Hľadáte nápad na taký ten poctivý nedeľný obed, ktorý zasýti a poteší celú rodinu? Tak potom si uložte tento RECEPT na najlepšie zapekané zemiaky s mletým mäsom! Je to klasika, ktorú všetci dobre poznáme a milujeme. Vrstvy mäkučkých zemiakov sa tu striedajú so šťavnatou mäsovou plnkou a všetko je zaliate jemnou smotanovou zálievkou. Je to jedlo z jedného pekáča, s ktorým nemáte veľa práce a výsledok je priam fantastický. Toto je presne ten typ obeda, po ktorom sa u vás doma len tak zapráši.
Aby sa vám nestalo, že zemiaky ostanú tvrdé, ukážeme si jednoduchý trik s ich krátkym predvarením. Vďaka tomu bude celý pokrm po upečení dokonale mäkký a všetky chute sa krásne prepoja. Príprava je naozaj nenáročná a výsledok stojí za to. Tak poďme spoločne na to, uvidíte, že je to hračka!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas pečenia: cca 45-55 minút
- Počet porcií: cca 6-8 porcií (1 veľký pekáč)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na zemiakový základ:
- 1,5 – 2 kg zemiakov (varný typ B, prílohové)
- 50 ml rastlinného oleja
- 1 ČL koreninovej zmesi (napr. Podravka, vegeta)
- 1 ČL sušenej petržlenovej vňate
- ½ ČL mletého čierneho korenia
- soľ
Mäsová zmes:
- 500 g mletého mäsa (ideálne bravčové alebo mix)
- 2 stredne veľké cibule
- 2 PL rastlinného oleja
- 1 ČL koreninovej zmesi (napr. Podravka, vegeta)
- trocha vody alebo vývaru na podliatie (cca 50 ml)
Na smotanovú zálievku:
- 4 ks vajec
- 500 ml mlieka
- 2 PL kyslej smotany (alebo smotany na varenie)
- 1 PL hladkej múky
- štipka soli
Na pekáč:
- maslo na vymazanie
Postup prípravy
Príprava surovín (kľúč k úspechu):
- Dôležitý krok: Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na plátky hrubé asi 0,5 cm. Vložíme ich do veľkého hrnca, zalejeme vodou, osolíme a dáme variť. Od bodu varu ich varíme 10 minút. Potom ich scedíme a necháme chvíľu odpariť.
- Kým sa zemiaky varia, pripravíme si mäsovú zmes. Cibuľu nasekáme nadrobno. Na panvici rozohrejeme 2 PL oleja a cibuľku na ňom orestujeme dosklovita.
- Pridáme mleté mäso, ktoré pomocou varešky rozbijeme na menšie kúsky. Opekáme, kým sa nezatiahne a nezhnedne (cca 5-7 minút).
- Mäso ochutíme lyžičkou koreninovej zmesi, podlejeme trochou vody alebo vývaru, premiešame a odstavíme z ohňa.
- V miske zmiešame predvarené zemiaky s 50 ml oleja, lyžičkou koreninovej zmesi, sušenou petržlenovou vňaťou a mletým čiernym korením. Zľahka premiešame.
Vrstvenie a pečenie:
- Rúru si predhrejeme na 200 °C. Väčší pekáč (cca 25×35 cm) dôkladne vymastíme maslom.
- Na dno pekáča rovnomerne rozložíme polovicu ochutených zemiakov.
- Na zemiaky navrstvíme a rovnomerne rozotrieme celú mäsovú zmes.
- Všetko prikryjeme druhou polovicou zemiakov. Šťavu, ktorú zemiaky pustili, vylejeme na vrch.
- Pripravíme si zálievku: V miske metličkou rozmiešame lyžicu múky s trochou mlieka na hladkú kašičku bez hrudiek. Prilejeme zvyšok mlieka, pridáme vajcia, kyslú smotanu, štipku soli a všetko spolu dobre prešľaháme.
- Pripravenou zálievkou rovnomerne polejeme zemiaky v pekáči.
- Pekáč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 45 až 55 minút, alebo kým nie je povrch krásne zlatistý a zálievka stuhnutá.
- Po upečení necháme jedlo aspoň 10-15 minút postáť, aby sa lepšie krájalo. Podávame napríklad s kyslou uhorkou alebo cviklovým šalátom.
Videorecept
Tipy
- Ak to chcem mať ešte o kúsok lepšie, asi 15 minút pred koncom pečenia posypem vrch strúhaným syrom. Vytvorí sa taká fajnová chrumkavá kôrka.
- Do mäsovej zmesi niekedy pridám aj lyžicu paradajkového pretlaku alebo horčice. Získa tak ešte lepšiu chuť.
- Keď chcem urobiť obmenu na štýl francúzskych zemiakov, pridám medzi vrstvy aj na kolieska nakrájanú klobásku alebo na tvrdo uvarené vajíčka.
- Namiesto sušenej petržlenovej vňate je samozrejme ešte lepšia čerstvá. Okrem nej sa k zemiakom výborne hodí aj majoránka alebo drvená rasca.
Verím, že s týmto vylepšeným receptom sa vám zapekané zemiaky podaria na jednotku a že si na nich pochutí celá rodina. Je to jedno z tých jedál, ktoré sa nikdy neprejedia. Dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Prahnulo mi, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.