Search

Rýchla tekvicová bábovka: Jednoduchý RECEPT na najlepší koláč na nedeľu

tekvicová bábovka
tekvicová bábovka

Obsah receptu

Hľadáte tip na rýchly a jednoduchý koláč, ktorý prevonia celú kuchyňu a je ako stvorený na nedeľné popoludnie ku káve? Táto fantastická tekvicová bábovka je presne to, čo potrebujete! Je neuveriteľne vláčna, plná jesenných korenín a jej príprava je taká jednoduchá, že ju zvládne naozaj každý. Nemusíte sa trápiť so zložitým šľahaním, stačí len zmiešať sypké suroviny s tekutými. S týmto RECEPTOM sa vám zaručene podarí tá najlepšia a najšťavnatejšia bábovka, akú ste kedy jedli.

Kúzlo tohto receptu je v jeho nenáročnosti a v dokonalej kombinácii korenín s tekvicovým pyré, ktoré udrží bábovku krásne vlhkú. Na záver ju ozdobíme jednoduchou, no lahodnou tekvicovou glazúrou, ktorá je čerešničkou na torte. Poďme spolu na to, uvidíte, že táto bábovka sa stane vašim jesenným favoritom.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas pečenia: 45-50 minút
  • Počet porcií: 1 bábovka (forma s priemerom cca 24 cm)
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Na cesto:

  • 310 g hladkej alebo polohrubej múky
  • 125 g kryštálového cukru
  • 125 g hnedého cukru
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • ½ ČL jedlej sódy
  • 1 ČL mletej škorice
  • ½ ČL mletého nového korenia
  • ¼ ČL mletého zázvoru
  • ¼ ČL mletého muškátového orieška
  • ½ ČL soli
  • 3 vajcia
  • 125 g tekvicového pyré (napr. z hokkaido)
  • 65 ml rastlinného oleja
  • 65 ml rozpusteného masla
  • 65 ml cmaru (alebo mlieka)
  • 1 ČL vanilkového alebo mandľového extraktu

Na tekvicovú glazúru:

  • 150 g práškového cukru (preosiateho)
  • 2 PL smotanového syra (napr. Philadelphia), zmäknutého
  • 1 PL tekvicového pyré
  • 1-2 PL mlieka

Postup prípravy

Príprava cesta (jednoducho a rýchlo):

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Klasickú bábovkovú formu (s priemerom cca 24 cm) dôkladne vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  2. Vo veľkej mise zmiešame metličkou všetky sypké suroviny: múku, oba druhy cukru, kypriaci prášok, jedlú sódu, soľ a všetky koreniny.
  3. V druhej, menšej miske zľahka rozšľaháme všetky tekuté suroviny: vajcia, tekvicové pyré, olej, rozpustené (nie horúce) maslo, cmar a extrakt.
  4. Tekutú zmes nalejeme k sypkej zmesi a stierkou alebo vareškou všetko len zľahka, ale dôkladne premiešame, kým sa suroviny nespoja. Dôležité: Cesto neprešľaháme, aby ostalo nadýchané.
  5. Hotové cesto nalejeme do pripravenej bábovkovej formy a povrch uhladíme.

Pečenie a dokončenie:

  1. Pečieme vo vyhriatej rúre približne 45 až 50 minút. Či je bábovka hotová, otestujeme drevenou špajdľou – po zapichnutí do najhlbšej časti musí vyjsť suchá.
  2. Upečenú bábovku necháme asi 10-15 minút chladnúť vo forme, až potom ju opatrne vyklopíme na chladiacu mriežku a necháme úplne vychladnúť.
  3. Kým bábovka chladne, pripravíme si glazúru. V malej miske vymiešame zmäknutý smotanový syr s tekvicovým pyré. Postupne pridávame preosiaty práškový cukor a mlieko podľa potreby, kým nevznikne hladká, polotekutá glazúra.
  4. Úplne vychladnutú bábovku polejeme pripravenou glazúrou a necháme ju pár minút stuhnúť.
  5. Servírujeme nakrájanú na kúsky.

Videorecept

Tipy

  1. Najlepšie tekvicové pyré si urobím doma z upečenej tekvice hokkaido. Je oveľa sladšie a chuťovo výraznejšie ako kupované.
  2. Do cesta niekedy pridám aj hrsť nasekaných pekanových alebo vlašských orechov, prípadne kúsky čokolády. Bábovka je potom ešte bohatšia.
  3. Ak nemám smotanový syr, urobím si jednoduchú citrónovú polevu z práškového cukru a citrónovej šťavy. K tekvicovej chuti sa skvele hodí.
  4. Táto bábovka je vďaka oleju a pyré krásne vláčna aj na druhý či tretí deň. Skladujem ju pri izbovej teplote pod poklopom.

Verím, že vám táto voňavá bábovka spríjemní jesenné dni a stane sa vaším obľúbeným receptom. Je to naozaj jednoduchá dobrota, s ktorou nemôžete nič pokaziť. Prajem vám dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od CANDY THA GLAM COOK, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty