Search

Slávnostné jahodové rezy so smotanovým krémom, ktoré zvládne každý začiatočník

Jahodové rezy so smotanovým krémom
Jahodové rezy so smotanovým krémom

Obsah receptu

Publikované: 15. októbra 2025, 12:00

Túžite po zákusku, ktorý vyzerá slávnostne, no jeho príprava je hračka? Tieto jahodové rezy sú presne také. Je to môj obľúbený recept, keď chcem pripraviť niečo svieže a ľahké, čo milujú dospelí aj deti. Kombinácia nadýchanej piškóty, jemného smotanového krému a ovocného želé je jednoducho dokonalá.

Zabudnite na obavy z riedkeho krému alebo zničeného zákusku. Ukážem vám jednoduchý a zaručený postup, vďaka ktorému bude váš krém vždy krásne pevný a nadýchaný. S týmto receptom sa vám to podarí na prvýkrát, sľubujem!

Ako pripraviť jahodové rezy so smotanovým krémom?

Na upečený a vychladnutý piškótový plát natrite krém pripravený z tuhej šľahačky, do ktorej ste opatrne vmiešali kyslú smotanu. Na krém nalejte vychladnuté jahodové želé a nechajte všetko poriadne stuhnúť v chladničke.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 min
  • Čas pečenia: 20 min
  • Čas chladenia: min. 4 hodiny
  • Počet porcií: cca 20 rezov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 190 kcal/rez
  • Trend: Zákusok na oslavu

Potrebujeme

pre menší plech s rozmermi 25×35 cm

Piškótový korpus:

  • 4 ks vajec
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 4 PL polohrubej múky
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva

Smotanový krém:

  • 250 ml smotany na šľahanie (min. 33 %, dobre vychladená)
  • 400 g kyslej smotany (hustej, min. 16 %)
  • 1 balíček stužovača šľahačky
  • 2 PL práškového cukru

Jahodové želé:

  • 2 balíčky jahodovej želatíny (každá na 500 ml)
  • 700 ml horúcej vody
  • 300 g čerstvých alebo mrazených jahôd (voliteľné)

Postup prípravy

Príprava korpusu:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Plech (cca 25×35 cm) vysteľte papierom na pečenie.
  2. Celé vajcia vyšľahajte s cukrom do hustej, svetlej peny. Šľahajte aspoň 5-7 minút.
  3. Zľahka stierkou vmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom.
  4. Cesto vylejte na pripravený plech, rovnomerne rozotrite a pečte 15–20 minút. Upečený korpus nechajte na plechu úplne vychladnúť.

Príprava krému a vrstvenie:

  1. Toto je kľúčový krok pre dokonalý krém: V miske vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie spolu so stužovačom a práškovým cukrom na pevnú šľahačku.
  2. Do hotovej šľahačky už len stierkou, na dvakrát, opatrne a zľahka vmiešajte hustú kyslú smotanu. Vznikne nadýchaný a stabilný krém.
  3. Krém rovnomerne natrite na úplne vychladnutý korpus. Plech vložte do chladničky, kým si pripravíte želé.

Dokončenie:

  1. Pripravte si želé. Želatínové prášky rozmiešajte v 700 ml horúcej vody, kým sa úplne nerozpustia.
  2. Želé nechajte za občasného miešania úplne vychladnúť na izbovú teplotu. Musí byť tekuté, ale nie teplé, aby neroztopilo krém.
  3. Ak používate ovocie, poukladajte na plátky nakrájané jahody na smotanový krém.
  4. Vychladnuté želé opatrne a pomaly nalejte na krém (ideálne cez chrbát lyžice, aby sa prúd rozptýlil).
  5. Celý zákusok vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 4 hodiny, ideálne však cez noc.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Krém, ktorý vždy drží tvar: Tajomstvo pevného krému je v správnom postupe. Vždy najprv vyšľahajte samotnú šľahačku so stužovačom dotuha a až potom do nej opatrne a zľahka vmiešajte kyslú smotanu. Nikdy nešľahajte všetko naraz.
  2. Želé bez nehody: Naozaj počkajte, kým želé úplne vychladne. Ak ho nalejete na krém teplé, obe vrstvy sa vám zmiešajú. Liatie cez lyžicu pomôže prúd tekutiny jemne rozptýliť.

Jednoduché variácie

  • Malinové rezy: Namiesto jahôd a jahodového želé použite maliny a malinové želé. Postup je úplne rovnaký a získate tak príjemne kyselkavú verziu.
  • Tvarohový krém: Namiesto kyslej smotany môžete do vyšľahanej šľahačky vmiešať 250 g jemného tvarohu vymiešaného s cukrom. Krém bude o niečo hutnejší.

Stuhnutý zákusok krájajte nožom namočeným v horúcej vode na úhľadné rezy.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na Sprint Cooking, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty