Ak existuje koláč, ktorý je synonymom pre vláčnosť a šťavnatosť, tak je to tento mrkvový chlebíček! S týmto RECEPTOM si pripravíte ten najlepší, neskutočne šťavnatý a voňavý koláč, aký ste kedy jedli. Vôbec sa nemusíte báť, že by v ňom bolo cítiť mrkvu – práve naopak, dodá mu úžasnú sladkosť a udrží ho krásne vlhký aj niekoľko dní. V kombinácii s chrumkavými orechmi, voňavými koreninami a jemným smotanovým krémom na vrchu je to absolútne dokonalá maškrta ku káve alebo čaju.
Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla, pretože stačí len zmiešať sypké suroviny s tekutými. Žiadne zložité šľahanie, žiadne komplikované postupy. Ukážeme si, ako na to, aby bol váš mrkvový chlebíček vždy perfektný. Je to skvelý spôsob, ako do maškrty prepašovať trochu zeleniny, a výsledok si zamiluje naozaj každý.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas pečenia: 45-55 minút
- Počet porcií: 1 chlebíček (forma cca 25×12 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na cesto:
- 200 g najemno nastrúhanej mrkvy
- 180 g hladkej alebo polohrubej múky
- 100 g nasekaných vlašských alebo pekanových orechov
- 150 g hnedého cukru
- 3 vajcia
- 80 ml rastlinného oleja
- 10 g kypriaceho prášku do pečiva (2 ČL)
- 1 ČL mletej škorice
- ½ ČL mletého zázvoru
- štipka mletého muškátového orieška
- kôra z 1 bio pomaranča
- štipka soli
Na smotanový krém:
- 200 g smotanového syra (napr. Philadelphia, izbovej teploty)
- 50 g práškového cukru (preosiateho)
- 1 ČL vanilkového extraktu alebo citrónovej šťavy
Postup prípravy
Príprava cesta krok za krokom:
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Formu na biskupský chlebíček (s rozmermi približne 25×12 cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou alebo vystelieme papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise zmiešame všetky sypké suroviny: preosiatu múku, kypriaci prášok, soľ a všetky koreniny. Pridáme nasekané orechy (pár si necháme na ozdobu) a premiešame.
- V druhej, väčšej miske vyšľaháme metličkou vajcia s hnedým cukrom. Prilejeme olej a zľahka prešľaháme.
- Do tekutej zmesi pridáme najemno nastrúhanú mrkvu a pomarančovú kôru. Premiešame.
- Nakoniec do tekutej zmesi postupne a zľahka vmiešame sypkú zmes. Miešame len vareškou alebo stierkou, kým sa suroviny nespoja. Cesto neprešľaháme!
- Hotové cesto nalejeme do pripravenej formy a povrch uhladíme.
Pečenie a dokončenie:
- Pečieme vo vyhriatej rúre 45 až 55 minút. Či je chlebíček hotový, otestujeme drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu musí vyjsť suchá.
- Upečený chlebíček vyberieme z rúry a necháme ho vo forme chladnúť asi 15 minút. Potom ho opatrne vyklopíme na chladiacu mriežku a necháme úplne vychladnúť.
- Kým chlebíček chladne, pripravíme si krém. V miske jednoducho vymiešame smotanový syr izbovej teploty s preosiatym práškovým cukrom a vanilkovým extraktom dohladka.
- Dôležitý krok: Pripraveným krémom potrieme až úplne vychladnutý mrkvový chlebíček.
- Vrch ozdobíme zvyšnými nasekanými orechmi a pred podávaním môžeme dať ešte na chvíľu do chladničky, aby krém spevnel.
Videorecept
Tipy
- Namiesto vlašských orechov sú v tomto chlebíčku fantastické aj pekanové orechy alebo nasekané mandle. Pre ešte lepšiu chuť ich pred pridaním do cesta nasucho opečiem na panvici.
- Ak chcem mať chlebíček ešte šťavnatejší, niekedy do cesta pridám aj 100 g ananásového kompótu, ktorý som predtým zbavil šťavy a nakrájal na malé kúsky.
- Tento chlebíček je výborný aj bez krému, len tak, poprášený práškovým cukrom.
- Skladujem ho v chladničke, kde vďaka krému a šťavnatosti vydrží vláčny aj 3-4 dni. Pred podávaním ho ale vždy nechám chvíľu postáť pri izbovej teplote.
Verím, že si tento voňavý a vláčny chlebíček zamilujete rovnako ako ja. Je to skvelá maškrta, ktorá dokazuje, že aj zdravšie koláče môžu byť neskutočne chutné. Prajem vám dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Nastja, no mierne sme ho upravili.