Search

Nadýchané domáce maslové croissanty: Naučte sa piecť croissanty, ktoré vám budú závidieť aj Francúzi

Domáce maslové croissanty
Domáce maslové croissanty

Obsah receptu

Túžite po nadýchaných croissantoch ako z francúzskej pekárne? V tomto článku vás prevedieme krok za krokom celým procesom, aby ste si ich mohli upiecť aj doma. Naučíme vás, ako pripraviť dokonalé cesto, ako ho správne vrstviť maslom a ako docieliť, aby boli vaše croissanty krásne zlatisté a chrumkavé.

Nebojte sa, nie je to také ťažké, ako sa zdá! S naším podrobným návodom a užitočnými tipmi zvládnete upiecť fantastické domáce maslové croissanty, ktoré vám budú závidieť aj Francúzi.

Domáce maslové croissanty

Ingrediencie:

  • 1 pohár mlieka (200 ml)
  • 1 čajový pohár vody (125 ml)
  • 1 vajce
  • Pol lyžice suchého droždia (6 g)
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 5 a pol až 6 pohárov polohrubej múky (550 – 600 g)
  • 1 lyžička soli
  • 50 g masla (do cesta)
  • 150 g masla (na vrstvenie cesta)

Postup prípravy:

Príprava cesta:

  1. Zmiešanie tekutých ingrediencií:
    • Do misy dáme vlažné mlieko, vodu, vajce, droždie a cukor. Dobre zamiešame.
  2. Pridanie suchých ingrediencií:
    • Postupne pridávame múku a soľ do zmesi. Dobre premiešame, kým sa nevytvorí cesto.
  3. Miesenie cesta:
    • Cesto miesime rukou približne 3-4 minúty, kým nie je hladké a elastické.
  4. Zapravenie masla:
    • Do cesta votrieme 50 g masla, kým sa úplne nevstrebe. Cesto opäť premiesime.
  5. Rozdelenie a odpočinok:
    • Cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Prikryjeme a necháme odpočívať.

Vaľkanie a vrstvenie:

  1. Vaľkanie cesta:
    • Pomúčime pracovnú dosku. Každý kus cesta rozvaľkáme na tenkú placku.
  2. Vrstvenie s maslom:
    • Zoberieme 150 g masla, ktoré je izbovej teploty, a natrieme ho na prvú placku cesta.
  3. Ukladanie vrstiev:
    • Na natretú placku položíme ďalšiu rozvaľkanú placku a opäť natrieme maslom. Opakujeme s tretím kusom cesta, pričom každú vrstvu dobre potrieme maslom.
  4. Tvorba štvorca:
    • Potiahneme okraje, aby sme vytvorili štvorec. Zložíme ho na šírku piatich prstov.
  5. Chladenie cesta:
    • Cesto prekrojíme na polovicu, prikryjeme fóliou a uložíme na 10 minút do mrazničky.

Tvarovanie a pečenie:

  1. Tvarovanie pečiva:
    • Pomúčime pracovnú dosku a vychladené cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Zarovnáme okraje.
  2. Krájanie a plnenie:
    • Cesto nakrájame na trojuholníky. Na každý trojuholník položíme kúsok čokolády (alebo inej náplne) a zrolujeme ich od základne k špičke, aby sme vytvorili rožok.
  3. Kysnutie:
    • Croissanty položíme na plech, prikryjeme a necháme odpočívať v rúre pri 50°C, kým nevykysnú a nenapučia.
  4. Potretie vajíčkom:
    • Croissanty potrieme zmesou rozmiešaného žĺtka s mliekom.
  5. Pečenie:
    • Rúru predhrejeme na 180°C. Pečieme, kým nie sú zlatisté.

Podávanie:

  • Pred podávaním necháme pečivo trochu vychladnúť. Vychutnajte si čerstvo upečené maslové a chrumkavé pečivo!

Tipy:

  • Maslo je kľúč: Použite kvalitné maslo s vysokým obsahom tuku pre najlepšiu chuť a textúru.
  • Trpezlivosť ruže prináša: Nechajte cesto dostatočne odpočívať, aby sa rozvinula jeho chuť a nadýchanosť.
  • Teplota je dôležitá: Maslo na vrstvenie by malo byť mäkké, ale nie roztopené.
  • Experimentujte s náplňami: Čokoláda je klasika, ale môžete vyskúšať aj džem, ovocie, šunku, syr alebo slaný karamel.

Domáce maslové croissantyVideo recept:

Gratulujeme! Práve ste sa naučili piecť nadýchané domáce maslové croissanty. S trochou cviku a našimi radami budete čoskoro majstrom pekárom. Užite si každé sústo tohto lahodného pečiva!

Súvisiace články:

Fantastické domáce briošky s vanilkovou plnkou: Sú ešte lepšie ako croissanty!

Domáce maslové croissanty: Chutia úplne ako z pekárne, cesto je mäkučké a jemné!

Fantastický jahodový krém za 5 minút: Plním ním torty, palacinky aj muffiny


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Peri’nin sihirli Mutfağı

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty