Túžite po nadýchaných croissantoch ako z francúzskej pekárne? V tomto článku vás prevedieme krok za krokom celým procesom, aby ste si ich mohli upiecť aj doma. Naučíme vás, ako pripraviť dokonalé cesto, ako ho správne vrstviť maslom a ako docieliť, aby boli vaše croissanty krásne zlatisté a chrumkavé.
Nebojte sa, nie je to také ťažké, ako sa zdá! S naším podrobným návodom a užitočnými tipmi zvládnete upiecť fantastické domáce maslové croissanty, ktoré vám budú závidieť aj Francúzi.
Domáce maslové croissanty
Ingrediencie:
- 1 pohár mlieka (200 ml)
- 1 čajový pohár vody (125 ml)
- 1 vajce
- Pol lyžice suchého droždia (6 g)
- 2 polievkové lyžice cukru
- 5 a pol až 6 pohárov polohrubej múky (550 – 600 g)
- 1 lyžička soli
- 50 g masla (do cesta)
- 150 g masla (na vrstvenie cesta)
Postup prípravy:
Príprava cesta:
- Zmiešanie tekutých ingrediencií:
- Do misy dáme vlažné mlieko, vodu, vajce, droždie a cukor. Dobre zamiešame.
- Pridanie suchých ingrediencií:
- Postupne pridávame múku a soľ do zmesi. Dobre premiešame, kým sa nevytvorí cesto.
- Miesenie cesta:
- Cesto miesime rukou približne 3-4 minúty, kým nie je hladké a elastické.
- Zapravenie masla:
- Do cesta votrieme 50 g masla, kým sa úplne nevstrebe. Cesto opäť premiesime.
- Rozdelenie a odpočinok:
- Cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Prikryjeme a necháme odpočívať.
Vaľkanie a vrstvenie:
- Vaľkanie cesta:
- Pomúčime pracovnú dosku. Každý kus cesta rozvaľkáme na tenkú placku.
- Vrstvenie s maslom:
- Zoberieme 150 g masla, ktoré je izbovej teploty, a natrieme ho na prvú placku cesta.
- Ukladanie vrstiev:
- Na natretú placku položíme ďalšiu rozvaľkanú placku a opäť natrieme maslom. Opakujeme s tretím kusom cesta, pričom každú vrstvu dobre potrieme maslom.
- Tvorba štvorca:
- Potiahneme okraje, aby sme vytvorili štvorec. Zložíme ho na šírku piatich prstov.
- Chladenie cesta:
- Cesto prekrojíme na polovicu, prikryjeme fóliou a uložíme na 10 minút do mrazničky.
Tvarovanie a pečenie:
- Tvarovanie pečiva:
- Pomúčime pracovnú dosku a vychladené cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Zarovnáme okraje.
- Krájanie a plnenie:
- Cesto nakrájame na trojuholníky. Na každý trojuholník položíme kúsok čokolády (alebo inej náplne) a zrolujeme ich od základne k špičke, aby sme vytvorili rožok.
- Kysnutie:
- Croissanty položíme na plech, prikryjeme a necháme odpočívať v rúre pri 50°C, kým nevykysnú a nenapučia.
- Potretie vajíčkom:
- Croissanty potrieme zmesou rozmiešaného žĺtka s mliekom.
- Pečenie:
- Rúru predhrejeme na 180°C. Pečieme, kým nie sú zlatisté.
Podávanie:
- Pred podávaním necháme pečivo trochu vychladnúť. Vychutnajte si čerstvo upečené maslové a chrumkavé pečivo!
Tipy:
- Maslo je kľúč: Použite kvalitné maslo s vysokým obsahom tuku pre najlepšiu chuť a textúru.
- Trpezlivosť ruže prináša: Nechajte cesto dostatočne odpočívať, aby sa rozvinula jeho chuť a nadýchanosť.
- Teplota je dôležitá: Maslo na vrstvenie by malo byť mäkké, ale nie roztopené.
- Experimentujte s náplňami: Čokoláda je klasika, ale môžete vyskúšať aj džem, ovocie, šunku, syr alebo slaný karamel.
Domáce maslové croissanty – Video recept:
Gratulujeme! Práve ste sa naučili piecť nadýchané domáce maslové croissanty. S trochou cviku a našimi radami budete čoskoro majstrom pekárom. Užite si každé sústo tohto lahodného pečiva!
Súvisiace články:
Fantastické domáce briošky s vanilkovou plnkou: Sú ešte lepšie ako croissanty!
Domáce maslové croissanty: Chutia úplne ako z pekárne, cesto je mäkučké a jemné!
Fantastický jahodový krém za 5 minút: Plním ním torty, palacinky aj muffiny
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Peri’nin sihirli Mutfağı