Tradičný kysnutý orechový závin od babičky: Tento recept má pravdepodobne viac ako 100 rokov

Tradičný kysnutý orechový závin od babičky: Tento recept má pravdepodobne viac ako 100 rokov

Upečte si tradičný kysnutý orechový závin podľa receptu starej mamy, ktorý sa dedí už celé generácie. Tento lahodný dezert s bohatou orechovou plnkou a jemným kysnutým cestom je ideálny na sviatočné príležitosti alebo len tak pre chvíle potešenia.

Recept je jednoduchý na prípravu a zvládne ho aj začiatočník. S naším podrobným návodom a užitočnými tipmi bude váš závin nielen chutný, ale aj krásne nadýchaný. Prekvapte svojich blízkych týmto klasickým dezertom, ktorý v sebe nesie vôňu a chuť spomienok na detstvo.

Kysnutý orechový závin

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 20 gramov čerstvého droždia alebo 7 gramov sušeného droždia
  • 100 gramov cukru
  • 550 gramov hladkej múky
  • 300 mililitrov mlieka
  • 20 gramov vanilkového cukru
  • 2 vajcia
  • 120 gramov masla (alebo bravčovej masti)
  • Pol lyžičky soli
  • Citrónová kôra
  • 100 gramov masla na potretie
  • 180 ml mlieka na potretie

Na plnenie:

  • 500 gramov mletých vlašských orechov
  • 180 gramov cukru
  • 2 až 3 polievkové lyžice džemu (marhuľový alebo pomarančový)
  • 2 až 3 lyžice rumu
  • 180 mililitrov horúceho mlieka

Postup prípravy:

  1. Príprava kvásku:
    • Droždie zmiešajte s 1 polievkovou lyžicou cukru, 1 polievkovou lyžicou múky a 100 ml vlažného mlieka. Premiešajte, prikryte a nechajte 10-15 minút odstáť, aby sa kvások aktivoval.
  2. Príprava cesta:
    • Do veľkej misky preosejte 400 gramov múky.
    • Pridajte 100 gramov cukru, 20 gramov vanilkového cukru a premiešajte.
    • Pridajte aktivovaný kvások, 2 vajcia, 120 gramov rozpusteného masla (alebo bravčovej masti), 200 ml vlažného mlieka a pol lyžičky soli.
    • Postupne pridávajte ďalších 150 gramov múky a citrónovú kôru.
    • Miešajte cesto 5-6 minút, potom ho na pomúčenej pracovnej ploche miesite ďalšie 4-5 minút.
    • Cesto vložte do naolejovanej misy, prikryte utierkou a nechajte kysnúť aspoň 60 minút.
  3. Príprava plnky:
    • Do misky pridajte 500 gramov mletých vlašských orechov, 180 gramov cukru a premiešajte.
    • Pridajte 2-3 polievkové lyžice džemu a 2-3 lyžice rumu.
    • Pridajte 180 ml horúceho mlieka a dobre premiešajte.
  4. Vytvarovanie rolád:
    • Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti.
    • Každú časť rozvaľkajte na veľkosť približne 35 x 45 cm s hrúbkou asi 4 mm.
    • Na každú časť cesta rovnomerne rozotrite polovicu orechovej plnky.
    • Cesto opatrne zrolujte a uložte na plech vystlaný papierom na pečenie.
  5. Druhé kysnutie:
    • Rolády prikryte a nechajte kysnúť ďalších 40 minút.
  6. Pečenie:
    • Predhrejte rúru na 170°C.
    • Rolády potrite rozpusteným maslom a prepichnite ich nožom alebo špáradlom.
    • Pečte 30 minút pri 170°C. Po 30 minútach prikryte papierom na pečenie a pečte ďalších 20 minút.
  7. Dokončenie:
    • Po upečení rolády ešte raz potrite rozpusteným maslom a nechajte vychladnúť.

Dobrú chuť!

Tipy:

  • Kvalitné suroviny: Použite čerstvé droždie a kvalitné vlašské orechy pre najlepšiu chuť a textúru.
  • Teplota mlieka: Mlieko na kvások a cesto by malo byť vlažné, nie horúce, aby nespálilo droždie.
  • Dôkladné miesenie: Cesto poriadne vymieste, aby bolo hladké a elastické. To zabezpečí nadýchaný závin.
  • Kysnutie: Nechajte cesto dostatočne vykysnúť na teplom mieste bez prievanu.
  • Plnka: Plnku môžete dochutiť škoricou, klinčekmi alebo iným obľúbeným korením.
  • Pečenie: Závin pečte dozlatista a po upečení ho potrite maslom pre lesklý povrch.

Kysnutý orechový závin – Video recept:

Tradičný kysnutý orechový závin je skvelou voľbou pre všetkých milovníkov klasických dezertov. Jeho príprava si vyžaduje trochu času a trpezlivosti, ale výsledok stojí za to. Upečte si tento lahodný závin a vychutnajte si jeho jedinečnú chuť a vôňu.

Súvisiace články:

Úžasný orechový a makový závin podľa starého chorvátskeho receptu

Mäkučký makový závin podľa mojej babky z Maďarska. Tento recept sa v našej rodine dedí už už skoro 50 rokov!

Mäkučký veľkonočný makový závin: Recept som zdedila po mojej starej mame z Maďarska a je overený rokmi


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa


Súvisiace príspevky

Zemiaková polievka so šampiňónmi: Najjednoduchšia polievka, ktorú robím, keď mám málo času

Zemiaková polievka so šampiňónmi: Najjednoduchšia polievka, ktorú robím, keď mám málo času

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Táto zemiaková polievka so šampiňónmi je taká jednoduchá, že ju uvaríte aj poslepiačky! Keď nestíhate, ale chcete niečo teplé a chutné, toto je tá správna voľba. A tie šampiňóny jej dodajú takú fajnovú chuť, že si ešte pridáte. Viete, ako to býva, […]

Najlepšia kelová polievka so zemiakmi a krupicovými haluškami ako od babičky

Najlepšia kelová polievka so zemiakmi a krupicovými haluškami ako od babičky

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Pamätáte si tú vôňu, ktorá sa šírila po babičkinej kuchyni, keď varila kelovú polievku? Takúto voňavú a chutnú polievku, plnú zemiakov a domácich halušiek, si teraz môžete pripraviť aj vy! Náš recept je jednoduchý, ale výsledok je ako od babičky – zahreje […]

Rýchle a krehučké tvarohové koláčiky, ktoré sa rozplývajú v ústach! Jednoduché a veľmi chutné!

Rýchle a krehučké tvarohové koláčiky, ktoré sa rozplývajú v ústach! Jednoduché a veľmi chutné!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Máte chuť na niečo sladké, rýchle a jednoduché? Tieto krehučké tvarohové koláčiky sú presne to, čo hľadáte! Sú nadýchané, rozplývajú sa v ústach a ich príprava vám nezaberie veľa času. S naším receptom zvládnete tieto lahodné koláčiky pripraviť aj keď ste začiatočník. […]

Úžasná večera alebo obed z jednej panvičky. Chutné a jednoduché! Cestovinové hniezda so zeleninou a mäsom s lahodnou omáčkou

Úžasná večera alebo obed z jednej panvičky. Chutné a jednoduché! Cestovinové hniezda so zeleninou a mäsom s lahodnou omáčkou

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Túžite po rýchlom a lahodnom jedle, ktoré hravo pripravíte na jednej panvici? Tieto cestovinové hniezda so zeleninou a mäsom v bohatej omáčke sú presne to, čo hľadáte. Ideálne na obed či večeru, toto jedlo je nielen chutné, ale aj jednoduché na prípravu. […]

Tento recept na fazuľový šalát s vajíčkami a šampiňónmi pozná málokto! Je veľmi chutný a nahradí aj hlavné jedlo!

Tento recept na fazuľový šalát s vajíčkami a šampiňónmi pozná málokto! Je veľmi chutný a nahradí aj hlavné jedlo!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte chutný a sýty šalát, ktorý hravo nahradí aj hlavné jedlo? Tento fazuľový šalát s vajíčkami a šampiňónmi je presne to, čo potrebujete! Kombinácia lahodných ingrediencií a jednoduchá príprava z neho robia ideálny obed či večeru pre celú rodinu. Tento recept je […]

Jednoduchá a chutná čokoládová roláda podľa pani Slávky: Výborná a veľmi ľahko pripravená

Jednoduchá a chutná čokoládová roláda podľa pani Slávky: Výborná a veľmi ľahko pripravená

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Máte chuť na niečo sladké, ale nemáte veľa času? Táto čokoládová roláda je presne to, čo potrebujete. Je jednoduchá na prípravu, výborne chutí a zvládne ju aj úplný začiatočník. Nadýchané čokoládové cesto, jemný mascarpone krém a neodolateľná čokoládová poleva – táto roláda […]


Google Správy: Daj nám ⭐