Túžite po elegantnom, no zároveň jednoduchom jedle? Vyskúšajte tento recept na pečenú špargľu s lahodnou holandskou omáčkou a šťavnatými bravčovými medailónikmi. Prekvapte seba aj svojich blízkych týmto nevšedným, no ľahko pripraviteľným pokrmom.
Holandská omáčka nemusí byť strašiakom! S naším receptom ju zvládnete ľavou zadnou a dodáte špargli úplne nový rozmer. Bravčové medailóniky sú zas skvelým a sýtym doplnkom, ktorý poteší každého mäsožravca.
Pečená špargľa s ľahkou holandskou omáčkou
Ingrediencie:
Na špargľu:
- 500 g špargle
- Soľ
- Korenie
- Cukor
- Citrónová šťava
- Maslo
Bravčové mäso:
- 400 g bravčového mäsa
Na holandskú omáčku:
- 3 žĺtky
- 75 ml zeleninového vývaru
- 1 ČL horčice
- 130 g jogurtu
- 30 g rozpusteného masla
- Citrónová šťava
- Soľ
- Ml. čierne korenie
- Na ozdobu:
- Bylinky
Postup prípravy:
- Príprava špargle:
- Špargľu ošúpeme a odrežeme drevnatý koniec.
- Asi 250 g špargle položíme na papier na pečenie a osolíme, okoreníme.
- Pridáme trochu cukru, citrónovej šťavy a kúsok masla.
- Zabalíme do papiera na pečenie a konce zviažeme.
- Pečieme špargľu asi 20 až 30 minút pri 180 °C (horný a spodný ohrev) v predhriatej rúre.
- Bravčové medailóniky:
- Plátky mäsa osolíme a dáme na horúci olej.
- Opečieme z jednej aj druhej strany, kým nie sú krásne zlatisté a upečené.
- Príprava holandskej omáčky:
- Položte misku nad hrniec s horúcou vodou.
- Vaječné žĺtky, zeleninový vývar a horčicu vymiešame do krémova.
- Striedavo vmiešame jogurt a rozpustené maslo.
- Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.
- Servírovanie:
- Hotové jedlo dozdobíme bylinkami a podávame.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Špargľu pred pečením nezabudnite poriadne osušiť, aby sa vám papier na pečenie zbytočne nenamáčal.
- Ak chcete medailóniky ešte chutnejšie, pred opečením ich môžete posypať trochou mletej papriky alebo obľúbeného korenia.
- Holandskú omáčku podávajte hneď, kým je ešte teplá a krásne nadýchaná.
- Pre ešte intenzívnejšiu chuť môžete do omáčky pridať trochu bieleho vína alebo štipku kajenského korenia.
- Ak nemáte radi horčicu, môžete ju v omáčke vynechať alebo nahradiť dijonskou horčicou pre jemnejšiu chuť.
Pečená špargľa s ľahkou holandskou omáčkou – Video recept:
Pečená špargľa s holandskou omáčkou a bravčovými medailónikmi je skvelým tipom na rýchlu a chutnú večeru, ktorou ohúrite aj náročnejších stravníkov. Nebojte sa experimentovať a prispôsobiť si recept podľa vlastných chutí. Dobrú chuť!
Súvisiace články:
Novoročné medailóniky z bravčovej panenky v krémovej omáčke: Na Nový rok u nás nesmú chýbať!
Šťavnaté fašírky plnené syrovou plnkou: Dajte medailu tomu, kto vymyslel tento recept!
Šťavnaté bravčové mäso na cibuli s nakladanými uhorkami: Tento obed nikdy nesklame!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Sandrine nápady na pečenie