Tradičná šošovicová polievka patrí medzi obľúbené jedlá slovenských domácností. Jej bohatá chuť, výživnosť a jednoduchosť prípravy z nej robia ideálnu voľbu na rýchle a chutné jedlo pre celú rodinu. Poďme sa spoločne naučiť, ako pripraviť túto lahôdku krok za krokom.
Tento recept na tradičnú šošovicovú polievku je skvelou voľbou na chladné dni. So šošovicou, zeleninou a slaninkou je výdatný a plný chuti. Podávaný s čerstvým chlebom vytvorí dokonalé jedlo na obed či večeru.
Tradičná šošovicová polievka
Ingrediencie:
- 350 gramov šošovice
- Voda (na namočenie šošovice cez noc)
- 100 gramov slaniny (nakrájaná na kocky)
- 150 gramov cibule (nakrájaná na kocky)
- 120 gramov mrkvy (nakrájaná na kocky)
- 40 gramov zeleru (nakrájaný na kocky)
- 3 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 5 strúčikov cesnaku (nasekané)
- 1 lyžička sladkej papriky
- 1 a pol litra kuracieho vývaru (alebo zeleninového vývaru)
- 5 polievkových lyžíc pasírovaných paradajok
- 1 polievková lyžica suchého oregana
- Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
- 500 ml vody (na podliatie)
- Čerstvá petržlenová vňať (na ozdobu)
Postup prípravy:
- Príprava šošovice:
- Šošovicu prepláchnite a namočte cez noc do vody. Pred varením ju scedíme a opláchneme čistou vodou.
- Príprava pancetty:
- Na stredne veľkej panvici rozohrejte 3 polievkové lyžice oleja.
- Pridajte nakrájanú slaninu a smažte 3 až 4 minúty, kým nebude chrumkavá. Vyberte ju z panvice a odložte nabok.
- Príprava zeleniny:
- Do tej istej panvice pridajte cibuľu a smažte 3 až 4 minúty, kým nezmäkne.
- Pridajte nakrájanú mrkvu a zeler a smažte ďalšie 3 až 4 minúty.
- Pridajte cesnak a smažte 2 minúty, potom pridajte sladkú papriku a krátko premiešajte.
- Príprava polievky:
- Do hrnca pridajte kurací vývar (alebo zeleninový vývar) a 5 polievkových lyžíc pasírovaných paradajok.
- Pridajte oregano a čierne korenie, všetko premiešajte.
- Pridajte šošovicu a priveďte k varu, potom znížte teplotu a varte na strednej teplote asi 20 minút, pričom občas premiešajte.
- Podľa potreby pridajte 500 ml vody.
- Dokončenie polievky:
- Po 20 minútach pridajte slaninu naspäť do polievky a varte ďalších 10 až 15 minút.
- Ak chcete, môžete časť polievky rozmixovať pre krémovejšiu konzistenciu.
- Servírovanie:
- Na záver ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a pancettou.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Ak chcete, aby bola polievka ešte krémovejšia, môžete časť polievky rozmixovať.
- Pre vegetariánsku verziu vynechajte slaninu.
- Polievka sa dá pripraviť aj deň vopred – na druhý deň bude mať ešte lepšiu chuť.
- Na ozdobenie môžete použiť aj nastrúhaný syr, napríklad parmezán.
Tradičná šošovicová polievka – Video recept:
Tradičná šošovicová polievka na slovenský spôsob je nielen jednoduchá na prípravu, ale aj veľmi chutná. Je plná výživných surovín, ktoré zasýtia celú rodinu. Vyskúšajte tento recept a prekvapte svojich blízkych skvelým domácim jedlom. Dobrú chuť!
Súvisiace články:
Lahodná jesenná kuracia polievka, ktorú si zamiluje každý: Lacná, rýchla a nasýti celú rodinu
Najlepšia kuracia polievka na svete: Slepačí vývar, ktorý vracia život
Slávnostná biela polievka na oslavy a sviatky: Vždy navarím plný hrniec a jeme ju dva dni
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa