Search

Tradičný kysnutý orechový závin od babičky: Tento recept má pravdepodobne viac ako 100 rokov

Kysnutý orechový závin
Kysnutý orechový závin

Obsah receptu

Upečte si tradičný kysnutý orechový závin podľa receptu starej mamy, ktorý sa dedí už celé generácie. Tento lahodný dezert s bohatou orechovou plnkou a jemným kysnutým cestom je ideálny na sviatočné príležitosti alebo len tak pre chvíle potešenia.

Recept je jednoduchý na prípravu a zvládne ho aj začiatočník. S naším podrobným návodom a užitočnými tipmi bude váš závin nielen chutný, ale aj krásne nadýchaný. Prekvapte svojich blízkych týmto klasickým dezertom, ktorý v sebe nesie vôňu a chuť spomienok na detstvo.

Kysnutý orechový závin

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 20 gramov čerstvého droždia alebo 7 gramov sušeného droždia
  • 100 gramov cukru
  • 550 gramov hladkej múky
  • 300 mililitrov mlieka
  • 20 gramov vanilkového cukru
  • 2 vajcia
  • 120 gramov masla (alebo bravčovej masti)
  • Pol lyžičky soli
  • Citrónová kôra
  • 100 gramov masla na potretie
  • 180 ml mlieka na potretie

Na plnenie:

  • 500 gramov mletých vlašských orechov
  • 180 gramov cukru
  • 2 až 3 polievkové lyžice džemu (marhuľový alebo pomarančový)
  • 2 až 3 lyžice rumu
  • 180 mililitrov horúceho mlieka

Postup prípravy:

  1. Príprava kvásku:
    • Droždie zmiešajte s 1 polievkovou lyžicou cukru, 1 polievkovou lyžicou múky a 100 ml vlažného mlieka. Premiešajte, prikryte a nechajte 10-15 minút odstáť, aby sa kvások aktivoval.
  2. Príprava cesta:
    • Do veľkej misky preosejte 400 gramov múky.
    • Pridajte 100 gramov cukru, 20 gramov vanilkového cukru a premiešajte.
    • Pridajte aktivovaný kvások, 2 vajcia, 120 gramov rozpusteného masla (alebo bravčovej masti), 200 ml vlažného mlieka a pol lyžičky soli.
    • Postupne pridávajte ďalších 150 gramov múky a citrónovú kôru.
    • Miešajte cesto 5-6 minút, potom ho na pomúčenej pracovnej ploche miesite ďalšie 4-5 minút.
    • Cesto vložte do naolejovanej misy, prikryte utierkou a nechajte kysnúť aspoň 60 minút.
  3. Príprava plnky:
    • Do misky pridajte 500 gramov mletých vlašských orechov, 180 gramov cukru a premiešajte.
    • Pridajte 2-3 polievkové lyžice džemu a 2-3 lyžice rumu.
    • Pridajte 180 ml horúceho mlieka a dobre premiešajte.
  4. Vytvarovanie rolád:
    • Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti.
    • Každú časť rozvaľkajte na veľkosť približne 35 x 45 cm s hrúbkou asi 4 mm.
    • Na každú časť cesta rovnomerne rozotrite polovicu orechovej plnky.
    • Cesto opatrne zrolujte a uložte na plech vystlaný papierom na pečenie.
  5. Druhé kysnutie:
    • Rolády prikryte a nechajte kysnúť ďalších 40 minút.
  6. Pečenie:
    • Predhrejte rúru na 170°C.
    • Rolády potrite rozpusteným maslom a prepichnite ich nožom alebo špáradlom.
    • Pečte 30 minút pri 170°C. Po 30 minútach prikryte papierom na pečenie a pečte ďalších 20 minút.
  7. Dokončenie:
    • Po upečení rolády ešte raz potrite rozpusteným maslom a nechajte vychladnúť.

Dobrú chuť!

Tipy:

  • Kvalitné suroviny: Použite čerstvé droždie a kvalitné vlašské orechy pre najlepšiu chuť a textúru.
  • Teplota mlieka: Mlieko na kvások a cesto by malo byť vlažné, nie horúce, aby nespálilo droždie.
  • Dôkladné miesenie: Cesto poriadne vymieste, aby bolo hladké a elastické. To zabezpečí nadýchaný závin.
  • Kysnutie: Nechajte cesto dostatočne vykysnúť na teplom mieste bez prievanu.
  • Plnka: Plnku môžete dochutiť škoricou, klinčekmi alebo iným obľúbeným korením.
  • Pečenie: Závin pečte dozlatista a po upečení ho potrite maslom pre lesklý povrch.

Kysnutý orechový závin – Video recept:

Tradičný kysnutý orechový závin je skvelou voľbou pre všetkých milovníkov klasických dezertov. Jeho príprava si vyžaduje trochu času a trpezlivosti, ale výsledok stojí za to. Upečte si tento lahodný závin a vychutnajte si jeho jedinečnú chuť a vôňu.

Súvisiace články:

Úžasný orechový a makový závin podľa starého chorvátskeho receptu

Mäkučký makový závin podľa mojej babky z Maďarska. Tento recept sa v našej rodine dedí už už skoro 50 rokov!

Mäkučký veľkonočný makový závin: Recept som zdedila po mojej starej mame z Maďarska a je overený rokmi


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty