Stredomorský zeleninový guláš je vynikajúci spôsob, ako spojiť rozmanitú chuť zeleniny s bohatými koreninami. Tento recept je jednoduchý, zdravý a plný farieb, ktorý si obľúbite nielen vy, ale aj vaši najbližší.
Hľadáte chutný a výživný recept, ktorý je plný zeleniny a arómy stredomorskej kuchyne? Tento guláš je správna voľba! Vďaka rôznorodosti ingrediencií a jednoduchému postupu je ideálny pre rodinný obed či večeru.
Stredomorský zeleninový guláš
Ingrediencie:
Zelenina:
- ½ malej bielej kapusty
- 5 mrkví
- 1 červená cibuľa
- 1 biela cibuľa
- 2 veľké chilli papričky
- 8 strúčikov cesnaku
- 9 zemiakov
- 1 pór
- 2 stonky zeleru
- 2 zväzky petržlenovej vňate
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 plechovka paradajkového pretlaku (približne 140 g)
- 350 g kyslej smotany
- 250 g zelenej fazuľky
- 1 plechovka lúpaných paradajok (400 g)
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 žltá paprika
- 1 cuketa
- 1 baklažán
- ¼ litra zeleninového vývaru
- 500 g zelenej fazuľky
- 250 g hráčku
Korenie:
- 1 vrchovatá polievková lyžica kari
- 1 vrchovatá čajová lyžička chilli vločiek
- 1 vrchovatá čajová lyžička tymiánu
- 1 vrchovatá čajová lyžička majoránky
- 1 vrchovatá čajová lyžička oregana
- 1 vrchovatá čajová lyžička soli
- 1 vrchovatá čajová lyžička čierneho korenia
- 1 vrchovatá čajová lyžička mletej papriky
- 1 bobkový list
Postup prípravy:
Postup prípravy:
- Nakrájajte cibuľu na malé kocky. Chilli papričkám odstráňte jadierka a nakrájajte ich na malé kocky. Cesnak prelisujte.
- Mrkvu nakrájajte na plátky. Kapustu a zemiaky nakrájajte na malé kúsky.
- Papriku, baklažán a cuketu nakrájajte na kúsky.
- Pór nakrájajte na malé kúsky a dôkladne ich umyte pod tečúcou vodou, aby ste odstránili piesok medzi listami.
- Zo stoniek zeleru odstráňte vrchné listy a nakrájajte ich na malé kúsky. petržlenovú vňať nakrájajte najemno a pridajte k póru.
- Varenie:
- Do veľkej panvice nalejte olivový olej a rozohrejte ho.
- Tip: Pridajte niekoľko kúskov cibule do oleja. Keď začne prskať, olej je dostatočne horúci.
- Pridajte cibuľu a chilli papričky, a dobre opečte. Potom pridajte cesnak a krátko orestujte.
- Pridajte paradajkový pretlak a opečte ho, aby sa stratila jeho kyslá chuť.
- Pridajte mrkvu a smažte približne 2 minúty.
- Pridajte plechovku scedených paradajok a všetky koreniny. Dobre premiešajte.
- Pridajte baklažán a trochu zeleninového vývaru. Varte asi 2 minúty.
- Pridajte zelenú fazuľku a za stáleho miešania varte asi 2 minúty.
- Pridajte zelenú a červenú papriku a varte ďalšie 2 minúty.
- Pridajte kapustu a varte približne 2 minúty.
- Pridajte kyslú smotanu a všetko dobre premiešajte.
- Pridajte cuketu a žltú papriku, varte približne 2 minúty.
- Pridajte zemiaky a kúsky zeleru. Varte 10 – 15 minút, kým nie sú zemiaky al dente.
- Pridajte hrášok a varte ďalších 5 minút.
- Nakoniec pridajte nasekanú petržlenovú vňať, stopkový zeler, hrášok, petržlenovú vňať a pór. Varte ešte niekoľko minút.
- Dochuťte soľou a korením. Skontrolujte, či sú zemiaky pevné na skus, v prípade potreby varte ešte niekoľko minút.
Tipy:
- Pre intenzívnejšiu chuť pridajte do guláša čerstvé bylinky ako bazalku alebo rozmarín.
- Ak máte radi pikantné jedlá, môžete pridať viac chilli papričiek alebo štipľavých korenín.
- Guláš môžete podávať s čerstvým chlebom alebo ryžou ako kompletné jedlo.
Stredomorský zeleninový guláš – Video recept:
Stredomorský zeleninový guláš je ideálny pre tých, ktorí si chcú vychutnať zdravé a chutné jedlo plné zeleniny a korenín. Vďaka jednoduchému postupu a dostupným ingredienciám je tento recept skvelou voľbou na každodenné varenie.
Súvisiace články:
Tekvicová krémová polievka: Tradičný recept podľa mojej babky!
Tradičná šošovicová polievka na slovenský spôsob – Chutí naozaj výborne!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Vegetariánske Recepty