Search

Nepečená sušienková torta: Tento RECEPT s čokoládou je HIT leta! (Bez rúry)

Nepečená sušienková torta
Nepečená sušienková torta

Obsah receptu

Snívate o lahodnej torte, ale nechce sa vám zapínať rúru, najmä počas horúcich letných dní? Potom je táto nepečená sušienková torta presne pre vás! Spája v sebe chrumkavý základ z čokoládových sušienok a arašidov, neuveriteľne jemný krém zo smotanového syra a šľahačky s prekvapením v podobe banánu a všetko to završuje bohatá vrstva lesklej čokoládovej ganache. Tento RECEPT je absolútnym hitom leta – je osviežujúci, nevyžaduje pečenie a chutí jednoducho božsky!

Príprava tejto nepečenej sušienkovej torty je prekvapivo jednoduchá a zvládnu ju aj začiatočníci. Stačí rozdrviť sušienky, zmiešať krémy a nechať všetko dobre vychladiť. Je to ideálny dezert na oslavy, záhradné párty alebo len tak, keď si chcete dopriať sladkú odmenu bez zbytočného stresu a tepla z rúry. Pripravte sa na komplimenty, táto torta mizne z tanierov rýchlosťou blesku!

Základné Info

  • Čas prípravy: cca 30 minút
  • Čas chladenia: min. 4 hodiny (ideálne cez noc)
  • Počet porcií: 8-10 kúskov
  • Forma: Okrúhla tortová forma s odopínacím dnom (priemer cca 22-24 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★
  • Bez pečenia: Áno

Potrebujeme

Korpus

  • 200 g čokoládových alebo kakaových sušienok (napr. Bebe, Derby)
  • 100 g nesolených pražených arašidov (alebo iných orechov, napr. vlašské, mandle)
  • 100 g masla

Smotanový krém

  • 1 ks zrelý banán
  • 300 g smotanového syra (typ Lučina, Philadelphia, Mascarpone – izbovej teploty)
  • 100 g práškového cukru (preosiateho)
  • 200 ml smotany na šľahanie (33% tuku, dobre vychladená)

Čokoládový krém (Ganache)

  • 150 g kvalitnej horkej čokolády (min. 50% kakaa)
  • 100 ml smotany na šľahanie (33% tuku)
  • 1 štipka soli

Zdobenie

  • Biela čokoláda na postrúhanie (podľa chuti)

Na formu

  • Maslo na vymazanie (voliteľné)
  • Papier na pečenie alebo tortová fólia na vystlanie bokov

Postup prípravy

Príprava korpusu a chladenie

  1. Dno tortovej formy (priemer cca 22-24 cm) vyložte papierom na pečenie. Boky formy môžete jemne potrieť maslom a vystlať pásom papiera na pečenie alebo tortovou fóliou – torta sa bude ľahšie vyberať.
  2. Arašidy rozmixujte v kuchynskom robote alebo sekáčiku najemno (nie úplne na múku, môžu zostať drobné kúsky). Sušienky rozmixujte alebo rozdrvte valčekom v sáčku na jemný prášok.
  3. V mise zmiešajte rozdrvené sušienky a nasekané arašidy. Maslo rozpustite a prilejte k sypkej zmesi. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky suroviny spojili a navlhčili.
  4. Sušienkovú zmes vysypte do pripravenej formy. Dnom pohára alebo lyžicou ju rovnomerne utlačte na dno formy a vytvorte aj cca 2-3 cm vysoký okraj po stranách (ak chcete). Dajte si záležať, aby bol korpus pevný a rovnomerný.
  5. Formu s korpusom vložte aspoň na 30 minút do chladničky, aby maslo stuhlo a korpus spevnel.

Karamelové veterníky
TIP na dnes
Tradičné karamelové veterníky: Hrnčekový recept od starej mamy, ktorý má viac ako 100 rokov

Príprava smotanového krému a vrstvenie

  1. Kým sa korpus chladí, pripravte krém. V jednej miske vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie spolu s preosiatym práškovým cukrom do tuhej šľahačky.
  2. V druhej, väčšej mise krátko premiešajte alebo prešľahajte smotanový syr izbovej teploty, aby bol hladký a krémový.
  3. K syru postupne a zľahka (najlepšie stierkou alebo na najnižších otáčkach šľahača) primiešajte vyšľahanú šľahačku. Miešajte len kým sa hmoty nespoja do jednotného hladkého krému.
  4. Vyberte formu s vychladeným korpusom. Polovicu smotanového krému rovnomerne rozotrite na korpus.
  5. Banán ošúpte a nakrájajte na kolieska (hrubé cca 0,5 cm). Kolieska banánu poukladajte na vrstvu krému.
  6. Na banány opatrne rozotrite druhú polovicu smotanového krému a povrch uhlaďte.
  7. Formu s korpusom a krémom vráťte do chladničky aspoň na 30-60 minút, aby krém trochu stuhol pred naliatím čokolády.

Príprava čokoládového krému a dokončenie

  1. Pripravte čokoládový krém (ganache): Horkú čokoládu nalámte na malé kúsky a dajte do misky. Smotanu na šľahanie zohrejte v malom hrnci tesne pod bod varu (nesmie vrieť!). Horúcou smotanou zalejte nalámanú čokoládu, pridajte štipku soli a nechajte asi 1-2 minúty postáť.
  2. Potom metličkou alebo stierkou miešajte zmes od stredu smerom von, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a nevznikne hladká, lesklá ganache. Nechajte ju pár minút mierne vychladnúť, aby nebola úplne horúca.
  3. Vyberte tortu z chladničky. Mierne vychladnutú čokoládovú ganache nalejte na vrch smotanového krému a rovnomerne ju rozotrite po celej ploche.
  4. Povrch torty ihneď (kým je ganache ešte mäkká) posypte nahrubo nastrúhanou bielou čokoládou.
  5. Hotovú nepečenú sušienkovú tortu vložte späť do chladničky a nechajte ju dôkladne stuhnúť, ideálne aspoň 3 hodiny, najlepšie však cez noc.
  6. Pred podávaním opatrne odstráňte tortový ráfik a prípadný papier na pečenie/fóliu z bokov. Krájajte na trojuholníky (nôž môžete pred každým rezom namočiť do horúcej vody pre čistejší rez) a servírujte.

Videorecept

Tipy

  1. Korpus: Namiesto čokoládových sušienok môžete použiť aj maslové, Bebe alebo Lotus sušienky. Arašidy sa dajú nahradiť vlašskými orechmi, mandľami alebo pekanovými orechmi. Ak sa vám nechce tvarovať okraje korpusu, stačí vytvoriť len pevné dno.
  2. Smotanový syr: Pre najlepšiu chuť a konzistenciu odporúčam použiť kvalitný plnotučný smotanový syr typu Philadelphia, Lučina alebo Mascarpone. Dôležité je, aby mal pred spracovaním izbovú teplotu, lepšie sa spojí so šľahačkou.
  3. Zdobenie: Okrem bielej čokolády môžete túto nepečenú sušienkovú tortu ozdobiť aj čerstvým ovocím (maliny, jahody), nasekanými arašidmi alebo šľahačkou. Fantázii sa medze nekladú.
  4. Krájanie a skladovanie: Pre pekné rezy je dôležité, aby bola torta naozaj dobre vychladená. Nôž namáčam do horúcej vody a utriem dosucha pred každým rezom. Tortu skladujte v chladničke a spotrebujte do 2-3 dní.

Taliansky maslový krém
TIP na dnes
Taliansky maslový krém: Len z troch ingrediencií – zázrak na torty, koláče a rolády

Táto nepečená sušienková torta je skvelým riešením, keď chcete pripraviť efektný a lahodný dezert bez pečenia. Jej príprava je jednoduchá a výsledok zaručene poteší. Je to ideálny HIT (nielen) leta!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Gesund und schnell

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty