Tekvicová krémová polievka je dokonalou jesennou klasikou, ktorá vás zahreje a poteší svojou lahodnou chuťou. Tento tradičný recept podľa mojej babky vás naučí, ako pripraviť krémovú a bohatú polievku, ktorá bude ideálna nielen na chladné dni, ale aj na špeciálne príležitosti. Ak máte radi jednoduché a chutné jedlá, tento recept je presne pre vás!
Hľadáte tekvicovú krémovú polievku, ktorá vás okamžite zohreje a naplní pocitom domova? Tento recept podľa mojej babky kombinuje jemnosť tekvice s lahodnými koreninami, čím vytvára dokonalú rovnováhu chutí. Pripravte ho ešte dnes a nechajte sa uniesť do sveta tradičnej kuchyne, ktorú si zamiluje celá vaša rodina.
Tekvicová krémová polievka
Ingrediencie:
- 1,2 kg maslovej tekvice (nakrájanej na kocky)
- 2 mrkvy (olúpané a nakrájané)
- 2 stonky zeleru (nakrájané)
- 2 strúčiky cesnaku (tenko nakrájané)
- 2 žlté cibule (nahrubo nasekané)
- 1 jarná cibuľka (zelená časť, tenko nakrájaná)
- 1,2 litra zeleninového vývaru (možno nahradiť kuracím vývarom)
- 150 ml (2/3 šálky) smotany na šľahanie (možno nahradiť kokosovým mliekom)
- Soľ a korenie podľa chuti
- Strúhaný muškátový oriešok na ozdobenie
- Smotana na podávanie
- Opečený chlieb na podávanie
Postup prípravy:
- Najprv pripravte zeleninu:
- Ošúpte mrkvu, odrežte oba konce a nakrájajte ju na tenké plátky. Vložte do misky. Potom nakrájajte stonky zeleru na plátky a pridajte ich k mrkve.
- Pripravte cesnak a cibuľu:
- Tenko nakrájajte strúčiky cesnaku a nahrubo nasekajte cibule. Pridajte ich k ostatnej zelenine v miske.
- Pripravte tekvicu:
- Polovicu maslovej tekvice ošúpte a odstráňte semená. Nakrájajte ju na rovnomerné kocky, aby sa varila rovnomerne. Pridajte tekvicu k ostatnej zelenine.
- Nakrájajte jarnú cibuľku:
- Odstráňte bielu časť jarných cibúľ a nakrájajte zelenú časť. Jarnú cibuľku odložte, budete ju používať ako ozdobu.
- Rozohrejte veľký hrniec:
- Na stredne vysokom ohni rozohrejte veľký hrniec a pridajte 2 polievkové lyžice olivového oleja.
- Pridajte mrkvu, zeler, cesnak a cibuľu a smažte 5-6 minút, kým cibuľa nezmäkne a nezíska priehľadnú farbu.
- Pridajte tekvicu:
- Po šiestich minútach pridajte tekvicu a smažte ďalších 6 minút, pričom občas premiešajte, aby sa zelenina rovnomerne opekala.
- Prilejte vývar:
- Po 6 minútach pridajte 1 liter zeleninového vývaru. Priveďte do varu, potom znížte teplotu na stredne nízku a nechajte polievku variť 6-7 minút, kým sa tekvica nezmäkne.
- Rozmixujte polievku:
- Keď je zelenina mäkká, odstavte hrniec z ohňa. Ak používate stolný mixér, nechajte polievku trochu vychladnúť, aby ste zabránili poškodeniu mixéra. Ak máte ponorný mixér, môžete polievku rozmixovať priamo v hrnci, kým nebude úplne hladká.
- Pridajte smotanu:
- Do rozmixovanej polievky pridajte 150 ml smotany na šľahanie (alebo kokosové mlieko pre vegánsku verziu). Dobre premiešajte, ochutnajte a dochuťte soľou a bielym korením podľa potreby.
- Podávajte polievku:
- Pred podávaním polievku nalejte do misiek, pridajte trochu smotany na povrch a posypte strúhaným muškátovým orieškom. Ozdobte nakrájanou jarnou cibuľkou a podávajte s opečeným chlebom.
Tipy:
- Servírujte s čerstvým chlebom alebo krutónmi na zvýraznenie krémovej textúry.
- Na dochutenie pridajte štipku muškátového orieška alebo škorice pre hlbší aromatický zážitok.
- Ak chcete polievku ľahšiu, môžete nahradiť smotanu kokosovým mliekom, čo jej dodá exotický nádych.
Tekvicová krémová polievka– Video recept:
Tekvicová krémová polievka podľa mojej babky je ideálna voľba pre každého, kto miluje jednoduché, no chutné jedlá. Tento recept vám prinesie do kuchyne vôňu domova a tradície. Neváhajte a pripravte si ho ešte dnes – budete sa cítiť, akoby ste sa vrátili do babkinej kuchyne, plnej lásky a skvelých chutí.
Súvisiace články:
Tradičná šošovicová polievka na slovenský spôsob – Chutí naozaj výborne!
Lahodná jesenná kuracia polievka, ktorú si zamiluje každý: Lacná, rýchla a nasýti celú rodinu
Poľovnícky guláš z diviny (jeleň a diviak) – výherný recept
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála ChefJackOvens