Dnes vám prezradím jej tajný recept na perfektné orechové pečivo, aby ste si aj vy mohli upiecť takéto voňavé pokušenie. A verte mi, je to jednoduchšie, než si myslíte!
Starká vždy hovorievala: „Dobré pečivo poteší každé srdiečko.“ A mala pravdu. Tieto orechové koláčiky sú ako stvorené na nedeľné popoludnie s rodinou, ale aj na rýchle pohostenie nečakaných návštev. A čo je najlepšie, zvládnete ich upiecť raz-dva!
Ingrediencie:
Na cesto:
- 250 ml vlažného mlieka
- 1 kocka droždia
- 50 g cukru
- 1 vajce
- 60 g mäkkého masla
- 500 g múky
Náplň:
- 150 g mletých lieskových orechov
- 3 lyžice cukru
- 4 lyžice hnedého cukru
- 50 g rozpusteného masla
- 50 ml mlieka
Na potretie:
- 1 žĺtok
Na omáčku:
- 150 g práškového cukru
- 3-4 lyžice mlieka
Postup prípravy:
Postup prípravy
1. Príprava cesta
Do misky nalejte 250 ml vlažného mlieka, pridajte 50 g cukru, kocku droždia a vajce. Dôkladne premiešajte. Postupne pridajte 500 g múky a 60 g mäkkého masla. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho kysnúť na teplom mieste prikryté utierkou.
2. Príprava náplne a tvarovanie
Zmiešajte 150 g mletých lieskových orechov, 3 lyžice cukru, 4 lyžice hnedého cukru, 50 g rozpusteného masla a 50 ml mlieka. Vykysnuté cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na veľkosť približne 50×40 cm. Rovnomerne rozotrite orechovú zmes po ceste. Zabaľte cesto do rolky a nakrájajte na 4 cm hrubé kúsky. Každý kúsok stlačte vareškou v strede, aby ste dosiahli požadovaný tvar.
3. Pečenie a poleva
Umiestnite nakrájané kúsky na plech vystlaný papierom na pečenie a potrite žĺtkom. Pečte pri teplote 160 °C približne 15 minút. Medzitým zmiešajte 150 g práškového cukru s 3-4 lyžicami mlieka a hotové koláčiky polejte touto polevou.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Mlieko na cesto musí byť vlažné, nie horúce, aby ste nezabili kvasnice. Skúste ho prstom – malo by byť príjemne teplé.
- Ak nemáte lieskové orechy, môžete použiť aj iné, napríklad vlašské alebo mandle. Chuť bude trochu iná, ale stále výborná.
- Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste bez prievanu. Môžete ho prikryť aj čistou utierkou, aby nevyschlo.
- Pred pečením potrite koláčiky žĺtkom, budú mať krásnu zlatistú farbu.
- Polevu si môžete pripraviť aj hustejšiu, ak chcete, aby koláčiky boli viac glazované.
Video recept:
Tak čo, milé moje, vyskúšate tento starodávny recept na orechové pečivo ako z pekárne? Verím, že vám bude chutiť rovnako ako mne. A nezabudnite, láska, ktorú vložíte do pečenia, je tá najdôležitejšia ingrediencia. Prajem vám dobrú chuť a veľa radosti pri pečení!
Súvisiace články:
Rolované koláčiky s tvarohom a džemom: Koláčiky z kysnutého cesta, ktoré vás potešia
Kysnuté buchty ako od babičky: Sladučké buchty s čučoriedkami a krémovým syrom!
Dokonalé pizzovníky z kysnutého cesta: Tak chutné, že na stole nezostane nič!
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála P-S BACKPARADIES