášho obedového či večerného stola. Zabudnite na stereotyp a pripravte si jedlo, ktoré poteší celú rodinu!
Tieto mäsové hniezda sú skvelou alternatívou k tradičným pokrmom z mletého mäsa. Ich príprava je jednoduchá a výsledok je naozaj pôsobivý. Každé “hniezdočko” ukrýva vo svojom strede prekvapenie v podobe krémovej hubovej plnky, ktorá mäsu dodáva jedinečnú chuť a šťavnatosť. Sú ideálne ako hlavný chod s vašou obľúbenou prílohou.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30-35 minút
- Čas pečenia: 35-37 minút (30 minút + 5-7 minút so syrom)
- Počet porcií: 1 plech (približne 6-8 hniezd, v závislosti od veľkosti)
- Náročnosť: Jednoduchá až Stredná
Potrebujeme
Na mäsové hniezda:
- 600 g miešaného mletého mäsa (napr. bravčové a hovädzie v pomere 1:1, alebo podľa vašej preferencie)
- 2 ks stredne veľkej cibule (olúpanej a nakrájanej veľmi nadrobno)
- 1 ks vajca (veľkosť M)
- soľ (podľa chuti)
- čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
Na hubovú náplň:
- 250 g čerstvých šampiňónov (očistených a nakrájaných na plátky alebo menšie kúsky)
- 1 ks stredne veľkej cibule (olúpanej a nakrájanej nadrobno)
- 2 PL olivového oleja
- 2 PL kyslej smotany (s obsahom tuku aspoň 16%)
- soľ (podľa chuti)
Na posypanie:
- 80 g tvrdého syra (napr. eidam, gouda alebo čedar, najemno nastrúhaného)
Na vymazanie plechu:
- trochu oleja alebo masla
Postup prípravy
Príprava mäsovej zmesi a hubovej náplne:
- Najprv si pripravíme mäsovú zmes. Vo väčšej mise dôkladne zmiešame mleté mäso s nadrobno nakrájanou cibuľou (2 ks), surovým vajíčkom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Zmes rukami dobre prepracujeme, aby sa všetky ingrediencie rovnomerne spojili. Odložíme bokom.
- Teraz si pripravíme hubovú náplň. Šampiňóny očistíme (neoplachujeme zbytočne pod vodou, ak nie sú veľmi znečistené, stačí ich utrieť vlhkou utierkou) a nakrájame ich na plátky alebo menšie kúsky. Cibuľu (1 ks) ošúpeme a nakrájame nadrobno.
- Na panvici rozpálime olivový olej. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme ju na strednom ohni približne 2 minúty, kým nezosklovatie.
- K cibuli pridáme pripravené šampiňóny a za občasného miešania všetko spolu smažíme (restujeme) ďalšie 3-4 minúty, kým huby nezmäknú a nepustia šťavu.
- Následne huby s cibuľou osolíme podľa chuti, pridáme kyslú smotanu a všetko dobre premiešame. Necháme ešte asi 1 minútu prehriať a potom panvicu odstavíme z tepla.
Tvarovanie a plnenie hniezd:
- Plech na pečenie zľahka vymažeme olejom alebo maslom. Rúru si predhrejeme na 180 °C (horný a dolný ohrev).
- Z pripravenej mäsovej zmesi rukami navlhčenými v studenej vode vytvarujeme guľky (cca 6-8 kusov, podľa požadovanej veľkosti hniezd), ktoré následne roztlačíme na placky s priemerom približne ako dlaň.
- Každú placku uložíme na pripravený plech. Do stredu každej mäsovej placky urobíme prstami alebo dnom menšieho pohára (namočeného vo vode, aby sa nelepilo) priehlbinku – “hniezdočko”.
- Pripravené priehlbinky v mäsových plackách naplníme hubovou zmesou.
Pečenie a dokončenie:
- Plech s naplnenými mäsovými hniezdami vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 °C počas 30 minút.
- Po 30 minútach pečenia plech opatrne vyberieme z rúry. Každé hniezdo posypeme najemno nastrúhaným tvrdým syrom.
- Plech vrátime späť do rúry a pečieme ďalších 5–7 minút, alebo kým sa syr pekne neroztopí a nezačne jemne zlátnuť.
- Hotové hniezda z mletého mäsa s hubovou náplňou vyberieme z rúry a pred podávaním ich necháme chvíľu mierne vychladnúť.
Podávanie:
- Mäsové hniezda servírujeme teplé. Výborne sa k nim hodí čerstvé pečivo, varené alebo pečené zemiaky, zemiaková kaša, hranolky alebo aj dusená ryža.
- Jedlo môžeme doplniť sviežou zeleninovou oblohou, napríklad plátkami čerstvých paradajok, šalátovými uhorkami alebo miešaným listovým šalátom.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte šťavnatejšie a vláčnejšie mäsové hniezda rada pridávam do základnej zmesi z mletého mäsa aj 1-2 polievkové lyžice strúhanky namočenej v troche mlieka alebo vody. Mäso je potom jemnejšie.
- Namiesto čerstvých šampiňónov môžem do hubovej náplne použiť aj iné obľúbené druhy húb, napríklad hlivu ustricovú (nakrájanú na menšie kúsky) alebo zmes lesných húb (čerstvých alebo vopred rozmrazených a odkvapkaných).
- Ak chcem hubovú náplň ozvláštniť a dodať jej pikantnejší nádych, môžem do nej pridať štipku mletého čierneho korenia, trochu drvenej rasce alebo pár kvapiek worcesterskej omáčky.
- Pre krajší vzhľad a ešte lepšiu chuť môžem hotové mäsové hniezda tesne pred dopečením so syrom (alebo ihneď po vybratí z rúry) zľahka pokvapkať kvalitným olivovým olejom alebo na každé hniezdo položiť malý tenký plátok čerstvého masla, ktorý sa na horúcom povrchu pekne rozpustí.
Tieto fantastické mäsové hniezda sú skvelým spôsobom, ako premeniť bežné mleté mäso na originálny a chutný pokrm. Sú ideálne na rodinný obed či večeru a určite si ich obľúbia malí aj veľkí stravníci. Prajeme vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou z Natalia Klever recepty, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.