Hľadáte recept na lahodný a ľahký dezert, ktorý je ideálny pre akúkoľvek príležitosť? Vyskúšajte našu jahodovo jogurtovú tortu! Táto torta je vyrobená z nadýchaného korpusu, krémovej jogurtovej peny a sladkej jahodovej omáčky a zaručene poteší vaše chuťové poháriky.
Jahodovo jogurtová torta je osviežujúca a chutná voľba pre letný dezert. Vďaka jednoduchému postupu a dostupným ingredienciám je ideálna aj pre začínajúcich pekárov.
Jahodovo jogurtová torta
Ingrediencie:
- 2 vajcia, oddelené
- 100g cukru
- Kôra z jedného citróna
- 1/2 čajovej lyžičky (3g) vanilkového extraktu
- 3 polievkové lyžice (45ml) rastlinného oleja
- 3 polievkové lyžice (45ml) vody
- 110g hladkej múky + 1 polievková lyžica
- 1/2 čajovej lyžičky (2g) prášku do pečiva
- 1/4 čajovej lyžičky (1g) soli
- 250g čerstvých jahôd, nakrájaných
- 20g hladkej múky na obaľovanie
- 300g čerstvých alebo mrazených jahôd
- 70g cukru
- 2 polievkové lyžice (30ml) citrónovej šťavy
- 7g želatínového prášku
- 3 polievkové lyžice (45ml) studenej vody
- 250g gréckeho jogurtu
- 30g práškového cukru
- 300ml smotany na šľahanie
- Čerstvé jahody
- Vanilkové trubičky
- Práškový cukor na posypanie
Postup prípravy:
- Predhrejte rúru na 170°C. Vymastite a vyložte spodok formy na pečenie papierom na pečenie.
- Oddelte bielky od žĺtkov.
- V strednej miske zmiešajte žĺtky s 50g cukru, citrónovou kôrou a vanilkovým extraktom, až kým nebudú krémové a svetložlté. Postupne pridajte olej a potom vodu.
- Preosejte múku, prášok do pečiva a soľ do žĺtkovej zmesi a dobre premiešajte.
- Vo veľkej miske vyšľahajte bielky so soľou dopenista. Postupne pridávajte zostávajúcich 50g cukru a šľahajte, nech sa ingrediencie poriadne spoja.
- Jemne vmiešajte lyžicu vyšľahaných bielkov do žĺtkovej zmesi, potom jemne vmiešajte zvyšné vyšľahané bielka do žĺtkovej zmesi.
- Nakrájané jahody dajte do misky a obaľte ich 2 polievkovými lyžicami múky. Jemne vmiešajte jahody do cesta.
- Cesto nalejte do pripravenej formy.
- Pečte 35-40 minút, spravte test so špáradlom, či je korpus upečený aj v strede. Nechajte vychladnúť asi 10 minút. Vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
- Mrazené jahody, cukor a citrónovú šťavu dajte do malého hrnca a varte na miernom ohni. Priveďte do varu a varte asi 10 minút, až kým zmes nezhustne. Odstráňte z ohňa a nechajte vychladnúť.
- Odložte 3 polievkové lyžice (45g) jahodovej omáčky.
- Pripravte jahodovú jogurtovú penu: želatínu rozpustite v studenej vode a nechajte napučať asi 5 až 10 minút. Rozpustite na nízkom ohni a nalejte do zostávajúcej jahodovej omáčky. Zmiešajte, aby sa spojili.
- Vo veľkej miske zmiešajte jogurt s práškovým cukrom. Pridajte jahodovo-želatínovú zmes a zmiešajte.
- V inej miske vyšľahajte šľahačku do tuha. Postupne vmiešajte do jahodovo-jogurtovej zmesi.
- Dajte korpus na servírovací tanier. Rovnomerne rozotrite odložené 3 polievkové lyžice jahodovej omáčky po korpuse.
- Okolo koláča umiestnite tortový krúžok. Po obvode koláča umiestnite alobalový pás a nalejte jahodovo-jogurtovú penu na koláč.
- Dajte zachladiť aspoň na 4-6 hodín alebo najlepšie cez noc.
- Ozdobte koláč polovicami čerstvých jahôd a vanilkovými trubičkami. Posypte práškovým cukrom.
Tipy:
- Pre extra chuť môžete do jahodovej omáčky pridať lyžičku likéru amaretto alebo vanilkového extraktu.
- Jahodovo jogurtovú tortu môžete ozdobiť čerstvými jahodami, plátkami mandlí alebo čokoládovou polevou.
- Ak nemáte tortový kruh, môžete tortu piecť aj v obdĺžnikovej/štvorcovej forme.
Jahodovo jogurtová torta – Video recept:
Jahodovo jogurtová torta je lahodný a osviežujúci dezert, ktorý je ideálny pre akúkoľvek príležitosť. Vyskúšajte ho ešte dnes a presvedčte sa sami!
Súvisiace články:
Najkrémovejšia jahodová zmrzlina: Rýchly a jednoduchý recept na dezert do 10 minút!
Famózna torta z čierneho lesa s granátovým jablkom a čokoládovou polevou
Osviežujúca citrónová torta: Veľmi jednoduchý a chutný nepečený dezert!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Home Cooking Adventure