Mäkučký makový závin podľa mojej babky z Maďarska. Tento recept sa v našej rodine dedí už už skoro 50 rokov!

Mäkučký makový závin
Mäkučký makový závin

Obsah receptu

Mäkučký makový závin podľa receptu mojej babky z Maďarska je delikatesa, ktorú si vaša rodina zamiluje. Tento tradičný recept sa v našej rodine dedí už vyše 50 rokov a prináša čerstvú dávku sladkej nostalgie pri každom zakusnutí. Mäkké cesto kombinované so sladkou makovou plnkou je jednoducho neodolateľné.

Mäkký makový závin je u nás doma vždy hitom. Tento starodávny recept od mojej babky z Maďarska sa teší obrovskej obľube v každom ročnom období. Plnka je plná chuti z maku, datlí a hrozienok, zatiaľ čo cesto je dokonale jemné a mäkké.

Mäkučký makový závin

Ingrediencie:

Pre cesto:

  • 3 čajové lyžičky čerstvého droždia (12 g)
  • 100 ml mlieka
  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru
  • 250 g hladkej múky + extra 50 g na posypanie
  • Štipka soli (1/4 čajovej lyžičky)
  • 125 g masla
  • 1 celé vajce a 1 žĺtok

Pre makovú plnku:

  • 240 g maku
  • 200 g kryštálového cukru
  • 50 g hrozienok
  • 100 g datlí
  • 100 ml mlieka

Na potretie cesta:

  • 1 bielok

Postup prípravy:

Príprava kvásku:

  • Do šálky nadrobíme droždie, pridáme cukor a teplé mlieko. Premiešame a necháme odstáť 5-7 minút.

Cesto:

  • Do misky preosejeme múku so soľou.
  • Pridáme mäkké maslo a cukor a rukami premiešame, kým nevznikne sypká zmes.
  • Vajce so žĺtkom rozšľaháme a pridáme do múčnej zmesi.
  • Pridáme kvások a miešame, kým cesto nie je spojené.
  • Vyložíme cesto na pomúčený stôl, posypeme zvyšnou múkou a vymiesime hladké cesto.
  • Cesto rozdelíme na dve časti, zabalíme do fólie a vložíme do chladničky na hodinu a pol.

Príprava makovej plnky:

  • Mak zalejeme horúcou vodou a necháme 10 minút odstáť. Potom ho scedíme a podľa potreby opláchneme.
  • Mak s cukrom dvakrát pomelieme v mlynčeku na mäso.
  • Pridáme pomleté datle a hrozienka a všetko spolu premiešame.
  • Plnku preložíme do panvice, pridáme teplé mlieko a varíme na miernom ohni asi 30-40 minút, kým mak nezmäkne.

Tvarovanie a pečenie závinu:

  • Cesto po vybratí z chladničky posypeme múkou a valčekom rozvaľkáme na obdĺžnik.
  • Na vrch cesta potrieme bielkom a pridáme vychladnutú plnku.
  • Okraje cesta prehneme, aby nevytŕčala plnka, potom cesto zrolujeme a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Zrolované cesto prekryjeme fóliou a vložíme na 30-35 minút do chladničky.

Príprava na pečenie:

  • Pred pečením cesto potrieme zvyškom bielka a na vrchu spravíme so špajľou vpichy, aby sa rolka pri pečení nenafúkla a rovnomerne piekla.
  • Záviny pečieme v predhriatej rúre na 180°C po dobu 30 minút.

Servírovanie:

  • Po upečení necháme závin vychladnúť a potom servírujeme.

Tipy:

  • Vylaďte cukor: Ak preferujete menej sladký závin, môžete znížiť množstvo cukru v plnke.
  • Príchute navyše: Pre extra vrstvu chuti môžete do plnky pridať niekoľko kvapiek rumového extraktu.
  • Alternatívna plnka: Ak nemáte radi mak, môžete ho nahradiť orechami alebo tvarohom pre inú variáciu dezertu.

Mäkučký makový závinVideo recept:

Mäkučký makový závin podľa mojej babky z Maďarska je klasický dezert, ktorý si získa srdcia všetkých vašich blízkych. Vďaka jemnému cestu a bohatému makovému jadru je tento závin perfektným doplnkom ku káve alebo čaju. Skúste ho sami a staňte sa súčasťou našej rodinnej tradície!

Súvisiace články:

Neodolateľný závin s makom a orechmi podľa receptu mojej babičky: Na Veľkú noc u nás nesmie chýbať!

Chrumkavé slané osie hniezda plnené syrom: Jednoduchý a rýchly recept

Slávnostná roláda z mletého mäsa plnená vajíčkami: Celá rodina je z nej nadšená!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Еда на любой вкус

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty