Šišky pečené v rúre: Zdravšie krajšie a chutnejšie ako vyprážané v oleji

Šišky pečené v rúre
Šišky pečené v rúre

Obsah receptu

Klasické šišky sa vyprážajú v oleji a práve ten nám môže robiť starosti. Dobrou alternatívou sú šišky pečené v rúre, ktoré sú zdravšie krajšie a chutnejšie.

Už žiadne mastné a ťažké šišky! S týmto receptom od pani Vierky z youtube LiViera Desserts si vychutnáte lahodnú pochúťku bez výčitiek svedomia.

Šišky pečené v rúre

Ingrediencie:

Na cesto (na 12 šišiek s priemerom 7 cm):

  • 105 g hladkej múky
  • 25 g mandľovej múčky
  • 3 g kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 g soli
  • 110 g vajec (2 vajcia)
  • 90 g cukru
  • 22 g medu
  • 5 g vanilkového extraktu
  • 70 g teplého mlieka
  • 60 g rozpusteného masla

Glazúra:

  1. Citrónová glazúra (na 4 šišky):
    • 50 g práškového cukru
    • 9 g citrónovej šťavy
    • 1 g vanilkového extraktu
  2. Mangová glazúra (na 4 šišky):
    • 50 g práškového cukru
    • 9 g mangového pyré
    • 3 g citrónovej šťavy
  3. Malinová glazúra (na 4 šišky):
    • 50 g práškového cukru
    • 11 g malinového pyré
  4. Čučoriedková glazúra (na 4 šišky):
    • 50 g práškového cukru
    • 11 g čučoriedkového pyré
  5. Čokoládová glazúra (na 4 šišky):
    • 50 g horkej čokolády (52%)

Na ozdobenie:

  • Cukríky

Postup prípravy:

  1. Cesto:
    • Sypké prísady (hladká múka, mandľová múčka, kypriaci prášok, soľ) preosejeme.
    • Vo veľkej miske šľaháme vajcia s cukrom, medom a vanilkovým extraktom asi 3 minúty, kým zmes nebude bledá.
    • Prilejeme teplé mlieko a miešame, až kým sa cukor úplne nerozpustí.
    • Postupne pridáme sypké prísady a dobre premiešame.
    • Nakoniec vmiešame rozpustené maslo. Cesto necháme vychladnúť, čím zhustne.
    • Cesto uložíme do chladničky na 2 hodiny.
  2. Pečenie:
    • Cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka.
    • Formu na šišky jemne vytrieme olejom a rovnomerne rozdelíme cesto.
    • Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C na 13 minút dozlatista.
  3. Príprava glazúr a polev:
    • Roztopíme horúcou vodnou kúpeľou horúcu čokoládu.
    • Mango, maliny a čučoriedky rozvaríme, prepasírujeme a pripravíme z nich pyré.
    • Polovicu citróna odšťavíme a pripravíme z nej citrónovú glazúru zmiešaním s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom.
    • Podobne pripravíme aj ostatné glazúry.
  4. Dekorácia:
    • Šišky po vychladnutí namáčame do pripravených glazúr. Prebytočnú polevu strasieme.
    • Dekorujeme podľa chuti cukríkmi alebo orieškami.

Šišky pečené v rúreVideo recept:

Pečené šišky sú skvelou voľbou pre každého, kto si chce pochutnať na sladkej dobrote bez zbytočných kalórií. Sú chutné, jednoduché na prípravu a zaručene potešia celú rodinu.

Súvisiace články:

Výborné hrnčekové šišky podľa babky Stanky: Cesto jemné ako pavučinka!

Nádherné vianočné čokoládové šišky: Sú chutné, krásne a ľahké ako pierko!

Fantastické Churros – španielske šišky s čokoládovým krémom


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty