Keď sa spojia jahody a vanilkový puding, výsledok je neodolateľný. Tento jahodový koláč, plný chuti a krémovej konsistencie, si zamiluje celá rodina.
Prinášame vám vynikajúci recept, ktorý sme objavili na youtube kanáli Koch mal nach – lecker mit Rika Kienera. Po prvom pokuse sme ho zaradili medzi naše oblúbené dezerty.
Ingrediencie na najlepší jahodový koláč:
- 150 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 70 ml rastlinného oleja
- 170 g hladkej múky
- 70 ml bublinkovej pomarančovej limonády
- 2 ČL prášku do pečiva
- 700 ml mlieka (na puding)
- 2 balenia vanilkového pudingu v prášku (2 x 37 g)
- 100 g kryštálového cukru (na puding)
- 450 g kyslá smotana (s čo najvyšším obsahom tuku)
- jahodový džem
- približne 1 kg jahôd
- 2 balenia červeného tortového želé (2 x 11 g)
- 500 ml vody (na želé)
- 100 g kryštálového cukru (na želé)
Postup:
Začnite tým, že do veľkej misy pridáte vajcia a cukor, a mixérom vyšľaháte hustý krém. Pri šľahaní pridávajte pomaly olej. Hladkú múku zmiešajte s práškom do pečiva a v priebehu šľahania ju pridajte do zmesi. Na záver pridajte bublinkovú pomarančovú limonádu a jemne premiešajte.
Cesto vyložte na vymastený a múkou vysypaný plech. Rozotrite ho tak, aby bola vrstva rovnomerná. Plech umiestnite do predhriatej rúry a pečte pri teplote 180°C asi 20 až 25 minút.
Kým sa pečie cesto, môžete si pripraviť vanilkový puding. Do misy pridajte studené mlieko a pudinkový prášok a metličkou ho rozmiešajte. Zostatok mlieka ohrejte, pridajte cukor a dobre premiešajte. Keď mlieko začne vrieť, pridajte doň pudinkovú zmes a miešajte až do zhustnutia.
Puding potom nechajte vychladnúť a občas ho premiešajte, aby sa na povrchu nevytvoril kožušinku.
Akonáhle je puding vychladnutý, pridajte doň kyslú smotanu a pomocou mixéra vyšľahajte do hladka. Vaše cesto by už malo byť v tomto čase vychladnuté. Potrite ho jahodovým džemom a následne vrstvou pudingu. Pokúste sa puding rovnomerne rozotrieť.
Jahody očistite, rozpolte na polovicu a uložte na krém. Jahody jemne zatlačte do krému a následne koláč umiestnite do chladničky.
Kým koláč chladne, pripravte si želé. Do rajnice nalejte vodu, pridajte želé a cukor. Krátko premiešajte a za stáleho miešania ho privedte na sporáku do varu. Po varení nechajte želé asi 1 minútu, potom ho odstavte a nechajte asi 10 minút vychladnúť.
Po vychladnutí želé nalievajte na jahody. Koláč potom vložte na ďalšie dve hodiny do chladničky.
Keď vytiahnete koláč z chladničky, vaša jahodová pochúťka je pripravená na podávanie. Tešíme sa na vaše pripomienky a fotky hotového koláča. Dobrú chuť!
Video recept:
Zdieľajte tento recept na sociálnych sieťach a pošlite ho svojim priateľom! Ak máte svoje vlastné varianty tohto receptu, neváhajte nám ich poslať. Tešíme sa na vaše nápady a fotky!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Vynikajúce s Rikou Kienerou