Nadýchané domáce maslové croissanty: Naučte sa piecť croissanty, ktoré vám budú závidieť aj Francúzi

Nadýchané domáce maslové croissanty: Naučte sa piecť croissanty, ktoré vám budú závidieť aj Francúzi

Túžite po nadýchaných croissantoch ako z francúzskej pekárne? V tomto článku vás prevedieme krok za krokom celým procesom, aby ste si ich mohli upiecť aj doma. Naučíme vás, ako pripraviť dokonalé cesto, ako ho správne vrstviť maslom a ako docieliť, aby boli vaše croissanty krásne zlatisté a chrumkavé.

Nebojte sa, nie je to také ťažké, ako sa zdá! S naším podrobným návodom a užitočnými tipmi zvládnete upiecť fantastické domáce maslové croissanty, ktoré vám budú závidieť aj Francúzi.

Domáce maslové croissanty

Ingrediencie:

  • 1 pohár mlieka (200 ml)
  • 1 čajový pohár vody (125 ml)
  • 1 vajce
  • Pol lyžice suchého droždia (6 g)
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 5 a pol až 6 pohárov polohrubej múky (550 – 600 g)
  • 1 lyžička soli
  • 50 g masla (do cesta)
  • 150 g masla (na vrstvenie cesta)

Postup prípravy:

Príprava cesta:

  1. Zmiešanie tekutých ingrediencií:
    • Do misy dáme vlažné mlieko, vodu, vajce, droždie a cukor. Dobre zamiešame.
  2. Pridanie suchých ingrediencií:
    • Postupne pridávame múku a soľ do zmesi. Dobre premiešame, kým sa nevytvorí cesto.
  3. Miesenie cesta:
    • Cesto miesime rukou približne 3-4 minúty, kým nie je hladké a elastické.
  4. Zapravenie masla:
    • Do cesta votrieme 50 g masla, kým sa úplne nevstrebe. Cesto opäť premiesime.
  5. Rozdelenie a odpočinok:
    • Cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Prikryjeme a necháme odpočívať.

Vaľkanie a vrstvenie:

  1. Vaľkanie cesta:
    • Pomúčime pracovnú dosku. Každý kus cesta rozvaľkáme na tenkú placku.
  2. Vrstvenie s maslom:
    • Zoberieme 150 g masla, ktoré je izbovej teploty, a natrieme ho na prvú placku cesta.
  3. Ukladanie vrstiev:
    • Na natretú placku položíme ďalšiu rozvaľkanú placku a opäť natrieme maslom. Opakujeme s tretím kusom cesta, pričom každú vrstvu dobre potrieme maslom.
  4. Tvorba štvorca:
    • Potiahneme okraje, aby sme vytvorili štvorec. Zložíme ho na šírku piatich prstov.
  5. Chladenie cesta:
    • Cesto prekrojíme na polovicu, prikryjeme fóliou a uložíme na 10 minút do mrazničky.

Tvarovanie a pečenie:

  1. Tvarovanie pečiva:
    • Pomúčime pracovnú dosku a vychladené cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Zarovnáme okraje.
  2. Krájanie a plnenie:
    • Cesto nakrájame na trojuholníky. Na každý trojuholník položíme kúsok čokolády (alebo inej náplne) a zrolujeme ich od základne k špičke, aby sme vytvorili rožok.
  3. Kysnutie:
    • Croissanty položíme na plech, prikryjeme a necháme odpočívať v rúre pri 50°C, kým nevykysnú a nenapučia.
  4. Potretie vajíčkom:
    • Croissanty potrieme zmesou rozmiešaného žĺtka s mliekom.
  5. Pečenie:
    • Rúru predhrejeme na 180°C. Pečieme, kým nie sú zlatisté.

Podávanie:

  • Pred podávaním necháme pečivo trochu vychladnúť. Vychutnajte si čerstvo upečené maslové a chrumkavé pečivo!

Tipy:

  • Maslo je kľúč: Použite kvalitné maslo s vysokým obsahom tuku pre najlepšiu chuť a textúru.
  • Trpezlivosť ruže prináša: Nechajte cesto dostatočne odpočívať, aby sa rozvinula jeho chuť a nadýchanosť.
  • Teplota je dôležitá: Maslo na vrstvenie by malo byť mäkké, ale nie roztopené.
  • Experimentujte s náplňami: Čokoláda je klasika, ale môžete vyskúšať aj džem, ovocie, šunku, syr alebo slaný karamel.

Domáce maslové croissantyVideo recept:

Gratulujeme! Práve ste sa naučili piecť nadýchané domáce maslové croissanty. S trochou cviku a našimi radami budete čoskoro majstrom pekárom. Užite si každé sústo tohto lahodného pečiva!

Súvisiace články:

Fantastické domáce briošky s vanilkovou plnkou: Sú ešte lepšie ako croissanty!

Domáce maslové croissanty: Chutia úplne ako z pekárne, cesto je mäkučké a jemné!

Fantastický jahodový krém za 5 minút: Plním ním torty, palacinky aj muffiny


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Peri’nin sihirli Mutfağı


Súvisiace príspevky

Šišky od babky Stanky: Overený recept na tie najlepšie šišky

Šišky od babky Stanky: Overený recept na tie najlepšie šišky

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Babkine šišky sú vždy tie najlepšie, však? Prinášame vám overený recept na nadýchané šišky od babičky Stanky, ktoré rozvoňajú celý dom a zaručene potešia celú rodinu. S naším podrobným receptom a praktickými tipmi hravo zvládnete prípravu týchto tradičných dobrôt. Prekvapte svojich blízkych […]

Ak máte doma dve vajíčka a šampiňóny, pripravte si tieto jednoduché a chutné raňajky!

Ak máte doma dve vajíčka a šampiňóny, pripravte si tieto jednoduché a chutné raňajky!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Ak máte doma dve vajíčka a šampiňóny, pripravte si tieto jednoduché a chutné raňajky! Omeleta so šampiňónmi a syrom je skvelý spôsob, ako začať deň s výdatným a lahodným jedlom. Je rýchla na prípravu a určite si ju obľúbia všetci v rodine. […]

Najlepšie domáce rožky: Rýchly hrnčekový recept

Najlepšie domáce rožky: Rýchly hrnčekový recept

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Chrumkavé, voňavé a domáce rožky sú neodmysliteľnou súčasťou slovenského stola. Vďaka tomuto rýchlemu hrnčekovému receptu si ich hravo pripravíte aj vy. Stačí zmiešať pár základných surovín a o chvíľu sa môžete tešiť na čerstvé pečivo. Zabudnite na kupované rožky a pustite sa […]

Maďarské kvasnicové palacinky: Sú oveľa hrubšie ako tradičné palacinky a nádherne mäkké, pružné a nadýchané

Maďarské kvasnicové palacinky: Sú oveľa hrubšie ako tradičné palacinky a nádherne mäkké, pružné a nadýchané

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte recept na palacinky, ktoré sú nadýchané, mäkké a zároveň výdatné? Maďarské kvasnicové palacinky sú presne to, čo potrebujete! Tieto palacinky sú hrubšie ako tradičné, no ich chuť a textúra vás očarí. Pripravte sa na kulinársky zážitok, ktorý vás prenesie do srdca […]

Nadýchaný rebarborový koláč s jogurtom: Je hotový za okamih – stačí počkať, kým sa upečie. Nádherne vonia a chutí!

Nadýchaný rebarborový koláč s jogurtom: Je hotový za okamih – stačí počkať, kým sa upečie. Nádherne vonia a chutí!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Máte chuť na niečo sladké, no nechce sa vám tráviť hodiny v kuchyni? Tento rýchly a jednoduchý nadýchaný rebarborový koláč je presne to, čo potrebujete. Svieža rebarbora, nadýchané cesto s jogurtom a voňavá vanilka vytvoria dokonalú kombináciu chutí, ktorá poteší každého maškrtníka. […]

Výborné hrnčekové šišky podľa babky Stanky: Cesto jemné ako pavučinka!

Výborné hrnčekové šišky podľa babky Stanky: Cesto jemné ako pavučinka!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte recept na hrnčekové šišky, ktoré sú jemné ako pavučinka a chutia úžasne? Vyskúšajte tento recept od babky Stanky! Cesto je rýchlo hotové a šišky sú hotové za pár minút. Tieto hrnčekové šišky sú ideálne pre maškrtné jazýčky. Sú perfektné na raňajky, […]


Google Správy: Daj nám ⭐