Search

Tento ŠKORICOVÝ jablkový koláč prevonia celý dom: Jednoduchý a neodolateľný!

Šťavnatý jablkový koláč
Šťavnatý jablkový koláč, zdroj: AI

Obsah receptu

Existuje niečo lákavejšie ako vôňa čerstvo upečeného jablkového koláča so škoricou, ktorá sa šíri celým domom? Tento recept na šťavnatý jablkový koláč s chrumkavou kôrkou je presne taký – neodolateľný, plný chuti a prekvapivo jednoduchý na prípravu. Je to dokonalý spoločník k šálke horúcej kávy či čaju, ideálny na spríjemnenie všedných dní, ale zažiari aj na akejkoľvek oslave. Pripravte sa na kulinársky zážitok, ktorý poteší nielen vaše chuťové bunky, ale aj dušu!

Tento koláč je stelesnením domácej pohody. Krehké cesto sa dokonale dopĺňa so štedrou vrstvou dusených jabĺk ochutených škoricou a cukrom. Príprava je nenáročná a výsledok vždy stojí za to. Či už ste skúsený pekár alebo len začínate objavovať čaro domáceho pečenia, tento recept si určite zamilujete. Poďme spoločne vykúzliť túto jablkovú dobrotu!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 50 minút
  • Čas odpočívania cesta: 1 hodina
  • Čas pečenia: 40 minút
  • Počet porcií: 1 plech (cca 30×40 cm, približne 15-20 kúskov)
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Cesto:

  • 650 g hladkej múky
  • 10 g kypriaceho prášku do pečiva (1 balíček)
  • 250 g zmäknutého masla (alebo kvalitného margarínu na pečenie)
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 ks vajec (veľkosť M)
  • 200 ml kyslej smotany (aspoň 16% tuku)

Na jablkovú náplň:

  • 1500 g jabĺk (očistených a zbavených jadrovníkov to zodpovedá cca 1,2 – 1,3 kg čistej váhy)
  • 200 g kryštálového cukru (množstvo môžete upraviť podľa sladkosti jabĺk)
  • 5 g mletej škorice (cca 2 ČL, alebo podľa chuti)

Na vymastenie plechu a posypanie (voliteľné):

  • maslo (na vymastenie plechu)
  • práškový cukor (na posypanie hotového kolácha)

Postup prípravy

Príprava cesta:

  1. Vo väčšej mise dôkladne zmiešame preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom do pečiva. Pridáme na kocky nakrájané zmäknuté maslo (alebo margarín) a rukami alebo pomocou kuchynského robota (s hnetacím hákom) spracujeme na mrveničku.
  2. K zmesi pridáme kryštálový cukor, vajcia a kyslú smotanu. Všetko spolu dôkladne premiešame a vypracujeme na hladké, vláčne cesto. Nemalo by sa príliš lepiť.
  3. Z hotového cesta vytvarujeme bochník, zabalíme ho do potravinovej fólie a vložíme aspoň na 1 hodinu odpočívať do chladničky. Cesto sa tak spevní a bude sa s ním lepšie pracovať.

Príprava jablkovej náplne:

  1. Kým cesto odpočíva, pripravíme si jablkovú náplň. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nahrubo ich nastrúhame.
  2. Nastrúhané jablká vložíme do väčšieho hrnca a zasypeme ich kryštálovým cukrom. Premiešame.
  3. Hrniec s jablkami postavíme na mierny oheň a za občasného miešania dusíme približne 10-15 minút, alebo kým jablká nezmäknú a nepustia šťavu. Ak jablká pustia priveľa šťavy, môžeme ju čiastočne zliať alebo nechať dlhšie odparovať.
  4. Do podusených jabĺk pridáme mletú škoricu, dôkladne premiešame a hrniec odstavíme z tepla. Náplň necháme mierne vychladnúť.

Skladanie a pečenie koláča:

  1. Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme ho na dve približne rovnaké časti.
  2. Plech na pečenie (ideálne väčší, s rozmermi cca 30×40 cm) dôkladne vymastíme maslom.
  3. Jednu časť cesta na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme na plát s hrúbkou približne 0,5 cm, o niečo väčší ako je rozmer plechu. Pomocou valčeka ho prenesieme na pripravený plech a opatrne ním vyložíme dno aj okraje. Ak cesto prečnieva cez okraje plechu, prebytočné časti odrežeme nožom.
  4. Na cesto na plechu rovnomerne rozotrieme pripravenú a mierne vychladnutú jablkovú náplň.
  5. Druhú časť cesta taktiež vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát s hrúbkou 0,5 cm. Týmto plátom prikryjeme jablkovú náplň. Okraje cesta dôkladne popritláčame, aby sa spojili a náplň počas pečenia nevytekala. Vrchný plát môžeme na niekoľkých miestach popichať vidličkou.
  6. Koláč vložíme do rúry predhriatej na 180 °C (horný a dolný ohrev) a pečieme približne 40 minút, alebo kým povrch koláča nie je krásne zlatohnedý.

Dokončenie a podávanie:

  1. Upečený jablkový koláč vyberieme z rúry a necháme ho úplne vychladnúť priamo na plechu. Je dôležité nechať ho dobre vychladnúť, aby sa náplň stihla spevniť a koláč sa dal pekne krájať.
  2. Vychladnutý koláč nakrájame na úhľadné kúsky a pred podávaním ho môžeme (ale nemusíme) posypať práškovým cukrom. Podávame samostatne alebo napríklad s kopčekom vanilkovej zmrzliny či šľahačky.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte intenzívnejšiu chuť cesta rada pridávam do múky aj štipku soli a nastrúhanú kôru z polovice chemicky neošetreného citróna.
  2. Ak mám veľmi šťavnaté jablká, zvyknem ich po nastrúhaní a pred varením jemne vyžmýkať, aby koláč nebol príliš mokrý. Alternatívne môžem do uvarenej a ešte horúcej jablkovej náplne vmiešať lyžicu kukuričného škrobu rozmiešaného v troške vody na jej zahustenie.
  3. Namiesto plného vrchného plátu cesta môžem z druhej polovice cesta vykrajovať pásiky a vytvoriť na koláči peknú a tradičnú mriežku. V tom prípade potriem mriežku pred pečením rozšľahaným vajíčkom pre krajšiu farbu.
  4. Jablkový koláč je vynikajúci aj na druhý deň, keď sa všetky chute dokonale prepoja a cesto nasiakne šťavou z jabĺk. Skladujem ho pri izbovej teplote, dobre prikrytý, aby neobschol.

Tento šťavnatý jablkový koláč so škoricou je skutočnou klasikou, ktorá nikdy nesklame. Jeho príprava naplní váš domov nádhernou vôňou a výsledok poteší každého maškrtníka. Prajeme vám príjemné pečenie a dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou z Domaći Recepti, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty