Tekvicová krémová polievka: Tradičný recept podľa mojej babky!

Tekvicová krémová polievka
Tekvicová krémová polievka

Obsah receptu

Tekvicová krémová polievka je dokonalou jesennou klasikou, ktorá vás zahreje a poteší svojou lahodnou chuťou. Tento tradičný recept podľa mojej babky vás naučí, ako pripraviť krémovú a bohatú polievku, ktorá bude ideálna nielen na chladné dni, ale aj na špeciálne príležitosti. Ak máte radi jednoduché a chutné jedlá, tento recept je presne pre vás!

Hľadáte tekvicovú krémovú polievku, ktorá vás okamžite zohreje a naplní pocitom domova? Tento recept podľa mojej babky kombinuje jemnosť tekvice s lahodnými koreninami, čím vytvára dokonalú rovnováhu chutí. Pripravte ho ešte dnes a nechajte sa uniesť do sveta tradičnej kuchyne, ktorú si zamiluje celá vaša rodina.

Tekvicová krémová polievka

Ingrediencie:

  • 1,2 kg maslovej tekvice (nakrájanej na kocky)
  • 2 mrkvy (olúpané a nakrájané)
  • 2 stonky zeleru (nakrájané)
  • 2 strúčiky cesnaku (tenko nakrájané)
  • 2 žlté cibule (nahrubo nasekané)
  • 1 jarná cibuľka (zelená časť, tenko nakrájaná)
  • 1,2 litra zeleninového vývaru (možno nahradiť kuracím vývarom)
  • 150 ml (2/3 šálky) smotany na šľahanie (možno nahradiť kokosovým mliekom)
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Strúhaný muškátový oriešok na ozdobenie
  • Smotana na podávanie
  • Opečený chlieb na podávanie

Postup prípravy:

  1. Najprv pripravte zeleninu:
    • Ošúpte mrkvu, odrežte oba konce a nakrájajte ju na tenké plátky. Vložte do misky. Potom nakrájajte stonky zeleru na plátky a pridajte ich k mrkve.
  2. Pripravte cesnak a cibuľu:
    • Tenko nakrájajte strúčiky cesnaku a nahrubo nasekajte cibule. Pridajte ich k ostatnej zelenine v miske.
  3. Pripravte tekvicu:
    • Polovicu maslovej tekvice ošúpte a odstráňte semená. Nakrájajte ju na rovnomerné kocky, aby sa varila rovnomerne. Pridajte tekvicu k ostatnej zelenine.
  4. Nakrájajte jarnú cibuľku:
    • Odstráňte bielu časť jarných cibúľ a nakrájajte zelenú časť. Jarnú cibuľku odložte, budete ju používať ako ozdobu.
  5. Rozohrejte veľký hrniec:
    • Na stredne vysokom ohni rozohrejte veľký hrniec a pridajte 2 polievkové lyžice olivového oleja.
    • Pridajte mrkvu, zeler, cesnak a cibuľu a smažte 5-6 minút, kým cibuľa nezmäkne a nezíska priehľadnú farbu.
  6. Pridajte tekvicu:
    • Po šiestich minútach pridajte tekvicu a smažte ďalších 6 minút, pričom občas premiešajte, aby sa zelenina rovnomerne opekala.
  7. Prilejte vývar:
    • Po 6 minútach pridajte 1 liter zeleninového vývaru. Priveďte do varu, potom znížte teplotu na stredne nízku a nechajte polievku variť 6-7 minút, kým sa tekvica nezmäkne.
  8. Rozmixujte polievku:
    • Keď je zelenina mäkká, odstavte hrniec z ohňa. Ak používate stolný mixér, nechajte polievku trochu vychladnúť, aby ste zabránili poškodeniu mixéra. Ak máte ponorný mixér, môžete polievku rozmixovať priamo v hrnci, kým nebude úplne hladká.
  9. Pridajte smotanu:
    • Do rozmixovanej polievky pridajte 150 ml smotany na šľahanie (alebo kokosové mlieko pre vegánsku verziu). Dobre premiešajte, ochutnajte a dochuťte soľou a bielym korením podľa potreby.
  10. Podávajte polievku:
    • Pred podávaním polievku nalejte do misiek, pridajte trochu smotany na povrch a posypte strúhaným muškátovým orieškom. Ozdobte nakrájanou jarnou cibuľkou a podávajte s opečeným chlebom.

Tipy:

  • Servírujte s čerstvým chlebom alebo krutónmi na zvýraznenie krémovej textúry.
  • Na dochutenie pridajte štipku muškátového orieška alebo škorice pre hlbší aromatický zážitok.
  • Ak chcete polievku ľahšiu, môžete nahradiť smotanu kokosovým mliekom, čo jej dodá exotický nádych.

Tekvicová krémová polievkaVideo recept:

Tekvicová krémová polievka podľa mojej babky je ideálna voľba pre každého, kto miluje jednoduché, no chutné jedlá. Tento recept vám prinesie do kuchyne vôňu domova a tradície. Neváhajte a pripravte si ho ešte dnes – budete sa cítiť, akoby ste sa vrátili do babkinej kuchyne, plnej lásky a skvelých chutí.

Súvisiace články:

Tradičná šošovicová polievka na slovenský spôsob – Chutí naozaj výborne!

Lahodná jesenná kuracia polievka, ktorú si zamiluje každý: Lacná, rýchla a nasýti celú rodinu

Poľovnícky guláš z diviny (jeleň a diviak) – výherný recept


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála ChefJackOvens

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty