Search

Najlepšia jablčná marmeláda len zo 4 surovín: Tento RECEPT musíte vyskúšať!

jablková marmeláda
jablková marmeláda

Obsah receptu

Hľadáte ten najlepší a najjednoduchší recept na poctivú domácu jablkovú marmeládu? Práve ste ho našli a garantujem vám, že tento RECEPT si okamžite zamilujete! Stačia vám len 4 základné suroviny a trocha času, aby ste si vykúzlili tú najlahodnejšiu marmeládu, ktorá chutí ako od babičky. Je plná pravej jablkovej chuti, nádherne vonia a jej príprava je taká jednoduchá, že ju zvládne naozaj každý. Ideálna na raňajky, do palaciniek alebo len tak na maškrtenie lyžičkou. Toto jednoducho musíte vyskúšať!

Kúzlo dokonalej marmelády sa skrýva vo výbere správnych jabĺk a v krátkom, no intenzívnom varení. Ukážeme si jednoduchý trik, ako zistiť, kedy má marmeláda tú správnu hustotu a po vychladnutí dokonale stuhne. S naším vylepšeným postupom sa nemusíte ničoho báť. Pripravte si poháre, ideme na to, výsledok bude stáť za to!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 45 minút
  • Čas varenia: cca 30-40 minút
  • Počet porcií: cca 1,4 litra marmelády (napr. 2x 450ml a 2x 250ml poháre)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 1,5 kg kyslejších jabĺk (s vyšším obsahom pektínu, napr. Granny Smith)
  • 1 kg kryštálového cukru
  • šťava z 1 veľkého citróna (cca 2-3 PL)
  • 250 ml vody

Postup prípravy

Príprava jabĺk a pohárov:

  1. Najprv si pripravíme poháre: Dôkladne ich umyjeme, osušíme a spolu s viečkami ich vysterilizujeme (napríklad v rúre predhriatej na 100°C po dobu 15 minút).
  2. Do veľkej misy napustíme studenú vodu a vytlačíme do nej šťavu z polovice citróna.
  3. Jablká postupne šúpeme, zbavujeme jadrovníkov a krájame na menšie kocky alebo plátky. Ihneď ich vkladáme do pripravenej citrónovej vody, aby nezhnedli.

Varenie a skúška tuhnutia:

  1. Scedené jablká vložíme do širokého, väčšieho hrnca a zalejeme 250 ml čistej vody. Privedieme k varu a na miernom ohni varíme pod pokrievkou asi 15-20 minút, kým jablká úplne nezmäknú.
  2. Zmäknuté jablká rozmixujeme ponorným mixérom alebo ich prepasírujeme cez sitko, aby sme získali hladké pyré.
  3. Do jablkového pyré pridáme cukor a šťavu z druhej polovice citróna. Dôkladne premiešame.
  4. Za stáleho miešania privedieme zmes opäť k varu. Na strednom plameni varíme ďalších 20-30 minút. Zbierame penu, ktorá sa tvorí na povrchu, a občas premiešame, aby sa marmeláda nepripálila o dno hrnca.
  5. Dôležitá skúška tuhnutia: Malý tanierik si vopred dáme na pár minút do mrazničky. Na vychladený tanierik kvapneme lyžičku horúcej marmelády. Necháme ju 30 sekúnd chladnúť a potom do nej prejdeme prstom. Ak sa cestička, ktorú sme vytvorili, už nespája a marmeláda je vráskavá, je hotová. Ak je stále tekutá, varíme ešte 5 minút a test zopakujeme.

Plnenie a uskladnenie:

  1. Horúcu marmeládu ihneď plníme do pripravených, ešte teplých sterilizovaných pohárov. Plníme asi 1 cm pod okraj.
  2. Okraje pohárov dôkladne utrieme dosucha čistou utierkou.
  3. Pevne uzavrieme sterilizovanými viečkami a na 5 minút otočíme hore dnom.
  4. Poháre potom otočíme späť a necháme voľne vychladnúť, ideálne zabalené v deke. Skladujeme na tmavom a chladnom mieste.

Videorecept

Tipy

  1. Pre voňavejšiu, vianočnú verziu rada do marmelády pri varení pridávam aj kúsok celej škorice, pár klinčekov alebo hviezdičku badiánu. Pred plnením do pohárov ich samozrejme vyberiem.
  2. Ak chcem použiť menej cukru, je dôležité vybrať jablká s vysokým obsahom pektínu a pridať viac citrónovej šťavy. Prípadne môžem použiť želírovací cukor podľa návodu na obale.
  3. Pre rustikálnejšiu verziu a viac vlákniny niekedy jablká nešúpem. Šupka navyše obsahuje veľa pektínu, ktorý pomáha pri tuhnutí. V tom prípade je ale nutné marmeládu na záver naozaj dobre rozmixovať.
  4. Ak mám rád marmeládu s kúskami ovocia, jablká na začiatku nerozmixujem úplne dohladka, ale nechám v nej menšie kúsky. Je to skvelá zmena.

S týmto jednoduchým a spoľahlivým receptom si môžete chuť a vôňu jabĺk užiť po celý rok. Domáca marmeláda je tiež skvelým a osobným darčekom pre vašich blízkych. Prajem vám sladké a úspešné zaváranie!

Recept je inšpirovaný verziou od Milenia КулинарныеPецепты, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty