Search

Rýchly recept na vynikajúce džemové šišky plnené pred vyprážaním

Džemové šišky
Džemové šišky

Obsah receptu

Šišky sú dokonalým spôsobom, ako pridať sladkú pochúťku do vášho dňa. Tieto džemové šišky sa tiež skvelo hodia na akékoľvek oslavy, stretnutia či len ako dobrota k popoľudňajšiemu čajíku. Ich tajomstvo tkvie v plnení ešte pred vyprážaním, čo zaručuje mäkké a chutné vnútro.

Ak hľadáte jednoduchý, no efektný dezert, potom sú naše džemové šišky presne to, čo potrebujete. Bez ohľadu na to, či preferujete čerešňový, malinový alebo marhuľový džem, šišky budú vždy dokonalé. Stačí len pár ingrediencií a trošku lásky k vareniu!

Džemové šišky

Ingrediencie:

  • 350 ml teplého mlieka
  • 10 g sušeného droždia (alebo 30 g čerstvého droždia)
  • 750 g hladkej múky
  • 30 g cukru
  • 1 čajová lyžička soli
  • 2 polievkové lyžice rumu
  • Citrónová a pomarančová kôra (nastrúhaná z jedného citróna a jednej pomaranča)
  • 2 celé vajcia
  • 3 žĺtky
  • 100 g rozpusteného masla
  • Džem alebo marmeláda (na plnenie)
  • Olej na vyprážanie
  • Práškový cukor (na posypanie)

Postup prípravy:

  1. Príprava kvásku:
    • Zmiešajte 350 ml teplého mlieka s 10 g sušeného droždia (alebo 30 g čerstvého droždia).
    • Nechajte stáť 5-10 minút, kým droždie aktivuje a zmes začne peniť.
  2. Príprava cesta:
    • Do veľkej misy pridajte 750 g múky.
    • Pridajte aktivované droždie a mlieko.
    • Pridajte 30 g cukru, 1 čajovú lyžičku soli, 2 polievkové lyžice rumu a nastrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru.
    • Pridajte 2 celé vajcia a 3 žĺtky.
    • Miesime cesto približne 5 minút, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
    • Postupne pridávajte 100 g rozpusteného masla a pokračujte v miesení ďalších 10 minút, kým cesto nebude hladké a elastické.
  3. Kysnutie:
    • Misu s cestom prikryte fóliou a nechajte ho kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  4. Tvarovanie a plnenie:
    • Po vykysnutí cesto vyvaľkajte na hrúbku približne 1 cm.
    • Pomocou vykrajovátka s priemerom 7 cm vykrojte kolieska.
    • Do stredu každého druhého kolieska pridajte trošku džemu alebo marmelády.
    • Okraje potrite trochou vody a položte na ne ďalšie koliesko, jemne stlačte okraje, aby sa spojili.
    • Prikryte utierkou a nechajte kysnúť ďalších 45 minút.
  5. Vyprážanie:
    • Rozohrejte olej na vyprážanie na 175°C (stredne nízka teplota).
    • Ak cesto hneď vypláva na povrch, teplota oleja je správna a môžete začať vyprážať.
    • Smažte prikryté približne 2 minúty z jednej strany, potom otočte a smažte ďalšie 2 minúty bez pokrievky, kým nie sú zlatisté.
  6. Servírovanie:
    • Po vyprážaní nechajte odkvapkať prebytočný olej na papierových utierkach.
    • Pred podávaním posypte práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

Tipy:

  1. Ak chcete, aby boli šišky ešte jemnejšie, môžete do cesta pridať trošku mletého vanilkového cukru.
  2. Skúste šišky naplniť rôznymi druhmi džemu a nechajte svojich hostí hádať, ktorý je ktorý.
  3. Ak máte radi pikantné chute, pridajte do džemu trošku škorice alebo zázvoru.

Džemové šišky – Video recept:

Vyskúšajte tieto džemové šišky a nechajte sa uniesť ich neodolateľným šarmom. Nielenže sú jednoduché na prípravu, ale aj každým sústom prinesú úsmev na tvár. Dobrú chuť a príjemné chvíle pri stole!

Súvisiace články:

Šišky od babky Stanky: Overený recept na tie najlepšie šišky

Mäsové šišky s jedinečnými prísadami: Novinka z mletého mäska ktorá stojí za skúšku!

Šišky pečené v rúre: Zdravšie krajšie a chutnejšie ako vyprážané v oleji


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty