Publikované: 9. októbra 2025, 08:00
Sú recepty, ktoré sú rodinným pokladom. Tento na kysnuté koláče mám po prababičke a zaručujem vám, že lepšie ste nejedli. Cesto je vďaka poctivým surovinám a jednému triku vláčne, nadýchané a mäkké ako perinka. Sú presne také, aké si pamätám z detstva.
Tento recept vás presvedčí, že kysnutého cesta sa netreba báť. Kľúčom k úspechu je správny postup a trpezlivosť. Poďte si s nami upiecť kúsok sladkej tradície, ktorý prevonia celý dom.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 min
- Čas kysnutia: cca 105 min
- Čas pečenia: 20 min
- Počet porcií: cca 22 kusov
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 280 kcal/kus
- Trend: Tradičný recept
Potrebujeme
Kvások:
- 100 ml vlažného mlieka
- 1 ČL kryštálového cukru
- 42 g čerstvého droždia (1 kocka)
Cesto:
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 200 ml vlažného mlieka (zvyšok z 300 ml)
- 60 g masla (rozpusteného, vlažného)
- 50 g práškového cukru
- 1 ks vajce
- kôra z 1/2 bio citróna
Tvarohová náplň:
- 400 g tvarohu (jemného alebo hrudkovitého, odkvapkaného)
- 1 ks vaječný žĺtok
- 3 PL kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Maková náplň:
- 200 g mletého maku
- 300 ml mlieka
- 150 g kryštálového cukru
- štipka škorice (voliteľné)
Lekvárová náplň:
- cca 200 g hustého slivkového lekváru
Mrvenička (posýpka):
- 140 g polohrubej múky
- 100 g práškového cukru
- 100 g masla (zmäknutého)
Na potretie:
- 1 ks vajce
Postup prípravy
Príprava kvásku a cesta:
- Najprv si pripravte kvások. Do misky rozdrobte droždie, pridajte lyžičku cukru a zalejte 100 ml vlažného mlieka. Zľahka premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť 10–15 minút, kým sa nevytvorí hustá pena.
- Do veľkej misy preosejte oba druhy múky. Pridajte práškový cukor, citrónovú kôru, vajce, zvyšné vlažné mlieko a rozpustené maslo.
- Nakoniec do misy prilejte hotový kvások a vareškou alebo v kuchynskom robote vypracujte hladké, pružné a polomäkké cesto. Miesenie by malo trvať aspoň 10 minút.
- Vymiesené cesto zľahka poprášte múkou, prikryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem. Trvá to približne 60–90 minút.
Príprava plniek a mrveničky:
- Kým cesto kysne, pripravte si plnky. V miske zmiešajte tvaroh so žĺtkom a oboma druhmi cukru.
- V malom hrnci zohrejte mlieko, pridajte mak a za stáleho miešania varte asi 10 minút do zhustnutia. Odstavte a vmiešajte cukor a škoricu. Nechajte vychladnúť.
- V ďalšej miske zmiešajte prstami suroviny na mrveničku, kým nevznikne drobivá zmes.
Tvarovanie a plnenie koláčov:
- Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku, zľahka ho premiesite a rozdeľte na približne 22 rovnakých kúskov.
- Z každého kúska vytvarujte guľôčku, ktorú dlaňou roztlačíte na placku. Placky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Dnom menšieho pohára, ktorý ste namočili do múky, vytvorte v strede každej placky jamku.
- Okraje koláčov potrite rozšľahaným vajíčkom. Jamky striedavo napĺňajte tvarohovou, makovou a lekvárovou náplňou. Naplnené koláče štedro posypte mrveničkou.
Kysnutie na plechu a pečenie:
- Toto je kľúčový krok! Pripravené koláče na plechu prikryte utierkou a nechajte ich na teplom mieste podkysnúť ešte 20–30 minút. Viditeľne zväčšia objem a budú krásne nadýchané.
- Medzitým predhrejte rúru na 180 °C.
- Vykysnuté koláče pečte v horúcej rúre približne 15–20 minút, alebo kým nie sú okraje a mrvenička krásne zlatohnedé.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Dokonalá mrvenička: Tajomstvo dokonalej mrveničky je v správnom pomere a v mäkkom, nie úplne roztopenom masle. Ak sa vám lepí, pridajte trochu múky. Pre extra chrumkavosť ju pred použitím dajte na 10 minút do chladničky.
- Vláčnosť po upečení: Ihneď po vytiahnutí z rúry potrite okraje horúcich koláčov roztopeným maslom zmiešaným s lyžicou rumu (rum môžete vynechať). Koláče zostanú dlhšie vláčne a získajú neodolateľnú vôňu.
Jednoduché variácie
- Orechová náplň: Namiesto maku môžete pripraviť orechovú plnku. Stačí povariť 200 g mletých vlašských orechov s 200 ml mlieka a cukrom podľa chuti.
- S čerstvým ovocím: Do stredu tvarohovej plnky môžete pred pečením vtlačiť čerstvé ovocie, napríklad čučoriedku, malinu alebo kúsok slivky či marhule.
Výsledkom sú koláče ako od babičky – voňavé, štedro naplnené a neskutočne mäkké.
Recept vychádza z verzie od Vaření s Jančou, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
