Slávny koláč Botlikh s marhuľami a vlašskými orechmi: Jednoduchý a chutný!

Slávny koláč Botlikh s marhuľami a vlašskými orechmi: Jednoduchý a chutný!

Objavte chuť Dagestanu s týmto exotickým a bohatým koláčom Botlikh Pie, ktorý je dokonalým spojením chrumkavých vlašských orechov a nežného marhuľového pyré. Tento tradičný koláč Botlikh v sebe skrýva tajomstvo prírodného jogurtu, ktorý zaručuje, že každá z troch vrstiev pečiva ostane po upečení nadýchaná a mäkká. Vrchné vrstvy z hrubo mletých orechov a sladkého marhuľového pyré sú korunou tohto kulinárskeho zážitku. Pripravte sa na pôžitok, pri ktorom sa v ústach spája sladkosť sušených marhúľ a chrumkavý tón orechov.

Preneste svoje chuťové poháriky do srdca Dagestanu s neodolateľným receptom na Botlikh Pie. Tento koláč je skutočným dôkazom kulinárskeho umenia regiónu, kde sa päť rovnakých vrstiev pečiva, vlašských orechov a marhuľového pyré prelína, aby vytvorili dokonalý harmonický celek. Prídavok prírodného jogurtu do cesta dodáva pečivu jemnosť a vláčnosť, kým marhuľové pyré spolu s vlašskými orechmi tvorí bohatú a šťavnatú náplň. Vydajte sa na cestu plnú chutí s týmto nevšedným dezertom, ktorý očarí každého, kto si ho vychutná.

Marhuľovo orechový koláč Botlikh Pie

  • Obtiažnosť: Jednoduché
  • Porcie: 4 porcie
  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas varenia: 40 minút
  • Kalórie: 300 kcal na porciu

Ingrediencie:

  • 350 g (2 1/3 šálky) hladkej múky
  • 4 g (1 lyžička) sódy bikarbóny
  • 70 g (5 lyžíc + 2 lyžičky) práškového cukru
  • 100 g (7 lyžíc) nesoleného masla, rozpusteného a vychladnutého
  • 100 g (7 lyžíc) prírodného jogurtu alebo kyslej smotany
  • 1 stredné vajce
  • Štipka soli

Náplne:

  • 200 g (1 1/2 šálky) mäkkých sušených marhúľ
  • 150 g (1 1/2 šálky) celých vlašských orechov
  • 100 g (1/2 šálky) práškového cukru, rozdeleného na dve rovnaké časti
  • 1 žĺtok na potretie koláča

Postup prípravy:

  1. Vložte jogurt a sódu bikarbónu do veľkej misy a spoločne ich vyšľahajte.
  2. Pridajte cukor, vajce, rozpustené maslo a štipku soli, a všetko spolu šľahajte, aby sa ingrediencie spojili.
  3. Do zmesi postupne primiešajte múku a rukami vypracujte mäkké cesto.
  4. Cesto zabaľte do plastovej fólie a nechajte chladiť v chladničke asi 20 minút.
  5. Vlašské orechy a 50 g cukru vložte do kuchynského robota a mixujte, kým nebudú orechy pomleté na jemno. Odložte bokom.
  6. Marhule a zvyšný cukor tiež vložte do robota a mixujte, až kým nevznikne hustá pasta alebo pyré. Odložte bokom.
  7. Rúru predhrejte na 180°C (160°C s ventilátorom).
  8. Formu na koláč s priemerom 23 cm vymažte a dno vyložte papierom na pečenie.
  9. Rozdeľte cesto na tri časti: jednu o hmotnosti 270 g (40 %) a dve o hmotnosti 200 g (30 %).
  10. Pracovnú plochu jemne pomúčte a väčší kus cesta rozvaľkajte na veľkosť potrebnú na vystlanie formy, aj bokov a dna.
  11. Cesto vložte do formy a pritlačte ho k bokom. Ak je to potrebné, cesto na bokoch zalepte.
  12. Orechovú zmes rovnomerne rozotrite na základ cesta v forme.
  13. Druhý kus cesta rozvaľkajte na priemer asi 23 cm a položte ho na vrstvu z vlašských orechov, okraje cesta pritlačte ku kraju spodnej vrstvy cesta.
  14. Na druhú vrstvu cesta rovnomerne nanesiete marhuľovú zmes.
  15. Tretí kúsok cesta rozvaľkajte a položte na vrstvu s marhuľami. Okraje cesta pritlačte k bokom formy a po obvode cesto zvlníte.
  16. Vrch koláča potrite žĺtkom.
  17. V strede hornej vrstvy cesta vytvorte jeden alebo dva zárezy, aby mohla unikať para.
  18. Posypte vrch koláča orechovou zmesou, ktorú ste si odložili.
  19. Koláč pečte v predhriatej rúre 35 až 40 minút, kým nevykysne a nezíska peknú zlatohnedú farbu.
  20. Potom koláč opatrne vyberte z formy a nechajte ho úplne vychladnúť na mriežke pred krájaním a podávaním.
  21. Podávajte s čerstvou šľahačkou alebo kúskom zmrzliny.
  22. Dobrú chuť!

Koláč Botlikh pie – Video recept

A je to, kamaráti! Náš koláč Botlikh Pie je hotový a pripravený na podávanie. Každý kúsok je malým objavom – od bohatej vône vlašských orechov po sladkú nádielku marhuľového pyré, tento koláč je viac než len dezert, je to slávnostná chuťovka, ktorá prinesie úsmev na tvári. Nech už je na vašom stole pri akejkoľvek príležitosti, Botlikh Pie je tu, aby očaril a spojil ľudí. Takže zdieľajte a užívajte si – nech je každé sústo lepšie ako to predchádzajúce!

Súvisiace články

Jesenný jablkový koláč s marhuľovým džemom: Hotový je raz-dva!

Marhuľový koláč s kyslou smotanou: Jemný a výborný

Chorvátske krémové rezy BAJADERA: Veľmi jednoduchý nepečený dezert z maslových sušienok, orechov a čokolády!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Geoff Cooper


Súvisiace príspevky

Kuracie stehná už neobalujem ani nepečiem, robím ich len týmto NOVÝM spôsobom: Naučte sa tento rýchly a jednoduchý recept – nebudete ľutovať!

Kuracie stehná už neobalujem ani nepečiem, robím ich len týmto NOVÝM spôsobom: Naučte sa tento rýchly a jednoduchý recept – nebudete ľutovať!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Už vás omrzeli klasické recepty na kuracie stehná? Vyskúšajte tento nový a jednoduchý spôsob prípravy kuracích stehien so zemiakmi a paprikou, ktorý si zamilujete. Toto jedlo je rýchle, chutné a ideálne na každodenný obed alebo večeru. Pripravte si lahodné kuracie stehná so […]

LETNÝ HIT: Vyprážané šampiňóny s fazuľou! Jednoduchý a chutný recept a skvelá voľba, keď sa vám nechce variť!

LETNÝ HIT: Vyprážané šampiňóny s fazuľou! Jednoduchý a chutný recept a skvelá voľba, keď sa vám nechce variť!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Letné dni si žiadajú jednoduché a chutné jedlá! Vyprážané šampiňóny s fazuľou sú skvelým riešením, keď máte chuť na rýchly a sýty pokrm bez zbytočných starostí. Tento recept vás očarí svojou jednoduchosťou a bohatou chuťou. Vyprážané šampiňóny s fazuľou sú ideálne ako […]

Najlepší recept na prípravu kuracích stehien: Budete ich mať hotové za 10 minút a ich chuť je úplne dokonalá!

Najlepší recept na prípravu kuracích stehien: Budete ich mať hotové za 10 minút a ich chuť je úplne dokonalá!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Recept na kuracie stehná, ktorý vás ohromí svojou jednoduchosťou a chuťou! Tento pokrm pripravíte len za 10 minút a budete sa tešiť z dokonale ochuteného mäsa. Vyskúšajte tieto skvelé kuracie stehná a prekvapte svojich blízkych jedlom, ktoré si zamilujú. Ak hľadáte rýchly […]

Lahodné krémové cestoviny s kuracím mäsom a sušenými rajčinami: Tieto cestoviny pripravujem  skoro každý deň!

Lahodné krémové cestoviny s kuracím mäsom a sušenými rajčinami: Tieto cestoviny pripravujem skoro každý deň!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Tento recept na lahodné krémové cestoviny s kuracím mäsom a sušenými rajčinami je perfektný na rýchlu a chutnú večeru. Jednoduché ingrediencie a bohaté chute robia z tohto jedla obľúbenú voľbu pre celú rodinu. Hľadáte jednoduchý a chutný recept na večeru? Vyskúšajte tieto […]

Cuketové palacinky plnené mletým mäsom: Pripravte tento recept a ohromte ním svojich hostí!

Cuketové palacinky plnené mletým mäsom: Pripravte tento recept a ohromte ním svojich hostí!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte nový spôsob, ako využiť cuketu? Vyskúšajte tieto cuketové palacinky plnené mletým mäsom a syrom, ktoré sú chutné a výživné. Tento recept kombinuje jemnosť cukety so sýtosťou mäsa a syra. Tieto cuketové taštičky plnené mäsom a syrom sú dokonalým riešením pre rodinnú […]

Famózny broskyňový koláč: Dokonale šťavnatý dezert!

Famózny broskyňový koláč: Dokonale šťavnatý dezert!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Tento famózny broskyňový koláč s mandľovou a kokosovou múkou je lahodný a zdravý dezert, ktorý poteší vás aj vašich blízkych. Vyskúšajte ho a zamilujete si jeho jemnú chuť a vôňu. Broskyňový koláč pripravený s mandľovou a kokosovou múkou je skvelou voľbou pre […]


Google Správy: Daj nám ⭐