Hľadáte zákusok, ktorý je osviežujúci, vyzerá absolútne fantasticky a nepotrebujete naň zapnúť rúru? Tento nepečený rez je presne taký. Spája v sebe chrumkavý sušienkový základ, vrstvu plnú malín, nadýchaný citrónový krém a priehľadné želé na vrchu. Je to moja tajná zbraň na letné oslavy.
Mnohí sa obávajú práce so želatínou v krémoch. Prezradím vám však jednoduchý cukrársky trik, vďaka ktorému bude váš krém vždy dokonale hladký a bez jedinej hrudky. Poďte si so mnou pripraviť tento efektný zákusok, ktorý chutí ako letný sen.
Ako pripraviť nepečený želé zákusok?
Dno formy vyložte sušienkami. Pripravte ovocné želé s malinami, nalejte ho na sušienky a nechajte stuhnúť. Medzitým pripravte citrónovú želatínu a šľahačku. Obe zmesi opatrne spojte a navrstvite na malinovú vrstvu. Nechajte opäť stuhnúť a na vrch nalejte poslednú vrstvu číreho želé.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 min
- Čas chladenia: min. 6 hodín (ideálne cez noc)
- Počet porcií: cca 15 rezov
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 180 kcal/rez
- Trend: Nepečený dezert
Potrebujeme
pre menší plech s rozmermi 20×30 cm
Základ:
- cca 200 g maslových sušienok
Malinová vrstva:
- 2 balíčky želé z lesného ovocia (spolu cca 150 g)
- 500 ml horúcej vody
- 500 g mrazených malín
Citrónový krém:
- 1 balíček citrónového želé (cca 77 g)
- 200 ml horúcej vody
- 60 g šľahačky v prášku
- 250 ml studeného mlieka
Jahodová vrstva:
- 1 balíček jahodového želé (cca 77 g)
- 200 ml horúcej vody
Postup prípravy
Príprava základu a malinovej vrstvy:
- Dno hlbšieho plechu alebo formy (cca 20×30 cm) vysteľte papierom na pečenie. Na dno poukladajte tesne vedľa seba maslové sušienky.
- V mise rozmiešajte 2 balíčky želé z lesného ovocia v 500 ml horúcej vody. Miešajte, kým sa prášok úplne nerozpustí.
- Želé nechajte za občasného miešania chladnúť pri izbovej teplote, kým nezačne mať hustejšiu, gélovitú konzistenciu (trvá to cca 30-45 minút).
- Do mierne hustnúceho želé vmiešajte mrazené maliny. Zmes ihneď rovnomerne nalejte na sušienkový základ a vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 1-2 hodiny.
Príprava citrónového krému:
- Kým malinová vrstva tuhne, pripravte si citrónové želé. V miske rozmiešajte citrónové želé v 200 ml horúcej vody a opäť ho nechajte chladnúť, kým nezačne hustnúť do podoby gélu.
- V inej miske vyšľahajte šľahačku v prášku so studeným mliekom na tuhý krém.
- Teraz kľúčový krok: Do stuhnutého citrónového gélu najprv metličkou rázne vmiešajte jednu veľkú lyžicu vyšľahanej šľahačky. Týmto želatínu “odľahčíte”.
- Až potom túto zmes opatrne stierkou vmiešajte do zvyšku šľahačky. Vznikne dokonale hladký a nadýchaný krém bez hrudiek.
- Hotový krém rovnomerne natrite na stuhnutú malinovú vrstvu a vráťte do chladničky.
Dokončenie:
- Pripravte si poslednú vrstvu. Jahodové želé rozmiešajte v 200 ml horúcej vody a nechajte ho úplne vychladnúť na izbovú teplotu (musí byť tekuté, ale nie teplé).
- Vychladnuté jahodové želé opatrne a pomaly nalejte na citrónový krém.
- Celý zákusok vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 4 hodiny, ideálne však cez noc.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na krém bez hrudiek (temperovanie): Nikdy nelejte tekutú želatínu priamo do šľahačky. Vždy počkajte, kým želatína začne hustnúť a až potom ju zmiešajte s časťou šľahačky, aby sa teploty vyrovnali. Až následne ju spojte so zvyškom krému.
- Liatie poslednej vrstvy: Aby sa vám vrchná vrstva želé nezmiešala s krémom, lejte ju pomaly a opatrne cez chrbát lyžice. Prúd tekutiny sa tak rozptýli a nenaruší krém pod ním.
Jednoduché variácie
- S čerstvým ovocím: Namiesto mrazených malín môžete do prvej vrstvy použiť akékoľvek čerstvé ovocie (jahody, čučoriedky, ríbezle). Do vrchnej, čírej vrstvy môžete poukladať na plátky nakrájané ovocie pre krajší vizuálny efekt.
- Tvarohový krém: Ak chcete sýtejší krém, do hotovej citrónovej peny zľahka vmiešajte 250 g jemného tvarohu.
Stuhnutý zákusok krájajte nožom namočeným do horúcej vody na úhľadné rezy a ozdobte lístkami mäty.
Recept vychádza z verzie od rodzinka bez nudy, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
