Search

Konečne recept na buchty, ktoré sa vždy podaria: Mäkké, šťavnaté a plné marmelády.

buchty plnené marmeládou
Buchty plnené marmeládou, zdroj: AI

Obsah receptu

Túžite po nadýchaných domácich buchtách, ktoré sú mäkké ako pavučinka, plné šťavnatej marmeládovej náplne a voňajú tak, že prevoňajú celý domov? Potom ste tu správne! Toto je konečne recept na buchty, ktoré sa vždy podaria a výsledkom sú dokonalé pekárske skvosty presne ako od babičky. Sú vláčne, jemné a vďaka poctivému kysnutému cestu vydržia mäkké aj na druhý deň. Pripravte si s nami túto tradičnú dobrotu, ktorá je symbolom domácej pohody a lásky.

Príprava pravých domácich buchiet si síce vyžaduje trochu času a trpezlivosti, no tento recept vás prevedie celým procesom krok za krokom. Zvládnu ho aj menej skúsení pekári a výsledok bude zaručene stáť za to. Sú ideálne na raňajky, desiatu alebo ako sladký obed, ktorý poteší malých aj veľkých stravníkov. Poďme sa spolu pustiť do pečenia a vytvoriť nezabudnuteľnú chuť domova!

  • Počet kusov: 24 kusov
  • Čas prípravy (aktívna práca): cca 25-30 minút
  • Čas kysnutia (celkovo): cca 90-115 minút
  • Čas pečenia: 30-35 minút
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Na prípravu kvásku:

  • 370 ml vlažného mlieka (cca 35-40°C)
  • 20 g čerstvého droždia (cca polovica kocky)
  • 3 PL kryštálového cukru

Na dokonalé cesto:

  • 700 g polohrubej múky (alebo hladkej, ideálne preosiatej)
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 120 g zmäknutého masla (izbovej teploty)
  • 3 PL bieleho jogurtu (izbovej teploty)
  • 2 ks vaječných žĺtkov (izbovej teploty)
  • kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
  • 1/2 ČL soli

Na náplň a dokončenie:

  • 24 ČL obľúbenej hustejšej marmelády (alebo lekváru, napr. slivkového, marhuľového)
  • 2 PL oleja (a ďalší na druhé potretie, alebo rozpustené maslo)
  • práškový cukor (na posypanie)

Postup prípravy

Príprava kvásku a zamiesenie cesta:

  1. Najprv si pripravíme kvások. Do väčšej misy (ideálne od kuchynského robota) preosejeme múku a v strede urobíme jamku.
  2. Do jamky nalejeme vlažné mlieko, rozdrobíme doň čerstvé droždie a pridáme 3 PL cukru (určené na kvások). Zmes v jamke zľahka premiešame vidličkou (len tekutú časť s trochou múky z okrajov), aby sa droždie rozpustilo.
  3. Misu prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste bez prievanu kvasiť približne 20 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pena a kvások nenabehne. (Alternatívne si môžete kvások pripraviť v samostatnej miske a následne ho vliať do múky.)
  4. Po vykysnutí kvásku pridáme do misy k múke všetky ostatné suroviny na cesto: 3 PL cukru, zmäknuté maslo, biely jogurt, vaječné žĺtky (všetko ideálne izbovej teploty), soľ, vanilkový cukor a najemno nastrúhanú kôru z chemicky neošetreného citróna.

Kysnutie a prekladanie pre vláčnosť:

  1. Všetky ingrediencie začneme spracovávať – buď rukami, alebo v kuchynskom robote s hnetacím hákom. Miesime dôkladne aspoň 10-15 minút, kým nevznikne hladké, vláčne a elastické cesto, ktoré sa odliepa od stien misy.
  2. Vymiesené cesto v mise zľahka poprášime múkou, prikryjeme ho utierkou a necháme ho kysnúť na teplom mieste približne 20 minút.
  3. Po prvom krátkom kysnutí cesto na pracovnej doske zľahka premiesime, opäť ho vložíme do misy, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalších 30–45 minút, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.

Tvarovanie a plnenie buchiet:

  1. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku. Zľahka ho roztiahneme rukami alebo rozvaľkáme na plát s hrúbkou približne 1-1,5 cm.
  2. Plát cesta nakrájame (napr. radielkom alebo nožom) na 24 približne rovnakých štvorcových kusov.
  3. Do stredu každého štvorca cesta dáme 1 ČL hustejšej marmelády alebo lekváru. Dávame pozor, aby sme marmeládu nerozotreli až k okrajom.
  4. Protiľahlé rohy každého štvorca pevne spojíme a stlačíme v strede nad náplňou. Následne spojíme aj zvyšné rohy a všetky okraje dôkladne postláčame k sebe, aby sme cesto dobre uzavreli a marmeláda počas pečenia nevytiekla. Vytvarujeme pekné okrúhle bochníčky (buchty).

Finálne kysnutie a pečenie dozlatista:

  1. Hlbší plech na pečenie vymažeme olejom alebo maslom, prípadne vyložíme papierom na pečenie. Každú buchtu pred uložením na plech zľahka potrieme zo všetkých strán olejom (alebo rozpusteným maslom), aby sa o seba neprilepili a po upečení sa dali pekne oddeliť. Buchty ukladáme na plech spojom nadol, tesne vedľa seba.
  2. Plech s buchtami prikryjeme čistou utierkou a necháme ich finálne kysnúť na teplom mieste ďalších 20-30 minút. Buchty by mali viditeľne zväčšiť svoj objem.
  3. Rúru si predhrejeme na 180 °C (teplovzdušnú na 160 °C).
  4. Vykysnuté buchty vložíme do predhriatej rúry a pečieme približne 30–35 minút, alebo kým nie sú na povrchu krásne zlatohnedé.
  5. Hneď po upečení ešte horúce buchty znovu potrieme trochou oleja alebo rozpusteného masla pre väčšiu vláčnosť a lesk. Prikryjeme ich utierkou a necháme ich na plechu voľne chladnúť aspoň 30 minút.
  6. Pred podávaním domáce buchty plnené marmeládou bohato posypeme práškovým cukrom.

Videorecept

Tipy

  1. Aby bolo cesto naozaj nadýchané, je dôležité nechať kvások poriadne vzísť a cesto dobre vymiesiť. Všetky suroviny (okrem vlažného mlieka) by mali mať izbovú teplotu.
  2. Namiesto marmelády môžem na plnenie použiť aj iné obľúbené náplne – napríklad hustý slivkový lekvár, tvarohovú plnku (tvaroh, cukor, žĺtok, hrozienka), makovú plnku alebo dokonca nutellu.
  3. Buchty sú najlepšie čerstvé, v deň upečenia. Vďaka maslu a jogurtu v ceste však zostanú vláčne aj na druhý deň. Skladujem ich prikryté utierkou alebo v uzavretej nádobe.
  4. Tieto domáce buchty chutia fantasticky samotné, ale pre dokonalý zážitok ich rada podávam ešte teplé, posypané kakaom alebo mletou škoricou, s pohárom vlažného mlieka alebo šálkou dobrej kávy.

Vychutnajte si kúsok domácej pohody s týmto receptom na buchty, ktoré sa zaručene podaria a potešia srdce aj chuťové poháriky každého, kto ich ochutná!

Recept je inšpirovaný verziou od Moja mala kuhinja, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty