Mäkučký makový závin podľa receptu mojej babky z Maďarska je delikatesa, ktorú si vaša rodina zamiluje. Tento tradičný recept sa v našej rodine dedí už vyše 50 rokov a prináša čerstvú dávku sladkej nostalgie pri každom zakusnutí. Mäkké cesto kombinované so sladkou makovou plnkou je jednoducho neodolateľné.
Mäkký makový závin je u nás doma vždy hitom. Tento starodávny recept od mojej babky z Maďarska sa teší obrovskej obľube v každom ročnom období. Plnka je plná chuti z maku, datlí a hrozienok, zatiaľ čo cesto je dokonale jemné a mäkké.
Mäkučký makový závin
Ingrediencie:
Pre cesto:
- 3 čajové lyžičky čerstvého droždia (12 g)
- 100 ml mlieka
- 1 polievková lyžica kryštálového cukru
- 250 g hladkej múky + extra 50 g na posypanie
- Štipka soli (1/4 čajovej lyžičky)
- 125 g masla
- 1 celé vajce a 1 žĺtok
Pre makovú plnku:
- 240 g maku
- 200 g kryštálového cukru
- 50 g hrozienok
- 100 g datlí
- 100 ml mlieka
Na potretie cesta:
- 1 bielok
Postup prípravy:
Príprava kvásku:
- Do šálky nadrobíme droždie, pridáme cukor a teplé mlieko. Premiešame a necháme odstáť 5-7 minút.
Cesto:
- Do misky preosejeme múku so soľou.
- Pridáme mäkké maslo a cukor a rukami premiešame, kým nevznikne sypká zmes.
- Vajce so žĺtkom rozšľaháme a pridáme do múčnej zmesi.
- Pridáme kvások a miešame, kým cesto nie je spojené.
- Vyložíme cesto na pomúčený stôl, posypeme zvyšnou múkou a vymiesime hladké cesto.
- Cesto rozdelíme na dve časti, zabalíme do fólie a vložíme do chladničky na hodinu a pol.
Príprava makovej plnky:
- Mak zalejeme horúcou vodou a necháme 10 minút odstáť. Potom ho scedíme a podľa potreby opláchneme.
- Mak s cukrom dvakrát pomelieme v mlynčeku na mäso.
- Pridáme pomleté datle a hrozienka a všetko spolu premiešame.
- Plnku preložíme do panvice, pridáme teplé mlieko a varíme na miernom ohni asi 30-40 minút, kým mak nezmäkne.
Tvarovanie a pečenie závinu:
- Cesto po vybratí z chladničky posypeme múkou a valčekom rozvaľkáme na obdĺžnik.
- Na vrch cesta potrieme bielkom a pridáme vychladnutú plnku.
- Okraje cesta prehneme, aby nevytŕčala plnka, potom cesto zrolujeme a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Zrolované cesto prekryjeme fóliou a vložíme na 30-35 minút do chladničky.
Príprava na pečenie:
- Pred pečením cesto potrieme zvyškom bielka a na vrchu spravíme so špajľou vpichy, aby sa rolka pri pečení nenafúkla a rovnomerne piekla.
- Záviny pečieme v predhriatej rúre na 180°C po dobu 30 minút.
Servírovanie:
- Po upečení necháme závin vychladnúť a potom servírujeme.
Tipy:
- Vylaďte cukor: Ak preferujete menej sladký závin, môžete znížiť množstvo cukru v plnke.
- Príchute navyše: Pre extra vrstvu chuti môžete do plnky pridať niekoľko kvapiek rumového extraktu.
- Alternatívna plnka: Ak nemáte radi mak, môžete ho nahradiť orechami alebo tvarohom pre inú variáciu dezertu.
Mäkučký makový závin – Video recept:
Mäkučký makový závin podľa mojej babky z Maďarska je klasický dezert, ktorý si získa srdcia všetkých vašich blízkych. Vďaka jemnému cestu a bohatému makovému jadru je tento závin perfektným doplnkom ku káve alebo čaju. Skúste ho sami a staňte sa súčasťou našej rodinnej tradície!
Súvisiace články:
Neodolateľný závin s makom a orechmi podľa receptu mojej babičky: Na Veľkú noc u nás nesmie chýbať!
Chrumkavé slané osie hniezda plnené syrom: Jednoduchý a rýchly recept
Slávnostná roláda z mletého mäsa plnená vajíčkami: Celá rodina je z nej nadšená!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Еда на любой вкус