Ak existuje jedlo, ktoré je symbolom slovenskej kuchyne rovnako ako bryndzové halušky, tak sú to poctivé strapačky s kapustou. A tento RECEPT chutí presne tak, ako si ho pamätáme z detstva od našich babičiek! Je to tá najlepšia kombinácia mäkučkých zemiakových halušiek, jemne kyslej dusenej kapusty a chrumkavej, voňavej slaninky na vrchu. Je to sýte, lacné a neskutočne chutné jedlo, ktoré vás vráti do detstva a pohladí na duši. Zabudnite na polotovary, pripravte si s nami túto slovenskú klasiku od základov!
Príprava domácich strapačiek nie je vôbec zložitá. Ukážeme si, ako na to, aby boli halušky mäkké a nerozvarili sa, a tiež ako pripraviť tú najlepšiu kapustu. Kľúčom k úspechu je vybrať správne zemiaky a poriadne ich vyžmýkať. Zvyšok je už len zábavné varenie, ktoré zvládne každý.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas varenia: cca 20-25 minút
- Počet porcií: 4-5 porcií
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na strapačky (zemiakové halušky):
- 1 kg múčnatých zemiakov (varný typ C)
- 300 g polohrubej múky
- 2 ČL soli
Na kapustu so slaninou:
- 150 g údenej slaniny
- 1 veľká cibuľa
- 350 g kyslej kapusty
- 1 ČL drvenej rasce
- čerstvo mleté čierne korenie
Postup prípravy
Príprava kapusty so slaninou:
- Slaninu nakrájame na malé kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno.
- Na suchej, väčšej panvici na strednom ohni začneme pomaly opekať slaninu. Opekáme ju, kým nepustí dostatok tuku a nie je krásne chrumkavá.
- Chrumkavé oškvarky vyberieme dierovanou naberačkou a odložíme bokom na posypanie. V panvici necháme vypečený tuk.
- Do tuku v panvici pridáme nasekanú cibuľu a orestujeme ju dozlatista.
- Kyslú kapustu zľahka vyžmýkame (ak je príliš kyslá, môžeme ju prepláchnuť) a pridáme k cibuľke. Ochutíme rascou, čiernym korením a za občasného miešania spolu dusíme asi 10-15 minút, kým kapusta nezmäkne a chute sa neprepoja. Hotovú kapustu odstavíme.
Príprava strapačiek a dokončenie:
- Kým sa dusí kapusta, pripravíme si cesto. Zemiaky ošúpeme a na jemnom strúhadle ich nastrúhame do väčšej misky.
- Kľúčový krok: Z nastrúhaných zemiakov rukami alebo cez čistú utierku poriadne vyžmýkame všetku prebytočnú vodu.
- K vyžmýkaným zemiakom pridáme soľ a polohrubú múku. Rýchlo vypracujeme polotuhé, mierne lepivé cesto. Cesto nespracúvame dlho, aby nezredlo.
- Vo veľkom hrnci privedieme do varu osolenú vodu.
- Pripravené cesto pretláčame cez sito na halušky priamo do vriacej vody.
- Halušky varíme, kým nevyplávajú na povrch (trvá to asi 3-5 minút). Keď vyplávajú, necháme ich ešte asi minútku povariť.
- Hotové strapačky vyberieme dierovanou naberačkou, necháme odkvapkať a vo veľkej mise ich ihneď zmiešame s pripravenou teplou kapustou.
- Podávame horúce, štedro posypané chrumkavými oškvarkami zo slaniny.
Videorecept
Tipy
- Niekedy pridám do cesta aj jedno vajíčko, cesto je potom o niečo pevnejšie. Množstvo múky vždy prispôsobujem podľa toho, aké sú zemiaky vodnaté.
- Ak slanina nepustí dosť tuku, pridám na panvicu k cibuľke aj lyžicu bravčovej masti. Chuť je potom ešte lepšia.
- Ak je kapusta príliš kyslá, niekedy ju pri dusení posypem aj lyžičkou kryštálového cukru. Krásne to vyváži chute.
- Strapačky sú najlepšie čerstvé, hneď po uvarení. Niekedy ich na tanieri ešte polejem lyžicou kyslej smotany, je to veľká dobrota.
Verím, že s týmto poctivým receptom si uvaríte tie najlepšie strapačky, ktoré vás vrátia do detstva. Je to naša slovenská klasika, ktorá vždy zasýti a poteší. Prajem vám dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Einfache Rezepte, no mierne sme ho upravili.