Search

Pridajte do cesta dve lyžičky korenia: Tento jesenný orechový koláč s čokoládou pobláznil internet

Vláčny orechový koláč s čokoládovou polevou
Vláčny orechový koláč s čokoládovou polevou

Obsah receptu

Publikované: 30. októbra 2025, 07:10

Tento vláčny orechový koláč s čokoládovou polevou nie je obyčajný. Jeho tajomstvo sa skrýva nielen v korení, ale najmä v extra vrstve krémovej lieskovcovej plnky ukrytej uprostred cesta. Práve tá zaručí, že koláč ostane úžasne šťavnatý. Tento vláčny orechový koláč s čokoládovou polevou je ideálny na jesenné popoludnie.

Kombinácia perníkového korenia, škorice a lieskovcov vytvára dokonalú jesennú atmosféru. Príprava je pritom rýchla a zvládnete ju za pár minút.

Ako upiecť najvláčnejší orechový koláč?

Pripravte si korenené cesto. Polovicu rozotrite na plech. Zmiešajte suroviny na orechovú plnku a natrite ju na cesto. Opatrne zakryte druhou polovicou cesta a upečte. Nakoniec koláč polejte čokoládovou polevou.


Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas pečenia: 35 minút
  • Počet porcií: 12 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 470 kcal/kus
  • Trend: Úspora času

Potrebujeme

Korenené cesto

  • 200 g zmäknutého masla
  • 130 g kryštálového cukru
  • 100 g hnedého cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru (8 g)
  • 2 vajcia
  • 300 g hladkej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku (4-5 g)
  • 1 ČL mletej škorice (zarovnaná)
  • 2 ČL perníkového korenia (zarovnané)
  • 30 ml mlieka

Lieskovcová plnka

  • 130 g mletých lieskových orechov
  • 50 g kryštálového cukru
  • 80 ml mlieka
  • 1 žĺtok

Čokoládová poleva

  • 150 g kvalitnej tmavej čokolády (min. 50%)
  • 10 g kokosového oleja (alebo Cery)

Postup prípravy

Príprava cesta

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Menší plech alebo formu (cca 20 x 26 cm) vysteľte papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej mise vyšľahajte zmäknuté maslo, oba druhy cukru a vanilínový cukor do bledej peny (aspoň 3-4 minúty).
  3. Po jednom zašľahajte obe vajcia.
  4. V druhej miske zmiešajte múku, kypriaci prášok, škoricu a perníkové korenie.
  5. Sypkú zmes striedavo s mliekom pridávajte do maslovej hmoty. Miešajte už len krátko, kým sa suroviny nespoja do hladkého cesta.
  6. Polovicu cesta vylejte na plech a rovnomerne rozotrite stierkou. Odložte bokom.

Plnka a vrstvenie

  1. V malej miske zmiešajte mleté lieskovce, cukor, mlieko a žĺtok. Vznikne hustejšia krémová hmota.
  2. Túto plnku rovnomerne natrite na prvú vrstvu cesta na plechu.
  3. Zvyšné cesto teraz nanášajte v malých kôpkach (lyžicou) po celej ploche plnky.
  4. Potom stierkou (ideálne namočenou v studenej vode) kôpky cesta opatrne rozotrite, aby pokryli celú plnku. Nemusí to byť dokonalé, cesto sa pečením spojí.

Pečenie a poleva

  1. Pečte vo vyhriatej rúre približne 35 minút. Urobte test špajdľou.
  2. Koláč nechajte po upečení úplne vychladnúť.
  3. Na polevu si nalámte čokoládu, pridajte kokosový olej a rozpustite vo vodnom kúpeli alebo opatrne v mikrovlnke.
  4. Tekutú polevu nalejte na vychladnutý koláč, rovnomerne rozotrite a nechajte stuhnúť.

Videorecept

Tipy na záver

  1. Ako na druhú vrstvu cesta: Nanášanie cesta na mäkkú plnku je vždy náročné. Trik s “kôpkami” a stierkou namočenou vo vode to výrazne uľahčí.
  2. Lesklá poleva: Kokosový olej (alebo Cera) pridaný do čokolády zaručí, že poleva bude krásne lesklá a pri krájaní nebude praskať.

Jednoduché variácie

  • Celoročná verzia: Ak nemáte radi perníkové korenie, jednoducho ho vynechajte a použite len 2 ČL škorice.
  • Vlašské orechy: Namiesto lieskovcov môžete použiť rovnaké množstvo mletých vlašských orechov.

Časté otázky (FAQ)

Prečo je tento vláčny orechový koláč s čokoládovou polevou taký šťavnatý? Vďaka samostatnej orechovej plnke. Tá počas pečenia uvoľňuje vlhkosť a tuk priamo do stredu cesta, takže koláč nikdy nie je suchý.

Musím použiť oba druhy cukru (biely a hnedý)? Hnedý cukor dodáva cestu jemnú karamelovú príchuť a vláčnosť. Ak ho nemáte, môžete ho nahradiť bielym, ale koláč bude mať mierne inú textúru.

Ako skladovať tento koláč? Koláč vďaka poleve a plnke vydrží dlho vláčny. Skladujte ho pri izbovej teplote v uzavretej nádobe 3-4 dni.


Koláč krájajte až keď poleva úplne stuhne. Výborne sa hodí k čaju alebo káve. Skladujte ho pri izbovej teplote.

Recept vychádza z verzie od Sandra’s Baking Ideas, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty