Search

Najlepšia orechová torta s jablkami: S týmto dezertom budete hviezdou každej oslavy, chutí ako z cukrárne!

Orechová torta s jablkami
Orechová torta s jablkami

Obsah receptu

Publikované: 31. októbra 2025, 12:07

Táto vrstvená orechová torta s jablkami predstavuje elegantné spojenie textúr a chutí. Základom je nadýchaná piškóta, doplnená o sviežu vrstvu domáceho jablkového kompótu. Celý dezert spája krémová plnka z lieskových orechov a smotany. Práve táto kombinácia robí z receptu na orechovú tortu s jablkami výbornú voľbu na sviatočný stôl.

Dezert sa hodí najmä na víkendové pečenie alebo ako hlavná torta na rodinnú oslavu. Vyskúšajte postup, ktorý spája klasické cukrárske techniky do harmonického celku.

Ako správne pripraviť orechovú tortu s jablkami?

Kľúčom k úspechu je správne načasovanie a chladenie jednotlivých vrstiev. Najskôr sa pečie ľahký piškótový korpus, ktorý sa po vychladnutí prereže. Súčasne sa varí jablkový kompót so škrobom, ktorý musí vďaka nemu zhustnúť. Plnka sa pripravuje zmiešaním kyslej smotany, šľahačky a mletých lieskovcov. Dôležité je nechať horúci kompót na korpuse mierne vychladnúť pred nanesením smotanovej plnky, aby sa vrstvy nepremiešali.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 35 minút
  • Čas pečenia: 20 minút
  • Čas chladenia: 2 hodiny
  • Počet porcií: 12
  • Náročnosť: Stredná
  • Trend: Sezónny

Potrebujeme

Piškóta

  • 3 ks vajec
  • 3 PL studenej vody
  • 70 g kryštálového cukru
  • 4 g vanilkového cukru (cca ½ balíčka)
  • 80 g hladkej múky
  • 40 g kukuričného škrobu
  • 6 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 1 ČL)

Jablkový kompót

  • 800 g jabĺk (očistená váha)
  • trochu citrónovej šťavy
  • 50 – 80 g kryštálového cukru (podľa kyslosti jabĺk)
  • 200 ml jablkového džúsu (alebo vody)
  • 50 g kukuričného škrobu

Lieskovcová plnka

  • 200 g smotany na šľahanie (33%)
  • 400 g kyslej smotany (ideálne 16% a viac)
  • 25 g práškovej instantnej želatíny (alebo stužovača)
  • 70 g kryštálového cukru
  • 80 g mletých lieskových orechov (jemne mletých)

Dekorácia

  • 300 g smotany na šľahanie (33%)
  • 3 ČL stužovača šľahačky (napr. San-apart)

Postup prípravy

Príprava piškóty

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Dno tortovej formy (Ø 26 cm) vysteľte papierom na pečenie.
  2. Oddeľte žĺtky od bielkov. Bielky začnite šľahať s 3 lyžicami studenej vody.
  3. Postupne prisypávajte kryštálový a vanilkový cukor. Šľahajte do lesklého a pevného snehu.
  4. Keď je sneh pevný, znížte otáčky a postupne po jednom zašľahajte žĺtky.
  5. V samostatnej mise zmiešajte a preosejte múku, škrob a kypriaci prášok.
  6. Suchú zmes zľahka ručne vmiešajte metličkou do vaječnej peny. Pracujte opatrne, aby cesto zostalo vzdušné.
  7. Cesto vylejte do formy, zarovnajte a pečte vo vyhriatej rúre približne 20 minút.
  8. Korpus nechajte úplne vychladnúť a potom ho vodorovne prerežte na dva rovnaké pláty.

Príprava jablkového kompótu

  1. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kocky. Ihneď ich pokvapkajte citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
  2. Z 200 ml džúsu odoberte pár lyžíc a rozmiešajte v nich 50 g škrobu.
  3. Zvyšný džús, cukor (množstvo upravte podľa sladkosti jabĺk) a nakrájané jablká priveďte k varu. Varte, kým jablká nezmäknú.
  4. Prilejte džús rozmiešaný so škrobom a za stáleho miešania krátko povarte, kým kompót viditeľne nezhustne.

Príprava lieskovcovej plnky

  1. V jednej mise zmiešajte kyslú smotanu, 70 g cukru a 15 g instantnej želatíny.
  2. V druhej mise vyšľahajte 200 g studenej smotany na šľahanie spolu s 10 g instantnej želatíny do tuha.
  3. Vyšľahanú šľahačku a mleté lieskovce zľahka vmiešajte do ochutenej kyslej smotany.

Vrstvenie a dokončenie

  1. Spodný plát piškóty položte na podnos a pevne okolo neho uzavrite tortový ráfik (prstenec).
  2. Na piškótu rovnomerne rozotrite ešte horúci jablkový kompót.
  3. Na kompót navrstvite lieskovcovú krémovú plnku a povrch uhlaďte.
  4. Položte druhý plát piškóty a jemne pritlačte.
  5. Tortu vložte do chladničky stuhnúť aspoň na 30 minút (ideálne 2 hodiny).
  6. Po stuhnutí opatrne odstráňte tortový ráfik.
  7. Vyšľahajte 300 g studenej smotany na šľahanie so stužovačom.
  8. Časť šľahačky (asi 120 g) si odložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
  9. Zvyšnou šľahačkou potrite vrch a boky torty. Nakoniec ozdobte šľahačkovými “tufmi” z vrecka.

Videorecept

Tipy na záver

  1. Kvalita orechov: Chuť torty stojí na lieskovcoch. Najlepšie je použiť čerstvo mleté lieskovce, prípadne ich pred mletím krátko opiecť na suchej panvici, čím sa zvýrazní ich aróma.
  2. Tuhnutie kompótu: Jablkový kompót musí byť vďaka škrobu naozaj hustý. Ak by bol príliš riedky, mohol by rozmočiť korpus alebo sa zmiešať s krémom.
  3. Krájanie: Tortu krájajte ostrým nožom, ktorý pred každým rezom namočíte do horúcej vody a utriete dosucha. Rezy budú čisté.

Jednoduché variácie

  1. Škoricové jablká: Pri varení kompótu pridajte ½ ČL mletej škorice pre hrejivejšiu chuť.
  2. Vlašské orechy: Lieskovce môžete v kréme v pomere 1:1 nahradiť najemno mletými vlašskými orechmi.

Záver a servírovanie

Výsledkom je svieža a vláčna torta, kde sa jemná oriešková chuť krému dopĺňa s kyslosťou jabĺk. Vďaka vrstveniu a smotanovému krému pôsobí slávnostne. Tortu skladujte v chladničke, kde vydrží pevná a svieža približne 2 až 3 dni.

Recept inšpirovaný postupom od Sandra’s Baking Ideas testovala redakcia Varíme s Láskou.


Ak vám chutila táto orechová torta, možno sa vám budú páčiť aj ďalšie overené recepty na slávnostné dezerty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty