Tento vláčny orechový koláč s čokoládovou polevou nie je obyčajný. Jeho tajomstvo sa skrýva nielen v korení, ale najmä v extra vrstve krémovej lieskovcovej plnky ukrytej uprostred cesta. Práve tá zaručí, že koláč ostane úžasne šťavnatý. Tento vláčny orechový koláč s čokoládovou polevou je ideálny na jesenné popoludnie.
Kombinácia perníkového korenia, škorice a lieskovcov vytvára dokonalú jesennú atmosféru. Príprava je pritom rýchla a zvládnete ju za pár minút.
Ako upiecť najvláčnejší orechový koláč?
Pripravte si korenené cesto. Polovicu rozotrite na plech. Zmiešajte suroviny na orechovú plnku a natrite ju na cesto. Opatrne zakryte druhou polovicou cesta a upečte. Nakoniec koláč polejte čokoládovou polevou.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas pečenia: 35 minút
- Počet porcií: 12 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 470 kcal/kus
- Trend: Úspora času
Potrebujeme
Korenené cesto
- 200 g zmäknutého masla
- 130 g kryštálového cukru
- 100 g hnedého cukru
- 1 balíček vanilínového cukru (8 g)
- 2 vajcia
- 300 g hladkej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku (4-5 g)
- 1 ČL mletej škorice (zarovnaná)
- 2 ČL perníkového korenia (zarovnané)
- 30 ml mlieka
Lieskovcová plnka
- 130 g mletých lieskových orechov
- 50 g kryštálového cukru
- 80 ml mlieka
- 1 žĺtok
Čokoládová poleva
- 150 g kvalitnej tmavej čokolády (min. 50%)
- 10 g kokosového oleja (alebo Cery)
Postup prípravy
Príprava cesta
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Menší plech alebo formu (cca 20 x 26 cm) vysteľte papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise vyšľahajte zmäknuté maslo, oba druhy cukru a vanilínový cukor do bledej peny (aspoň 3-4 minúty).
- Po jednom zašľahajte obe vajcia.
- V druhej miske zmiešajte múku, kypriaci prášok, škoricu a perníkové korenie.
- Sypkú zmes striedavo s mliekom pridávajte do maslovej hmoty. Miešajte už len krátko, kým sa suroviny nespoja do hladkého cesta.
- Polovicu cesta vylejte na plech a rovnomerne rozotrite stierkou. Odložte bokom.
Plnka a vrstvenie
- V malej miske zmiešajte mleté lieskovce, cukor, mlieko a žĺtok. Vznikne hustejšia krémová hmota.
- Túto plnku rovnomerne natrite na prvú vrstvu cesta na plechu.
- Zvyšné cesto teraz nanášajte v malých kôpkach (lyžicou) po celej ploche plnky.
- Potom stierkou (ideálne namočenou v studenej vode) kôpky cesta opatrne rozotrite, aby pokryli celú plnku. Nemusí to byť dokonalé, cesto sa pečením spojí.
Pečenie a poleva
- Pečte vo vyhriatej rúre približne 35 minút. Urobte test špajdľou.
- Koláč nechajte po upečení úplne vychladnúť.
- Na polevu si nalámte čokoládu, pridajte kokosový olej a rozpustite vo vodnom kúpeli alebo opatrne v mikrovlnke.
- Tekutú polevu nalejte na vychladnutý koláč, rovnomerne rozotrite a nechajte stuhnúť.
Videorecept
Tipy na záver
- Ako na druhú vrstvu cesta: Nanášanie cesta na mäkkú plnku je vždy náročné. Trik s “kôpkami” a stierkou namočenou vo vode to výrazne uľahčí.
- Lesklá poleva: Kokosový olej (alebo Cera) pridaný do čokolády zaručí, že poleva bude krásne lesklá a pri krájaní nebude praskať.
Jednoduché variácie
- Celoročná verzia: Ak nemáte radi perníkové korenie, jednoducho ho vynechajte a použite len 2 ČL škorice.
- Vlašské orechy: Namiesto lieskovcov môžete použiť rovnaké množstvo mletých vlašských orechov.
Časté otázky (FAQ)
Prečo je tento vláčny orechový koláč s čokoládovou polevou taký šťavnatý? Vďaka samostatnej orechovej plnke. Tá počas pečenia uvoľňuje vlhkosť a tuk priamo do stredu cesta, takže koláč nikdy nie je suchý.
Musím použiť oba druhy cukru (biely a hnedý)? Hnedý cukor dodáva cestu jemnú karamelovú príchuť a vláčnosť. Ak ho nemáte, môžete ho nahradiť bielym, ale koláč bude mať mierne inú textúru.
Ako skladovať tento koláč? Koláč vďaka poleve a plnke vydrží dlho vláčny. Skladujte ho pri izbovej teplote v uzavretej nádobe 3-4 dni.
Koláč krájajte až keď poleva úplne stuhne. Výborne sa hodí k čaju alebo káve. Skladujte ho pri izbovej teplote.
Recept vychádza z verzie od Sandra’s Baking Ideas, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
- Torta “Milka” s dvoma krémami: Tento RECEPT musíte mať!
- RECEPT: Krémová jahodová nátierka len z 3 ingrediencií. Zdravé maškrtenie bez výčitiek
- Tradičné kakaové vianočné perníčky s cukrovou polevou pre dokonalú vianočnú náladu
- Fantastická DOMÁCA ZMRZLINOVÁ TORTA: Bez pečenia, s čokoládou a lieskovcovým krémom! (RECEPT)
- TOP RECEPT na víkend: Čokoládovo-oriešková bomba v podobe torty Ferrero Rocher
