Search

Tieto kysnuté koláče pečiem podľa 100-ročného receptu mojej prababičky: Sú mäkké ako perinka

Kysnuté koláče
Kysnuté koláče

Obsah receptu

Publikované: 9. októbra 2025, 08:00

Sú recepty, ktoré sú rodinným pokladom. Tento na kysnuté koláče mám po prababičke a zaručujem vám, že lepšie ste nejedli. Cesto je vďaka poctivým surovinám a jednému triku vláčne, nadýchané a mäkké ako perinka. Sú presne také, aké si pamätám z detstva.

Tento recept vás presvedčí, že kysnutého cesta sa netreba báť. Kľúčom k úspechu je správny postup a trpezlivosť. Poďte si s nami upiecť kúsok sladkej tradície, ktorý prevonia celý dom.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 30 min
  • Čas kysnutia: cca 105 min
  • Čas pečenia: 20 min
  • Počet porcií: cca 22 kusov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 280 kcal/kus
  • Trend: Tradičný recept

Potrebujeme

Kvások:

  • 100 ml vlažného mlieka
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 42 g čerstvého droždia (1 kocka)

Cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 200 ml vlažného mlieka (zvyšok z 300 ml)
  • 60 g masla (rozpusteného, vlažného)
  • 50 g práškového cukru
  • 1 ks vajce
  • kôra z 1/2 bio citróna

Tvarohová náplň:

  • 400 g tvarohu (jemného alebo hrudkovitého, odkvapkaného)
  • 1 ks vaječný žĺtok
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru

Maková náplň:

  • 200 g mletého maku
  • 300 ml mlieka
  • 150 g kryštálového cukru
  • štipka škorice (voliteľné)

Lekvárová náplň:

  • cca 200 g hustého slivkového lekváru

Mrvenička (posýpka):

  • 140 g polohrubej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g masla (zmäknutého)

Na potretie:

  • 1 ks vajce

Postup prípravy

Príprava kvásku a cesta:

  1. Najprv si pripravte kvások. Do misky rozdrobte droždie, pridajte lyžičku cukru a zalejte 100 ml vlažného mlieka. Zľahka premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť 10–15 minút, kým sa nevytvorí hustá pena.
  2. Do veľkej misy preosejte oba druhy múky. Pridajte práškový cukor, citrónovú kôru, vajce, zvyšné vlažné mlieko a rozpustené maslo.
  3. Nakoniec do misy prilejte hotový kvások a vareškou alebo v kuchynskom robote vypracujte hladké, pružné a polomäkké cesto. Miesenie by malo trvať aspoň 10 minút.
  4. Vymiesené cesto zľahka poprášte múkou, prikryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Trvá to približne 60–90 minút.

Príprava plniek a mrveničky:

  1. Kým cesto kysne, pripravte si plnky. V miske zmiešajte tvaroh so žĺtkom a oboma druhmi cukru.
  2. V malom hrnci zohrejte mlieko, pridajte mak a za stáleho miešania varte asi 10 minút do zhustnutia. Odstavte a vmiešajte cukor a škoricu. Nechajte vychladnúť.
  3. V ďalšej miske zmiešajte prstami suroviny na mrveničku, kým nevznikne drobivá zmes.

Tvarovanie a plnenie koláčov:

  1. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku, zľahka ho premiesite a rozdeľte na približne 22 rovnakých kúskov.
  2. Z každého kúska vytvarujte guľôčku, ktorú dlaňou roztlačíte na placku. Placky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
  3. Dnom menšieho pohára, ktorý ste namočili do múky, vytvorte v strede každej placky jamku.
  4. Okraje koláčov potrite rozšľahaným vajíčkom. Jamky striedavo napĺňajte tvarohovou, makovou a lekvárovou náplňou. Naplnené koláče štedro posypte mrveničkou.

Kysnutie na plechu a pečenie:

  1. Toto je kľúčový krok! Pripravené koláče na plechu prikryte utierkou a nechajte ich na teplom mieste podkysnúť ešte 20–30 minút. Viditeľne zväčšia objem a budú krásne nadýchané.
  2. Medzitým predhrejte rúru na 180 °C.
  3. Vykysnuté koláče pečte v horúcej rúre približne 15–20 minút, alebo kým nie sú okraje a mrvenička krásne zlatohnedé.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Dokonalá mrvenička: Tajomstvo dokonalej mrveničky je v správnom pomere a v mäkkom, nie úplne roztopenom masle. Ak sa vám lepí, pridajte trochu múky. Pre extra chrumkavosť ju pred použitím dajte na 10 minút do chladničky.
  2. Vláčnosť po upečení: Ihneď po vytiahnutí z rúry potrite okraje horúcich koláčov roztopeným maslom zmiešaným s lyžicou rumu (rum môžete vynechať). Koláče zostanú dlhšie vláčne a získajú neodolateľnú vôňu.

Jednoduché variácie

  • Orechová náplň: Namiesto maku môžete pripraviť orechovú plnku. Stačí povariť 200 g mletých vlašských orechov s 200 ml mlieka a cukrom podľa chuti.
  • S čerstvým ovocím: Do stredu tvarohovej plnky môžete pred pečením vtlačiť čerstvé ovocie, napríklad čučoriedku, malinu alebo kúsok slivky či marhule.

Výsledkom sú koláče ako od babičky – voňavé, štedro naplnené a neskutočne mäkké.

Recept vychádza z verzie od Vaření s Jančou, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty