Jednoduchý babičkin jablkový koláč: Najlepší recept na jablkové pité

Jednoduchý babičkin jablkový koláč: Najlepší recept na jablkové pité

Babičkin jablkový koláč je klasika, ktorá nikdy nesklame. Tento jednoduchý recept prináša dokonalú kombináciu krehkého cesta, sladkých jabĺk a voňavých korenín. Ideálny pre každú príležitosť, či už je to nedeľný obed s rodinou alebo len tak na chuť.

Lahodná chuť tohto koláča vás prenesie späť do detstva. Je to ten istý recept, ktorý používali naše babičky, a teraz ho môžete pripraviť aj vy. S naším podrobným návodom a užitočnými tipmi bude váš koláč nielen chutiť skvele, ale bude aj vyzerať úžasne.

Babičkin jablkový koláč

Ingrediencie:

Cesto:
  • 1 celé vajce a 2 žĺtky
  • 130 g cukru
  • 230 g masla (izbovej teploty)
  • 30 ml mlieka
  • 250 g hladkej múky
  • 250 g krupicovej múky (alebo hrubej múky)
  • Citrónová kôra (z jedného citróna)
  • Štipka soli
Plnka:
  • 1,5 kg jabĺk
  • Šťava z 1 citróna
  • 80 g cukru
  • 50 g sušienok (piškót)
  • 50 g hrozienok
  • 2 polievkové lyžice rumu
  • 70 g vlašských orechov
  • 1/2 čajovej lyžičky škorice
Na pečenie:
  • Plech na pečenie (34×22 cm)
  • Papier na pečenie
  • Práškový cukor na posypanie

Postup prípravy:

  1. Príprava cesta:
    • V miske vyšľahajte celé vajce a 2 žĺtky spolu s 130 g cukru a 230 g masla do krémovej hmoty.
    • Postupne pridávajte 30 ml mlieka a miešajte ďalšie 2 minúty.
    • Preosejte hladkú múku do zmesi a pridajte krupicovú múku, citrónovú kôru a štipku soli.
    • Vypracujte cesto, ktoré rozdelíte na dve časti.
    • Obe časti zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke 30-40 minút.
  2. Príprava plnky:
    • Jablká ošúpte, nastrúhajte a pridajte citrónovú šťavu, aby nezhnedli.
    • Pridajte 80 g cukru a varte jablká na strednom ohni asi 15 minút, kým zmäknú. Nechajte ich vychladnúť.
    • Medzitým rozmixujte sušienky s hrozienkami, rumom a vlašskými orechmi. Túto zmes pridajte k vychladnutým jablkám spolu so škoricou a dôkladne premiešajte.
  3. Zostavenie koláča:
    • Plech na pečenie 34×22 cm vystelieme papierom na pečenie.
    • Prvú časť cesta vyvaľkajte na veľkosť plechu a vystelte ním dno plechu.
    • Na cesto navrstvite jablkovú plnku.
    • Druhú časť cesta vyvaľkajte a položte na vrch plnky. Vidličkou popichajte povrch cesta.
  4. Pečenie:
    • Koláč pečte najskôr 15 minút pri teplote 200 °C.
    • Potom teplotu znížte na 170 °C a pečte ďalších 30 minút, až kým nie je koláč zlatohnedý.
  5. Dokončenie:
    • Po upečení nechajte koláč vychladnúť a posypte ho práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

Tipy:

  • Ak chcete, aby bol koláč ešte viac aromatický, pridajte do plnky trochu mletej škorice alebo kardamónu.
  • Na vrch koláča môžete pred pečením posypať trochu nasekaných orechov alebo mandlí.
  • Koláč podávajte teplý s kopčekom vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.

Babičkin jablkový koláč – Video recept:

Babičkin jablkový koláč je jednoduchý, ale zároveň neodolateľný dezert, ktorý si zamiluje celá rodina. Vyskúšajte tento overený recept a vychutnajte si kúsok pravej domácej pohody.

Súvisiace články:

Jablkové pité: Najlepší recept, koláčik pečiem len podľa neho a každý si ho chváli!

Recept na tradičný, domáci jablkový koláč z babkinho zošita. Najlepší recept na jablkové pité

Krémová smotanová zmrzlina mrázik: Už viac nekúpite zmrzlinu! Jednoduchý recept, hotový do 10 minút! Len z 3 ingrediencií.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa


Súvisiace príspevky

Chrumkavé koláčiky s orechmi a lekvárom: Dokonalosť ku káve, ktorá zmizne za pár minút

Chrumkavé koláčiky s orechmi a lekvárom: Dokonalosť ku káve, ktorá zmizne za pár minút

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Chrumkavé koláčiky s orechmi a lekvárom sú dokonalým doplnkom ku káve alebo čaju. Jemné, sladké a neuveriteľne lahodné, tieto koláčiky si vás získajú svojou jednoduchosťou a tradičnou chuťou. Vyskúšajte ich ešte dnes a uvidíte, ako rýchlo zmiznú zo stola! Ak hľadáte rýchly […]

Recept na hruškový kompót – takto to robili naše staré mamy bez chémie! 

Recept na hruškový kompót – takto to robili naše staré mamy bez chémie! 

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hruškový kompót je tradičný recept, ktorý poznali a používali už naše staré mamy. Tento spôsob zavárania je jednoduchý, nevyžaduje žiadne chemické prísady a výsledkom je lahodný kompót, ktorý si môžete vychutnať počas celej zimy. Hruškový kompót je tradičný recept, ktorý poznali a […]

Vynikajúca banánová kocka s lahodným krémom: Tento dezert je taký neodolateľný, že sa oň nebudete chcieť deliť

Vynikajúca banánová kocka s lahodným krémom: Tento dezert je taký neodolateľný, že sa oň nebudete chcieť deliť

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Vynikajúca banánová kocka s lahodným krémom a čokoládovou polevou je dezert, ktorý si zamilujete na prvé sústo. Jemné piškótové cesto v kombinácii s osviežujúcimi banánmi a hladkým vanilkovým krémom vytvára neodolateľnú chuť, ktorú si obľúbia malí aj veľkí. Banánová kocka s lahodným […]

Slivkové gule zo zemiakového cesta ako od babičky

Slivkové gule zo zemiakového cesta ako od babičky

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Slivkové gule zo zemiakového cesta sú tradičný slovenský recept, ktorý si pamätáme z detstva. Voňavé a mäkké gule plnené sladkými slivkami nám pripomínajú kuchyňu našich babičiek. Tento jednoduchý, ale chutný pokrm poteší celú rodinu. Slivkové gule zo zemiakového cesta sú klasikou, ktorú […]

Orechové sušienky s čokoládovým krémom: Skvelé ku káve, čaju aj na vianočné pečenie

Orechové sušienky s čokoládovým krémom: Skvelé ku káve, čaju aj na vianočné pečenie

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Orechové sušienky s čokoládovým krémom sú ideálnou sladkosťou ku káve, čaju, ale aj skvelou pochúťkou na vianočné pečenie. Jemné sušienky z mletých orechov s lahodným čokoládovým krémom potešia každého milovníka sladkého. Chrumkavé orechové sušienky doplnené bohatým čokoládovým krémom sú nielen výborným doplnkom […]

Poľovnícky guláš z diviny (jeleň a diviak) – výherný recept

Poľovnícky guláš z diviny (jeleň a diviak) – výherný recept

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Poľovnícky guláš z diviny je jedinečný recept, ktorý vyniká svojou bohatou chuťou a výživnými ingredienciami. Príprava poľovníckeho guláša z diviny je proces, ktorý vyžaduje trochu trpezlivosti, no výsledok stojí za to. Výrazná chuť mäsa a výborne vyvážená zmes korenín vás odmení nezabudnuteľným […]


Google Správy: Daj nám ⭐