Odkedy som objavila tento recept, obyčajnú ryžu už takmer nerobím. Toto je tá najlepšia pečená ryža – plná farieb, vôní a chutí Blízkeho východu. Je to fantastické jedlo z jedného pekáča, kde sa snúbi nadýchaná basmati ryža, sladká pečená zelenina a bohatá paradajková omáčka.
Je to zdravý a sýty obed či večera, ktorý miluje celá moja rodina. Príprava je jednoduchšia, ako sa zdá – zelenina sa upečie, ryža predvarí a všetko sa spolu zapečie v rúre.
Ako správne pripraviť pečenú ryžu so zeleninou?
Zeleninu (okrem cibule) ochuťte a upečte v rúre. Medzitým uvarte paradajkovú omáčku s cibuľou a korením. Ryžu basmati predvarte s koreninami. Všetko navrstvite do zapekacej misy a krátko dopečte v rúre.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 min
- Čas varenia/pečenia: cca 60-70 min (celkovo)
- Počet porcií: 4-6 porcií
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 480 kcal/porcia
- Trend: Vegan-friendly
Potrebujeme
(Použitý pohár má objem 250 ml)
Pečená zelenina
- 300 g baklažánu (1 stredný)
- 200 g mrkvy (2 stredné)
- 500 g zemiakov (3-4 stredné)
- 150 g farebnej papriky (1 veľká)
- olivový olej na pokvapkanie
Paradajková omáčka
- 1 veľká cibuľa (cca 200 g)
- 1 polievková lyžica nasekaného cesnaku (cca 15 g)
- 40 g paradajkového pretlaku (cca 2 PL)
- 350 g paradajkovej passaty (alebo drvených paradajok)
- 1 ks chilli paprička (voliteľné)
- 2 lyžice olivového oleja
Korenie (na zeleninu aj omáčku)
- 2 ČL rasce (mletej)
- 2 ČL koriandra (mletého)
- 2 ČL papriky (sladkej)
- 2 ČL čierneho korenia (mletého)
- 2 ČL soli
- 2 ČL cesnakového prášku
- 2 ČL cibuľového prášku (Pripravte si zmes z týchto korenín dokopy)
Ryža
- 500 g ryže basmati (cca 2,5 pohára)
- 1 PL soli
- 5 ks kardamónu
- 5 ks klinčekov
- 1 ks celej škorice
- 2 ks bobkového listu
Na dokončenie
- čerstvá petržlenová vňať
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 200 °C. Pripravte si veľký plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Zmiešajte si všetky sypké koreniny (rasca, koriander, paprika, č. korenie, soľ, cesnakový a cibuľový prášok) v malej miske.
- Baklažán, mrkvu, zemiaky a papriku očistite a nakrájajte na približne rovnaké kúsky (hranolčeky, plátky).
- Nakrájanú zeleninu rozložte na plech. Posypte polovicou pripravenej zmesi korenia a pokvapkajte olivovým olejom. Dobre premiešajte rukami.
- Pečte v rúre pri 200 °C približne 30 minút, kým zelenina nezmäkne a nechytí farbu.
- Medzitým pripravte omáčku. Cibuľu nakrájajte nadrobno. Na panvici rozohrejte 2 PL olivového oleja a orestujte cibuľu dosklovita.
- Pridajte nasekaný cesnak (a chilli, ak používate). Krátko restujte.
- Vmiešajte paradajkový pretlak, paradajkovú passatu a zvyšnú polovicu zmesi korenia. Premiešajte a nechajte na miernom ohni prebublávať 10 minút.
- Pripravte ryžu. Basmati ryžu dôkladne prepláchnite a namočte do studenej vody aspoň na 20 minút.
- Vo veľkom hrnci priveďte do varu dostatočné množstvo vody (cca 2 litre). Pridajte 1 PL soli, kardamón, klinčeky, škoricu a bobkové listy.
- Vsypte namočenú a scedenú ryžu. Varte presne 7-8 minút. Ryža má byť uvarená len čiastočne (“al dente”).
- Ryžu ihneď sceďte cez jemné sito a vyberte celé koreniny (škoricu, bobkový list).
- Pripravte si zapekaciu misu alebo hlbší pekáč. Na dno rozotrite tretinu paradajkovej omáčky.
- Na omáčku navrstvite polovicu predvarenej ryže.
- Na ryžu rovnomerne rozložte všetku upečenú zeleninu.
- Na zeleninu rozotrite druhú tretinu omáčky.
- Zakryte zvyšnou polovicou ryže.
- Vrch polejte poslednou tretinou omáčky. Misu pevne prikryte alobalom alebo pokrievkou.
- Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 25–30 minút. Ryža by mala dôjsť a chute sa prepojiť.
Tipy na záver
- Predvarenie ryže: Krok s predvarením ryže basmati na 7-8 minút je kľúčový. Keby ste použili surovú, nasiakla by príliš veľa omáčky a bola by rozvarená.
- Pečenie zeleniny: Nepodceňte pečenie zeleniny. Dodá jej sladkosť a hĺbku chuti, ktorú varením nedosiahnete.
Videorecept
Jednoduché variácie
- S cícerom: K pečenej zelenine pridajte konzervu scedeného cícera pre extra bielkoviny.
- Mäsová verzia: Na omáčku môžete použiť aj mleté hovädzie alebo jahňacie mäso, ktoré orestujete spolu s cibuľou.
Časté otázky (FAQ)
Prečo je dôležité namáčať ryžu basmati? Namáčanie pomáha ryži rovnomernejšie sa uvariť, nelepí sa a výsledné zrnká sú dlhšie a nadýchanejšie.
Môžem použiť inú ryžu ako basmati? Môžete (napr. jazmínovú), ale basmati má špecifickú arómu a dlhé zrno, ktoré sa k tomuto jedlu hodí najlepšie. Čas predvarenia možno bude treba mierne upraviť.
Ako dlho vydrží pečená ryža so zeleninou? V chladničke, v uzavretej nádobe, vydrží 3 dni. Pred podávaním ju jemne ohrejte.
Hotové jedlo nechajte po vybratí z rúry 5 minút odstáť. Potom ho jemne premiešajte vidličkou, posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte.
Recept vychádza od pokojné varenie ASMR, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
- Pikantná wok smažená Basmati ryža so zeleninou na ázijský spôsob
- Jednoduchý a rýchly recept na ryžové fašírky s cuketou
- Domáce sušené paradajky: Bez rúry a sušičky!
- Vezmite šálku ryže a plechovku tuniaka a pripravte najchutnejšie a najjednoduchšie ryžové fašírky s tuniakom!
- Najlepšie ryžové placky: Chrumkavé zvonku, mäkké vo vnútri – vyskúšajte tento RECEPT!
