Search

Najjemnejšie rýchle medové rezy, aké sa vám podaria: Vláčne ihneď, nemusíte čakať 24 hodín

Rýchle medové rezy
Rýchle medové rezy

Obsah receptu

Publikované: 15. októbra 2025, 08:00

Milujete chuť klasických medových rezov, no odrádza vás zdĺhavé vaľkanie a čakanie, kým pláty zmäknú? Tento recept je pre vás ako stvorený! Je to absolútna revolúcia v príprave medovníkov. Namiesto tvrdých plátov sa pečie jeden jediný, nadýchaný medový piškót, ktorý je mäkký a vláčny okamžite.

Zabudnite na 24-hodinové čakanie. Tieto rezy môžete krájať a podávať už po pár hodinách chladenia. Sú neuveriteľne jemné, voňavé a vďaka jednoduchému postupu a dokonalému krému sa vám zaručene podaria na prvýkrát.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 min
  • Čas pečenia: 10 min
  • Čas chladenia: min. 2-3 hodiny
  • Počet porcií: cca 20 rezov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 220 kcal/rez
  • Trend: Rýchly zákusok / Úspora času

Potrebujeme

pre plech s rozmermi cca 30×40 cm

Medový piškót:

  • 4 ks vajec
  • 60 g kryštálového cukru
  • 160 g tekutého medu
  • 70 g masla
  • 230 g hladkej múky
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1/3 ČL soli

Smotanový krém:

  • 400 g hustej kyslej smotany (min. 20 %)
  • 200 ml smotany na šľahanie (min. 33 %, dobre vychladená)
  • 100 g práškového cukru
  • 1 balíček stužovača šľahačky (voliteľné)

Na dokončenie:

  • cca 3-4 PL kyslého džemu (ríbezľový, jahodový) na potretie

Postup prípravy

Príprava medového piškótu:

  1. Rúru predhrejte na 190 °C. Veľký plech (cca 30×40 cm) vysteľte papierom na pečenie.
  2. V malom hrnci na miernom ohni rozpustite maslo spolu s medom. Odstavte z ohňa a ihneď do horúcej zmesi vmiešajte sódu bikarbónu – zmes napení a získa karamelovú farbu. Nechajte mierne vychladnúť.
  3. Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia so soľou a cukrom do hustej, svetlej peny (šľahajte aspoň 5 minút).
  4. Do vaječnej peny pomaly, tenkým prúdom zašľahajte vlažnú medovú zmes.
  5. Nakoniec na dvakrát zľahka stierkou vmiešajte preosiatu múku.
  6. Cesto vylejte na pripravený plech a rovnomerne rozotrite. Pečte v predhriatej rúre približne 10–12 minút. Cesto je hotové rýchlo, sledujte ho.
  7. Upečený piškót nechajte na plechu úplne vychladnúť.

Príprava krému a kompletizácia:

  1. Toto je kľúčový krok pre pevný krém: V miske vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie spolu s práškovým cukrom a stužovačom na pevnú šľahačku.
  2. Do hotovej šľahačky už len stierkou, na dvakrát, opatrne vmiešajte hustú kyslú smotanu. Vznikne nadýchaný a stabilný krém.
  3. Z úplne vychladnutého korpusu zrežte tenké okraje, aby ste ho zarovnali. Tieto odrezky si odložte bokom.
  4. Korpus prerežte na 3 rovnaké dlhé pásy.
  5. Prvý pás položte na podnos a potrite ho polovicou krému. Prikryte druhým pásom, ten potrite tenkou vrstvou džemu a naň natrite druhú polovicu krému. Prikryte tretím pásom.
  6. Odrezky z korpusu rozdrobte v rukách na jemné omrvinky a posypte nimi povrch zákusku.
  7. Hotové rezy vložte stuhnúť do chladničky aspoň na 2–3 hodiny.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Krém, ktorý vždy drží tvar: Tajomstvo pevného krému je naozaj v správnom postupe. Vždy najprv vyšľahajte samotnú šľahačku dotuha a až potom do nej opatrne a zľahka vmiešajte kyslú smotanu.
  2. Neprepečte korpus: Tento medový piškót sa pečie naozaj rýchlo. Po 10 minútach ho skontrolujte špajdľou. Ak by sa piekol príliš dlho, nebol by taký vláčny.

Jednoduché variácie

  • Kávová verzia: Pridajte do krému 1-2 lyžičky instantnej kávy rozpustenej v troške horúcej vody (a vychladnutej). Káva a med spolu chutia fantasticky.
  • S orechmi: Namiesto omrviniek alebo spolu s nimi posypte vrch zákusku nasekanými vlašskými orechmi.

Tieto rezy sú dôkazom, že aj tradičné zákusky sa dajú pripraviť moderne, rýchlo a jednoducho.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na youtube Chutné sladkosti, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty