Search

Najvláčnejší mrkvový chlebíček na svete: Tento RECEPT je neskutočne šťavnatý!

mrkvový chlebíček
mrkvový chlebíček

Obsah receptu

Ak existuje koláč, ktorý je synonymom pre vláčnosť a šťavnatosť, tak je to tento mrkvový chlebíček! S týmto RECEPTOM si pripravíte ten najlepší, neskutočne šťavnatý a voňavý koláč, aký ste kedy jedli. Vôbec sa nemusíte báť, že by v ňom bolo cítiť mrkvu – práve naopak, dodá mu úžasnú sladkosť a udrží ho krásne vlhký aj niekoľko dní. V kombinácii s chrumkavými orechmi, voňavými koreninami a jemným smotanovým krémom na vrchu je to absolútne dokonalá maškrta ku káve alebo čaju.

Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla, pretože stačí len zmiešať sypké suroviny s tekutými. Žiadne zložité šľahanie, žiadne komplikované postupy. Ukážeme si, ako na to, aby bol váš mrkvový chlebíček vždy perfektný. Je to skvelý spôsob, ako do maškrty prepašovať trochu zeleniny, a výsledok si zamiluje naozaj každý.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Čas pečenia: 45-55 minút
  • Počet porcií: 1 chlebíček (forma cca 25×12 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na cesto:

  • 200 g najemno nastrúhanej mrkvy
  • 180 g hladkej alebo polohrubej múky
  • 100 g nasekaných vlašských alebo pekanových orechov
  • 150 g hnedého cukru
  • 3 vajcia
  • 80 ml rastlinného oleja
  • 10 g kypriaceho prášku do pečiva (2 ČL)
  • 1 ČL mletej škorice
  • ½ ČL mletého zázvoru
  • štipka mletého muškátového orieška
  • kôra z 1 bio pomaranča
  • štipka soli

Na smotanový krém:

  • 200 g smotanového syra (napr. Philadelphia, izbovej teploty)
  • 50 g práškového cukru (preosiateho)
  • 1 ČL vanilkového extraktu alebo citrónovej šťavy

Postup prípravy

Príprava cesta krok za krokom:

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Formu na biskupský chlebíček (s rozmermi približne 25×12 cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou alebo vystelieme papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej mise zmiešame všetky sypké suroviny: preosiatu múku, kypriaci prášok, soľ a všetky koreniny. Pridáme nasekané orechy (pár si necháme na ozdobu) a premiešame.
  3. V druhej, väčšej miske vyšľaháme metličkou vajcia s hnedým cukrom. Prilejeme olej a zľahka prešľaháme.
  4. Do tekutej zmesi pridáme najemno nastrúhanú mrkvu a pomarančovú kôru. Premiešame.
  5. Nakoniec do tekutej zmesi postupne a zľahka vmiešame sypkú zmes. Miešame len vareškou alebo stierkou, kým sa suroviny nespoja. Cesto neprešľaháme!
  6. Hotové cesto nalejeme do pripravenej formy a povrch uhladíme.

Pečenie a dokončenie:

  1. Pečieme vo vyhriatej rúre 45 až 55 minút. Či je chlebíček hotový, otestujeme drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu musí vyjsť suchá.
  2. Upečený chlebíček vyberieme z rúry a necháme ho vo forme chladnúť asi 15 minút. Potom ho opatrne vyklopíme na chladiacu mriežku a necháme úplne vychladnúť.
  3. Kým chlebíček chladne, pripravíme si krém. V miske jednoducho vymiešame smotanový syr izbovej teploty s preosiatym práškovým cukrom a vanilkovým extraktom dohladka.
  4. Dôležitý krok: Pripraveným krémom potrieme až úplne vychladnutý mrkvový chlebíček.
  5. Vrch ozdobíme zvyšnými nasekanými orechmi a pred podávaním môžeme dať ešte na chvíľu do chladničky, aby krém spevnel.

Videorecept

Tipy

  1. Namiesto vlašských orechov sú v tomto chlebíčku fantastické aj pekanové orechy alebo nasekané mandle. Pre ešte lepšiu chuť ich pred pridaním do cesta nasucho opečiem na panvici.
  2. Ak chcem mať chlebíček ešte šťavnatejší, niekedy do cesta pridám aj 100 g ananásového kompótu, ktorý som predtým zbavil šťavy a nakrájal na malé kúsky.
  3. Tento chlebíček je výborný aj bez krému, len tak, poprášený práškovým cukrom.
  4. Skladujem ho v chladničke, kde vďaka krému a šťavnatosti vydrží vláčny aj 3-4 dni. Pred podávaním ho ale vždy nechám chvíľu postáť pri izbovej teplote.

Verím, že si tento voňavý a vláčny chlebíček zamilujete rovnako ako ja. Je to skvelá maškrta, ktorá dokazuje, že aj zdravšie koláče môžu byť neskutočne chutné. Prajem vám dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Nastja, no mierne sme ho upravili.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty