Túžite po zákusku, ktorý vyzerá slávnostne, no jeho príprava je hračka? Tieto jahodové rezy sú presne také. Je to môj obľúbený recept, keď chcem pripraviť niečo svieže a ľahké, čo milujú dospelí aj deti. Kombinácia nadýchanej piškóty, jemného smotanového krému a ovocného želé je jednoducho dokonalá.
Zabudnite na obavy z riedkeho krému alebo zničeného zákusku. Ukážem vám jednoduchý a zaručený postup, vďaka ktorému bude váš krém vždy krásne pevný a nadýchaný. S týmto receptom sa vám to podarí na prvýkrát, sľubujem!
Ako pripraviť jahodové rezy so smotanovým krémom?
Na upečený a vychladnutý piškótový plát natrite krém pripravený z tuhej šľahačky, do ktorej ste opatrne vmiešali kyslú smotanu. Na krém nalejte vychladnuté jahodové želé a nechajte všetko poriadne stuhnúť v chladničke.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 min
- Čas pečenia: 20 min
- Čas chladenia: min. 4 hodiny
- Počet porcií: cca 20 rezov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 190 kcal/rez
- Trend: Zákusok na oslavu
Potrebujeme
pre menší plech s rozmermi 25×35 cm
Piškótový korpus:
- 4 ks vajec
- 4 PL kryštálového cukru
- 4 PL polohrubej múky
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
Smotanový krém:
- 250 ml smotany na šľahanie (min. 33 %, dobre vychladená)
- 400 g kyslej smotany (hustej, min. 16 %)
- 1 balíček stužovača šľahačky
- 2 PL práškového cukru
Jahodové želé:
- 2 balíčky jahodovej želatíny (každá na 500 ml)
- 700 ml horúcej vody
- 300 g čerstvých alebo mrazených jahôd (voliteľné)
Postup prípravy
Príprava korpusu:
- Rúru predhrejte na 180 °C. Plech (cca 25×35 cm) vysteľte papierom na pečenie.
- Celé vajcia vyšľahajte s cukrom do hustej, svetlej peny. Šľahajte aspoň 5-7 minút.
- Zľahka stierkou vmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom.
- Cesto vylejte na pripravený plech, rovnomerne rozotrite a pečte 15–20 minút. Upečený korpus nechajte na plechu úplne vychladnúť.
Príprava krému a vrstvenie:
- Toto je kľúčový krok pre dokonalý krém: V miske vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie spolu so stužovačom a práškovým cukrom na pevnú šľahačku.
- Do hotovej šľahačky už len stierkou, na dvakrát, opatrne a zľahka vmiešajte hustú kyslú smotanu. Vznikne nadýchaný a stabilný krém.
- Krém rovnomerne natrite na úplne vychladnutý korpus. Plech vložte do chladničky, kým si pripravíte želé.
Dokončenie:
- Pripravte si želé. Želatínové prášky rozmiešajte v 700 ml horúcej vody, kým sa úplne nerozpustia.
- Želé nechajte za občasného miešania úplne vychladnúť na izbovú teplotu. Musí byť tekuté, ale nie teplé, aby neroztopilo krém.
- Ak používate ovocie, poukladajte na plátky nakrájané jahody na smotanový krém.
- Vychladnuté želé opatrne a pomaly nalejte na krém (ideálne cez chrbát lyžice, aby sa prúd rozptýlil).
- Celý zákusok vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 4 hodiny, ideálne však cez noc.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Krém, ktorý vždy drží tvar: Tajomstvo pevného krému je v správnom postupe. Vždy najprv vyšľahajte samotnú šľahačku so stužovačom dotuha a až potom do nej opatrne a zľahka vmiešajte kyslú smotanu. Nikdy nešľahajte všetko naraz.
- Želé bez nehody: Naozaj počkajte, kým želé úplne vychladne. Ak ho nalejete na krém teplé, obe vrstvy sa vám zmiešajú. Liatie cez lyžicu pomôže prúd tekutiny jemne rozptýliť.
Jednoduché variácie
- Malinové rezy: Namiesto jahôd a jahodového želé použite maliny a malinové želé. Postup je úplne rovnaký a získate tak príjemne kyselkavú verziu.
- Tvarohový krém: Namiesto kyslej smotany môžete do vyšľahanej šľahačky vmiešať 250 g jemného tvarohu vymiešaného s cukrom. Krém bude o niečo hutnejší.
Stuhnutý zákusok krájajte nožom namočeným v horúcej vode na úhľadné rezy.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na Sprint Cooking, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
