Search

Moja rodina ju miluje: Recept na najlepšiu pečenú ryžu s farebnou zeleninou

Pečená ryža so zeleninou
Pečená ryža so zeleninou

Obsah receptu

Publikované: 25. októbra 2025, 08:00

Odkedy som objavila tento recept, obyčajnú ryžu už takmer nerobím. Toto je tá najlepšia pečená ryža – plná farieb, vôní a chutí Blízkeho východu. Je to fantastické jedlo z jedného pekáča, kde sa snúbi nadýchaná basmati ryža, sladká pečená zelenina a bohatá paradajková omáčka.

Je to zdravý a sýty obed či večera, ktorý miluje celá moja rodina. Príprava je jednoduchšia, ako sa zdá – zelenina sa upečie, ryža predvarí a všetko sa spolu zapečie v rúre.

Ako správne pripraviť pečenú ryžu so zeleninou?

Zeleninu (okrem cibule) ochuťte a upečte v rúre. Medzitým uvarte paradajkovú omáčku s cibuľou a korením. Ryžu basmati predvarte s koreninami. Všetko navrstvite do zapekacej misy a krátko dopečte v rúre.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 min
  • Čas varenia/pečenia: cca 60-70 min (celkovo)
  • Počet porcií: 4-6 porcií
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 480 kcal/porcia
  • Trend: Vegan-friendly

Potrebujeme

(Použitý pohár má objem 250 ml)

Pečená zelenina

  • 300 g baklažánu (1 stredný)
  • 200 g mrkvy (2 stredné)
  • 500 g zemiakov (3-4 stredné)
  • 150 g farebnej papriky (1 veľká)
  • olivový olej na pokvapkanie

Paradajková omáčka

  • 1 veľká cibuľa (cca 200 g)
  • 1 polievková lyžica nasekaného cesnaku (cca 15 g)
  • 40 g paradajkového pretlaku (cca 2 PL)
  • 350 g paradajkovej passaty (alebo drvených paradajok)
  • 1 ks chilli paprička (voliteľné)
  • 2 lyžice olivového oleja

Korenie (na zeleninu aj omáčku)

  • 2 ČL rasce (mletej)
  • 2 ČL koriandra (mletého)
  • 2 ČL papriky (sladkej)
  • 2 ČL čierneho korenia (mletého)
  • 2 ČL soli
  • 2 ČL cesnakového prášku
  • 2 ČL cibuľového prášku (Pripravte si zmes z týchto korenín dokopy)

Ryža

  • 500 g ryže basmati (cca 2,5 pohára)
  • 1 PL soli
  • 5 ks kardamónu
  • 5 ks klinčekov
  • 1 ks celej škorice
  • 2 ks bobkového listu

Na dokončenie

  • čerstvá petržlenová vňať

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 200 °C. Pripravte si veľký plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
  2. Zmiešajte si všetky sypké koreniny (rasca, koriander, paprika, č. korenie, soľ, cesnakový a cibuľový prášok) v malej miske.
  3. Baklažán, mrkvu, zemiaky a papriku očistite a nakrájajte na približne rovnaké kúsky (hranolčeky, plátky).
  4. Nakrájanú zeleninu rozložte na plech. Posypte polovicou pripravenej zmesi korenia a pokvapkajte olivovým olejom. Dobre premiešajte rukami.
  5. Pečte v rúre pri 200 °C približne 30 minút, kým zelenina nezmäkne a nechytí farbu.
  6. Medzitým pripravte omáčku. Cibuľu nakrájajte nadrobno. Na panvici rozohrejte 2 PL olivového oleja a orestujte cibuľu dosklovita.
  7. Pridajte nasekaný cesnak (a chilli, ak používate). Krátko restujte.
  8. Vmiešajte paradajkový pretlak, paradajkovú passatu a zvyšnú polovicu zmesi korenia. Premiešajte a nechajte na miernom ohni prebublávať 10 minút.
  9. Pripravte ryžu. Basmati ryžu dôkladne prepláchnite a namočte do studenej vody aspoň na 20 minút.
  10. Vo veľkom hrnci priveďte do varu dostatočné množstvo vody (cca 2 litre). Pridajte 1 PL soli, kardamón, klinčeky, škoricu a bobkové listy.
  11. Vsypte namočenú a scedenú ryžu. Varte presne 7-8 minút. Ryža má byť uvarená len čiastočne (“al dente”).
  12. Ryžu ihneď sceďte cez jemné sito a vyberte celé koreniny (škoricu, bobkový list).
  13. Pripravte si zapekaciu misu alebo hlbší pekáč. Na dno rozotrite tretinu paradajkovej omáčky.
  14. Na omáčku navrstvite polovicu predvarenej ryže.
  15. Na ryžu rovnomerne rozložte všetku upečenú zeleninu.
  16. Na zeleninu rozotrite druhú tretinu omáčky.
  17. Zakryte zvyšnou polovicou ryže.
  18. Vrch polejte poslednou tretinou omáčky. Misu pevne prikryte alobalom alebo pokrievkou.
  19. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 25–30 minút. Ryža by mala dôjsť a chute sa prepojiť.

Tipy na záver

  1. Predvarenie ryže: Krok s predvarením ryže basmati na 7-8 minút je kľúčový. Keby ste použili surovú, nasiakla by príliš veľa omáčky a bola by rozvarená.
  2. Pečenie zeleniny: Nepodceňte pečenie zeleniny. Dodá jej sladkosť a hĺbku chuti, ktorú varením nedosiahnete.

Videorecept

Jednoduché variácie

  • S cícerom: K pečenej zelenine pridajte konzervu scedeného cícera pre extra bielkoviny.
  • Mäsová verzia: Na omáčku môžete použiť aj mleté hovädzie alebo jahňacie mäso, ktoré orestujete spolu s cibuľou.

Časté otázky (FAQ)

Prečo je dôležité namáčať ryžu basmati? Namáčanie pomáha ryži rovnomernejšie sa uvariť, nelepí sa a výsledné zrnká sú dlhšie a nadýchanejšie.

Môžem použiť inú ryžu ako basmati? Môžete (napr. jazmínovú), ale basmati má špecifickú arómu a dlhé zrno, ktoré sa k tomuto jedlu hodí najlepšie. Čas predvarenia možno bude treba mierne upraviť.

Ako dlho vydrží pečená ryža so zeleninou? V chladničke, v uzavretej nádobe, vydrží 3 dni. Pred podávaním ju jemne ohrejte.


Hotové jedlo nechajte po vybratí z rúry 5 minút odstáť. Potom ho jemne premiešajte vidličkou, posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte.

Recept vychádza od pokojné varenie ASMR, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty