Search

Slivkové gule zo zemiakového cesta ako od babičky

Slivkové gule
Slivkové gule

Obsah receptu

Slivkové gule zo zemiakového cesta sú tradičný slovenský recept, ktorý si pamätáme z detstva. Voňavé a mäkké gule plnené sladkými slivkami nám pripomínajú kuchyňu našich babičiek. Tento jednoduchý, ale chutný pokrm poteší celú rodinu.

Slivkové gule zo zemiakového cesta sú klasikou, ktorú si zamiluje každý. Či už ako hlavné jedlo alebo sladký dezert, vždy potešia svojou výnimočnou chuťou a jemným cestom. Stačí pár základných surovín a lahodný pokrm je na stole.

Slivkové gule

Ingrediencie:

  • 1 kg ošúpaných zemiakov
  • Voda na varenie
  • Soľ
  • 24 sliviek
  • 150 g masla
  • 180 g strúhanky
  • 150 g + 70 g polophrubej múky
  • 2 žĺtky
  • 6 polievkových lyžíc rastlinného oleja
  • 180 g + 70 g cukru
  • Trochu škorice

Postup prípravy:

  1. Príprava zemiakov:
    • Zemiaky vložte do osolenej vody a varte na vysokej teplote. Po zovretí znížte teplotu a varte ďalších 15 minút, kým nie sú mäkké.
    • Po uvarení zemiaky nechajte 15 minút vychladnúť.
  2. Príprava sliviek:
    • Medzitým umyte 24 sliviek a odstráňte z nich kôstky.
  3. Príprava strúhanky:
    • Na panvici rozpustite 150 g masla, pridajte 180 g strúhanky a smažte na strednom ohni 7-8 minút, kým sa strúhanka nezafarbí na zlatistú.
    • Nechajte strúhanku vychladnúť a potom k nej pridajte 180 g cukru a trochu škorice.
  4. Príprava cesta:
    • K vychladnutým popučeným zemiakom pridajte 150 g múky, 2 žĺtky, 6 polievkových lyžíc rastlinného oleja a 1 čajovú lyžičku soli. Dobre premiešajte.
    • Ak je cesto príliš mäkké, pridajte ďalších 70 g múky. Cesto by malo byť mäkké, ale nie príliš lepkavé.
    • Pracovnú plochu posypte múkou a cesto rozdeľte na dve polovice. Každú polovicu rozdeľte na 12 rovnakých častí.
  5. Plnenie knedlí:
    • Do stredu každej časti cesta vložte slivku a do slivky pridajte pol lyžičky cukru a trochu škorice. Cesto pevne uzavrite okolo slivky, aby vznikla knedľa.
  6. Varenie knedlí:
    • Uvarte vodu v hrnci. Do vriacej vody vkladajte knedle, ale nepreplňte hrniec.
    • Keď knedle vyplávajú na povrch, znížte teplotu na strednú a varte ďalších 6-7 minút.
  7. Podávanie:
    • Hotové knedle môžete podávať so strúhankou a posypať práškovým cukrom, ak chcete.

Dobrú chuť!

Tipy:

  1. Aby sa cesto nelepilo na ruky, posypte ich múkou pred každým vytvarovaním gule.
  2. Slivky môžete nahradiť aj iným ovocím, ako sú marhule alebo jahody, podľa sezóny.
  3. Ak máte radi sladšie jedlá, do každej slivky pridajte trochu viac cukru.
  4. Knedle podávajte s roztopeným maslom a posypte práškovým cukrom pre ešte lahodnejšiu chuť.

Slivkové gule – Video recept:

Slivkové gule zo zemiakového cesta sú ideálnym pokrmom pre rodinné stretnutia alebo keď chcete pripraviť niečo tradičné a chutné. Skúste tento recept a vráťte sa do čias detstva, keď vôňa sliviek a masla napĺňala kuchyňu. Dobrú chuť!

Súvisiace články:

Poctivý slivkový koláč od babičky: Taký dobrý, že ho budete chcieť piecť každý týždeň! Vždy sa po ňom zapráši

Jednoduchý babičkin jablkový koláč: Najlepší recept na jablkové pité

Tradičný kysnutý orechový závin od babičky: Tento recept má pravdepodobne viac ako 100 rokov


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty