Túžite po nadýchaných domácich buchtách, ktoré sú mäkké ako pavučinka, plné šťavnatej marmeládovej náplne a voňajú tak, že prevoňajú celý domov? Potom ste tu správne! Toto je konečne recept na buchty, ktoré sa vždy podaria a výsledkom sú dokonalé pekárske skvosty presne ako od babičky. Sú vláčne, jemné a vďaka poctivému kysnutému cestu vydržia mäkké aj na druhý deň. Pripravte si s nami túto tradičnú dobrotu, ktorá je symbolom domácej pohody a lásky.
Príprava pravých domácich buchiet si síce vyžaduje trochu času a trpezlivosti, no tento recept vás prevedie celým procesom krok za krokom. Zvládnu ho aj menej skúsení pekári a výsledok bude zaručene stáť za to. Sú ideálne na raňajky, desiatu alebo ako sladký obed, ktorý poteší malých aj veľkých stravníkov. Poďme sa spolu pustiť do pečenia a vytvoriť nezabudnuteľnú chuť domova!
- Počet kusov: 24 kusov
- Čas prípravy (aktívna práca): cca 25-30 minút
- Čas kysnutia (celkovo): cca 90-115 minút
- Čas pečenia: 30-35 minút
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na prípravu kvásku:
- 370 ml vlažného mlieka (cca 35-40°C)
- 20 g čerstvého droždia (cca polovica kocky)
- 3 PL kryštálového cukru
Na dokonalé cesto:
- 700 g polohrubej múky (alebo hladkej, ideálne preosiatej)
- 3 PL kryštálového cukru
- 120 g zmäknutého masla (izbovej teploty)
- 3 PL bieleho jogurtu (izbovej teploty)
- 2 ks vaječných žĺtkov (izbovej teploty)
- kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
- 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
- 1/2 ČL soli
Na náplň a dokončenie:
- 24 ČL obľúbenej hustejšej marmelády (alebo lekváru, napr. slivkového, marhuľového)
- 2 PL oleja (a ďalší na druhé potretie, alebo rozpustené maslo)
- práškový cukor (na posypanie)
Postup prípravy
Príprava kvásku a zamiesenie cesta:
- Najprv si pripravíme kvások. Do väčšej misy (ideálne od kuchynského robota) preosejeme múku a v strede urobíme jamku.
- Do jamky nalejeme vlažné mlieko, rozdrobíme doň čerstvé droždie a pridáme 3 PL cukru (určené na kvások). Zmes v jamke zľahka premiešame vidličkou (len tekutú časť s trochou múky z okrajov), aby sa droždie rozpustilo.
- Misu prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste bez prievanu kvasiť približne 20 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pena a kvások nenabehne. (Alternatívne si môžete kvások pripraviť v samostatnej miske a následne ho vliať do múky.)
- Po vykysnutí kvásku pridáme do misy k múke všetky ostatné suroviny na cesto: 3 PL cukru, zmäknuté maslo, biely jogurt, vaječné žĺtky (všetko ideálne izbovej teploty), soľ, vanilkový cukor a najemno nastrúhanú kôru z chemicky neošetreného citróna.
Kysnutie a prekladanie pre vláčnosť:
- Všetky ingrediencie začneme spracovávať – buď rukami, alebo v kuchynskom robote s hnetacím hákom. Miesime dôkladne aspoň 10-15 minút, kým nevznikne hladké, vláčne a elastické cesto, ktoré sa odliepa od stien misy.
- Vymiesené cesto v mise zľahka poprášime múkou, prikryjeme ho utierkou a necháme ho kysnúť na teplom mieste približne 20 minút.
- Po prvom krátkom kysnutí cesto na pracovnej doske zľahka premiesime, opäť ho vložíme do misy, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalších 30–45 minút, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
Tvarovanie a plnenie buchiet:
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku. Zľahka ho roztiahneme rukami alebo rozvaľkáme na plát s hrúbkou približne 1-1,5 cm.
- Plát cesta nakrájame (napr. radielkom alebo nožom) na 24 približne rovnakých štvorcových kusov.
- Do stredu každého štvorca cesta dáme 1 ČL hustejšej marmelády alebo lekváru. Dávame pozor, aby sme marmeládu nerozotreli až k okrajom.
- Protiľahlé rohy každého štvorca pevne spojíme a stlačíme v strede nad náplňou. Následne spojíme aj zvyšné rohy a všetky okraje dôkladne postláčame k sebe, aby sme cesto dobre uzavreli a marmeláda počas pečenia nevytiekla. Vytvarujeme pekné okrúhle bochníčky (buchty).
Finálne kysnutie a pečenie dozlatista:
- Hlbší plech na pečenie vymažeme olejom alebo maslom, prípadne vyložíme papierom na pečenie. Každú buchtu pred uložením na plech zľahka potrieme zo všetkých strán olejom (alebo rozpusteným maslom), aby sa o seba neprilepili a po upečení sa dali pekne oddeliť. Buchty ukladáme na plech spojom nadol, tesne vedľa seba.
- Plech s buchtami prikryjeme čistou utierkou a necháme ich finálne kysnúť na teplom mieste ďalších 20-30 minút. Buchty by mali viditeľne zväčšiť svoj objem.
- Rúru si predhrejeme na 180 °C (teplovzdušnú na 160 °C).
- Vykysnuté buchty vložíme do predhriatej rúry a pečieme približne 30–35 minút, alebo kým nie sú na povrchu krásne zlatohnedé.
- Hneď po upečení ešte horúce buchty znovu potrieme trochou oleja alebo rozpusteného masla pre väčšiu vláčnosť a lesk. Prikryjeme ich utierkou a necháme ich na plechu voľne chladnúť aspoň 30 minút.
- Pred podávaním domáce buchty plnené marmeládou bohato posypeme práškovým cukrom.
Videorecept
Tipy
- Aby bolo cesto naozaj nadýchané, je dôležité nechať kvások poriadne vzísť a cesto dobre vymiesiť. Všetky suroviny (okrem vlažného mlieka) by mali mať izbovú teplotu.
- Namiesto marmelády môžem na plnenie použiť aj iné obľúbené náplne – napríklad hustý slivkový lekvár, tvarohovú plnku (tvaroh, cukor, žĺtok, hrozienka), makovú plnku alebo dokonca nutellu.
- Buchty sú najlepšie čerstvé, v deň upečenia. Vďaka maslu a jogurtu v ceste však zostanú vláčne aj na druhý deň. Skladujem ich prikryté utierkou alebo v uzavretej nádobe.
- Tieto domáce buchty chutia fantasticky samotné, ale pre dokonalý zážitok ich rada podávam ešte teplé, posypané kakaom alebo mletou škoricou, s pohárom vlažného mlieka alebo šálkou dobrej kávy.
Vychutnajte si kúsok domácej pohody s týmto receptom na buchty, ktoré sa zaručene podaria a potešia srdce aj chuťové poháriky každého, kto ich ochutná!
Recept je inšpirovaný verziou od Moja mala kuhinja, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.